[Giulia] Chiptuning

ok, pomijając na chwilę temat benzyny ;) czy ktoś Was próbował zmierzyć moc na kołach apką typu torque lub perfexpert (płatna z profilami wielu marek i modeli, m.in. naszej ukochanej Giulii). Ten perfexpert próbował mój bratanek w jakimś BMW i mówił, że pomiar wyszedł +- 1HP w stosunku do tego co zostało shamowane wcześniej u jakiegoś tunera. Ponoć torquiem też się da, z tym że trzeba by zważyć auto najlepiej na wadze z pełnym bakiem i wtedy próbować po wprowadzeniu danych w settingsach. Trochę sceptycznie jednak do tego podchodzę, no ale może jakiś punkt zaczepienia zawsze by to dało. Co myślicie - ktoś kiedyś próbował na kołach? czy jeszcze temat nie rozgrzebany..
minus tego podejscia taki pewnie,ze opony musza byc dobre, rozgrzane no i droga musi byc perfekcyjnie plaska no i sucha...wiec nie tak hop siup pewnie

[MENTION=79678]kozak[/MENTION] wiem, ze ty tam rozkminiales racelogiciem/dragym 0-100km/h wiec moze cos wypowiesz sie w tej kwestii powyżej? ;)

Ostatnia edycja:
Ale to nie mierzy mocy napewno 0-100, bo 0-100 zalezy od wielu czynników. Chcesz więcej mocy wpisz więcej kg [emoji6] dla mnie bardziej miarodajnym jest pomiar 100-200, nasze 300ps jedzie jak 340 w innym aucie. Moment robi ogromną robotę u nas.

Mi się udało wykręcić najlepszy czas 4.8s 0-100 na dragym. A 4,6s licznikowe 100km/h.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Źle to napisałem, chodziło mi o to, czy próbowałeś jakaś apka zmierzyć moc/moment, a podałem przykład 0-100 Bo może też mierzyles moc jakimiś aplikacjami

100-200 jaki czas najlepszy wykreciles??

- - - Updated - - -

Czyli ze do któregoś roku Produkcji giuli nie było gpf ???

Od wrzesnia 2018 gdzieś kazda Giulia/Stelvio ma GPF-a. Ja się już załapałem, bo moja Giulia z 09.2018 :( niektórzy przy lecie 2018 załapali się chyba na wersję bez GPFa

Ostatnia edycja:
Niee, nie mierzylem.
100-200 najlepszy 12.8 ale tylko raz,nie udało mi się powtórzyć takiego wyniku, przeważnie 13.8-14.5.
Nie ma idealnych warunków, raz wiatr w plecy, raz z przodu.

Czyli ze do któregoś roku Produkcji giuli nie było gpf ???
tak, mniej więcej do połowy 2018 - wtedy weszły wersje spełniające EURO 6d które dla nowo produkowanych aut obowiązywać miało od września 2018. wtedy też mniej więcej wszedł monostabilny przełącznik DNA

Witam mam do odstąpienia boxa RaceChip GTS wersja BT do giuli 2.2 180 km
Więcej info na priva
Za naprawdę rozsądne pieniądze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
tak, mniej więcej do połowy 2018 - wtedy weszły wersje spełniające EURO 6d które dla nowo produkowanych aut obowiązywać miało od września 2018. wtedy też mniej więcej wszedł monostabilny przełącznik DNA

Czyli jednak te z początku produkcji nie takie złe

pytanko takie, czy ktoś hamował kiedyś Giulie Q4 280HP i może podzielić się jakimś wykresikiem, zarówno na serii i/lub po jakiejś remapie lub z podłączonym boxem? jestem ciekawy czy faktycznie seria pokazuje te +-280HP i 400Nm oraz czy np. RaceChip faktycznie daje te +10% mocy i 15% momentu? Ja w tym tygodniu zamierzam shamować w Krakowie, na razie zmieniony tylko wydech na Ragazzona, ale fajnie by było też poznać jakieś realne punkty odniesienia jak ktoś się bawił z Was w hamowanie zarówno serii bądź z wszelkimi rodzajami modów

IMG-20180805-WA0011.jpeg

tak, wtedy jeszcze byla seria bo gwarancja ;) dopiero od wczoraj mozemy robic mody bez sladu na gwarancji bo jest protokol Bench :)

To jeżeli mody na Pb98 to jeśli możesz się podzielić wynikiem przed modami, ale na Pb98 to chętnie obejrzę :)

mozna odczytac i zapisac cala zawartosc komputera po pinach sterownika, bez otwierania, bez podnoszenia licznika programowan i w mozliwoscia powrotu do serii w kazdym momencie tak ze nie ma sladu po modzie

mozna odczytac i zapisac cala zawartosc komputera po pinach sterownika, bez otwierania, bez podnoszenia licznika programowan i w mozliwoscia powrotu do serii w kazdym momencie tak ze nie ma sladu po modzie
Niech jesscze protokół do skrzyni zrobią [emoji6]
I co z tego jak mało kto ogarnia ten sterownik [emoji6]

TEn nieszczesny sterownik jest tylko w Giulii/Stelvio. Kazdy woli napieprzac bosha bo jest pelno gotowcow, zamiast rzebic MAgnetti pol dnia, to wola w tym czasie zrobić 10 vagów.
Ja zostalem wydymany we wrocku przez jednego tunera ( vagtune) , nawet nie tknał softa po zmianie turbo... shamował i tyle. mowi ze sie nie da, bo dolot sie gotuje... a nawet nie robili logów ( pech chcial ze rejestrator w aucie caly czas nagrywal :) )
A w giulii sa 2 czujniki temp, jeden za turbo ale przed kolektorem, a drugi za kolektorem ( w kolektorze jest chlodnica powietrza) i przed kolektorem owszem pokazuje 130 stopni, ale za jest juz tylko 45...
Wiec jak moze sie gotowac dolot ? :)
System w giulii jest tak zrobiony, ze komp zczytuje pierwsza temp i na jej podstawie ustawia predkosc pompy cieczy w IC.
Widzialem mnostwo logow i nigdzie temp nie przekroczyla 45 stopni. Wiec system chlodzenia powietrza jest dobry, w sterowniku jest jakies zabezpieczenie ktore nie pozwala uzyskac mocy.

Cinek mowi ze 290ps to max u niego, bo dolot sie gotuje :D i pierwsze co to zmiana chłodnic... Nawet w Stelvio, gdzie sa az 3 chłodnice i tam temp jest max 40-42 stopnie. ( u mnie dochodzi do 45 stopni)

Co tuner to inna opinia, u jednych gotuje sie dolot, u innych brak paliwa...
Rozmawialem z innym we wroclawiu, chwala sie ze maja sterowniki obcykane, zapraszaja, podjezdzam, rozmowa, mowi ze 200ps sa lepsze bo w nich sie dolot nie gotuje, ja mowie, ze moja to 200ps, a on, ze trzeba najpierw zmienic chlodnice :D pytam sie go, czy wie gdzie jest czujnik temp w tym aucie... prosze otworzyc maske... " no gdzie on jest, prosze mi pokazac " no to o czym mowa ? :) macie sterowniki obcykane czy nie ? po czym czekam juz tydzien na info czy sie podejma strojenia czy nie...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót