• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

GME 2.0 MultiAir

• Autor wątku Autor wątku Imć
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Veloce 280, Trasa 220km, glownie autostrada i drogi szybkiego ruchu, srednia predkosc 98, spalanie 8.0
Spalanie w miescie zamykam sie w 12 l/100, jazda dosc dynamiczna, tryb N i D. Jesli sam D, bardzo dynamicznie to 15 lub wiecej.
Ogolny przebieg 7000 km, srednie spalanie 11 l ( miasto i autostrady )

I pomyśleć, że 1.4T potrafi spalić podobne ilości paliwa...

Gerraty to wychodzi całkiem łądnie jak na Veloce (dodatkowe ~80kilo + napęd na przód + bardziej kuszący pedał gazu).
Jeździsz tylko z górki a w górę pchasz czy co?

Ktoś zauważył że auto zaczyna mniej palić w mierę przebiegu?

Nie konicznie chodzi mi o docieranie, może to być też wyczucie itd. Jak to jest u Was w praktyce.

Przy przebiegu niecałych 7 tyś. km, spalanie średnie pokazuje 9,3l (50% miasto 50% trasa).
Rekord to 6l Częstochowa-Wawa na tempomacie przy 110 km/h :)
20170615_104246.jpg

Mogę potwierdzić to co Garraty napisał
Mi wychodzi podobnie

Dodam ze przy 150 km/h na tempo obrotów jest coś ok 2,4 - spalanie 9,5

Ja nie wiem jak wy jeździcie;) mi nie udaje sie w trasie zejść poniżej 10, a średnie mam 12,6

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ma ktoś porównanie do 159 tbi??? moc i moment ten sam, na papierze przyspieszenie i spalanie lepsze. masa podobna. jak jest w rzeczywistości?

ma ktoś porównanie do 159 tbi??? moc i moment ten sam, na papierze przyspieszenie i spalanie lepsze. masa podobna. jak jest w rzeczywistości?

Giulia dużo lepsza, szybciej przyśpiesza, lepiej się zbiera. Moim zdaniem przepaść.

Nie wiem jak w 2,0 200 KM ale 280 KM jest zakuty, rozrząd na łańcuchu. Osobny układ chłodzenia turbiny i mokry intercooler a raczej brak ic, szerokopasmowa sonda lambda w układzie dolotowym.

Ostatnia edycja:
Na łańcuchu ? Strach się bać...

Tak samo w 200km. To ten sam silnik tylko soft różny.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Na łańcuchu ? Strach się bać...
Samego łańcucha nie ma co się bać. Trzeba się bać błędów konstrukcyjnych i polityki cenowej producenta. Przykładowo – wymiana łańcucha w konkurencyjnych silniku 2.0 TFSI może zamknąć się kwotą nieco ponad 2000 zł. Jasne, że to 2x więcej niż wymiana paska, ale w dalszym ciągu 2-3x mniej niż wymiana łańcucha w 2.2 JTS.

Aha, wiem że w 2.2 JTS też można znacznie zmniejszyć koszt wymiany rozrządu. Ale w TFSI to koszt na częściach z ASO. Części dostępne tego samego dnia, naprawa z dnia na dzień, bez zamawiania części z USA i kompletowania kilka tygodni.

Ostatnia edycja:
No ale ta sonda lambda w układzie dolotowym to rewolucja (w dodatku dwustanowa)

Pozdrawiam forumowiczów

Ten silnik to jedyna beznyna w giulii i stelvio poza giulią Q więc jak do tego silnika nie będzie części to do czego powinny być?

- - - Updated - - -

Tak samo w 200km. To ten sam silnik tylko soft różny.

Czy ktoś może potwierdzić jak to jest (eperem)?
Wiadomo żę różnica jest obecnie w sądach lambda, czy jest coś jeszcze?

Niektórzy z Was maja juz Giulie z 2.0t ponad rok. Jak wrażenia? Dużo kaprysów temperamentnej Włoszki?

Niektórzy z Was maja juz Giulie z 2.0t ponad rok. Jak wrażenia? Dużo kaprysów temperamentnej Włoszki?

Żadnych kaprysów, za miesiąc będzie 3 wymiana oleju i jedziemy dalej :)

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Rok, 21000 km i zero kaprysow czy usterek. Samochód jest świetny. Myślałem że po roku mi trochę przejdzie ale dalej cieszę się jak dziecko jak nim jeżdżę:) kilka tysięcy km temu zrobiłem wydech i to dodało tylko charakteru.

Amortyzatory
Powrót