[Giulia] Chiptuning

Dzieki! Kreator mocy z wawy odpisal, ze robia. Chyba tam sie udam, blizej mi tam niz do cinsoftu.

Pogadaj z Unitronic z Wawy. Oni robią na trybie D. Już z nimi pisałem. Cinsoft raczej tego nie robi. Ja za rok bede to chipował.

A macie kogoś godnego polecenia na pomorzu bądź blisko?

Robił ktoś 2.2 180 km

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kolega tu ma porobione 150 KM na 230. Będzie identycznie.

Dokładnie, miałem 150, po czym został wgrany program ze 180 i dopiero wtedy modyfikacja na 230.

pytanko takie, czy ktoś hamował kiedyś Giulie Q4 280HP i może podzielić się jakimś wykresikiem, zarówno na serii i/lub po jakiejś remapie lub z podłączonym boxem? jestem ciekawy czy faktycznie seria pokazuje te +-280HP i 400Nm oraz czy np. RaceChip faktycznie daje te +10% mocy i 15% momentu? Ja w tym tygodniu zamierzam shamować w Krakowie, na razie zmieniony tylko wydech na Ragazzona, ale fajnie by było też poznać jakieś realne punkty odniesienia jak ktoś się bawił z Was w hamowanie zarówno serii bądź z wszelkimi rodzajami modów

ja, wklejałem wykres w grudniu. hamowałem w Cinsofcie, na Dynamic bez ESC (nie włączaliśmy dyno mode, nie wiem czy by to coś zmieniło jak już ESC było wyłączone). coś 275HP/410Nm. Hamowałem po updatcie ECU (ciut słabsze auto) software zaczynający się od G543... Zwykła benzyna 95. niestety boxów czy chipa nie montowałem/robiłem, w necie właśnie nie ma rzeczywistych wykresów wersji 280HP przed i po, też mnie to ciekawi, jednak nie liczyłbym że będzie więcej możliwe niż dla wersji 200HP, to te same silniki praktycznie (przynajmniej jeśli chodzi o kluczowe komponenty)

Ostatnia edycja:
No właśnie temat pomiarów i hamowni jeszcze raczkuje dla Giulii, ogólnie trzeba też umieć shamowac, ten gość z Krakowa u którego bede pisał mi, że był na pomiarze zacharoff z wersja Q, ale pomiar wyszedł słaby tyle wiem, bez szczegółów. Zapewne bez remappingu to nie ma znaczenia czy paliwo 95 czy 98/100 oktanowe

Lepszy wydech 3" powinien dodać parę HP, zobaczymy

Ostatnia edycja:
W moim Stelvio Q po dotarciu wyszła dokładnie katalogowa seria na PB98 .... ;-)))

wydech bez wywalenia GPF nic Ci nie da niestety :) GPF blokuje skutecznie ;) wywalenie dodaje ok 15hp. Generlanie wydech i dolot jest w Alfie bardzo dobrze zrobiony i jego modyfikacje nie daja za wiele.
Ostatnio Alfissimo na FB pisal ze kontaktowal sie z kims w celu zrobienia dolotu wiekszego z silikonu i odpisali ze nie za wiele jest do poprawienia, ewentualnie odcinek Filtr -> Przeplywka.

Zapewne bez remappingu to nie ma znaczenia czy paliwo 95 czy 98/100 oktanowe

W nowoczesnym aucie (wtrysk bezpośredni) przy mocach rzędu 280-500KM to właśnie raczej MA znaczenie jakie paliwo. Zresztą, nawet w 165-konnej Maździe czułem różnicę na górze obrotów...

W nowoczesnym aucie (wtrysk bezpośredni) przy mocach rzędu 280-500KM to właśnie raczej MA znaczenie jakie paliwo. Zresztą, nawet w 165-konnej Maździe czułem różnicę na górze obrotów...
Bez przesady [emoji16] auta są robione pod paliwo 95. Czy zalejsz 98 czy 100 nic to nie da. Zapłon jest ustaiwony nisko żeby spalił wszystko bez stuku.

Ciekawe co czułeś, portfel był lzjeszy więc może szła lepiej bo niższa waga była [emoji1787]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Tak, ma znaczenie, ale przy zmodyfikowanej mapie. W poprzednim aucie miałem mapę pod paliwo 102 Aral Ultimate i tylko na takim paliwie mogłem uzyskać max na hamowni,ale program był strojony pod to konkretne paliwo. Jak hamowalem w Niemczech, a później w PL to wyniki były ok 5% wyższe w przypadku 102 oktanowego paliwa. Tutaj brakuje pomiarów, ktoś komu wydaje się że lepiej ciągnie auto na wysokich rpm dobrze by było żeby to było podparte wykresem. Nie wydaje mi się żeby np. w Giulii przy seryjnej mapie zalanie paliwem 98 zamiast 95 znacząco podniosło Hp/Nm, ale trzeba potestować. Ja będę hamował na Pb95

- - - Updated - - -

wydech bez wywalenia GPF nic Ci nie da niestety :) GPF blokuje skutecznie ;) wywalenie dodaje ok 15hp. Generlanie wydech i dolot jest w Alfie bardzo dobrze zrobiony i jego modyfikacje nie daja za wiele.
Ostatnio Alfissimo na FB pisal ze kontaktowal sie z kims w celu zrobienia dolotu wiekszego z silikonu i odpisali ze nie za wiele jest do poprawienia, ewentualnie odcinek Filtr -> Przeplywka.

Ja gdzieś czytałem, że z GPF też powinno być ok 280hp w serii, ale wydech (brzmienie) który zamontowalem wskazuje na to, że Gpf coś znacząco może blokować :)

No serię musisz mieć z gpf. Mówię pod kątem przyszłych modyfikacji.

Seryjny katalizator ma chyba 700cpsi, sportowe 200,100. Więc wylot spalin dużo lepszy. Ale tak jak mówię nawet wywalenie go daje ok +15 (po strojeniu już).

No trzeba to wywalić, to must have u mnie, ale za 2 lata jak wykup zrobię :)

Bez przesady auta są robione pod paliwo 95. Czy zalejsz 98 czy 100 nic to nie da.

Noooo, faktycznie :D
Tak mam w mojej 166 z 2002r.

W obu nowszych autach którymi jeździłem przez ostatnie kilka lat czułem/czuję różnicę. Silniki są tak oczujnikowane teraz, że naprawdę nie jest to problem dla ECU np. przyspieszyć zapłon jeśli wykryje lepsze paliwo. W moim daily mam nawet jak byk napisane: zalecane 98, minimum 95. Oczywiście nie mam pomiarów na hamowni, żeby to udowodnić, więc każdy pewnie zostanie przy swojej wersji. Jeśli jednak w AR z 2019/2020 roku nie czuć różnicy na paliwie, to smutne... :P

Noooo, faktycznie :D
Tak mam w mojej 166 z 2002r.

W obu nowszych autach którymi jeździłem przez ostatnie kilka lat czułem/czuję różnicę. Silniki są tak oczujnikowane teraz, że naprawdę nie jest to problem dla ECU np. przyspieszyć zapłon jeśli wykryje lepsze paliwo. W moim daily mam nawet jak byk napisane: zalecane 98, minimum 95. Oczywiście nie mam pomiarów na hamowni, żeby to udowodnić, więc każdy pewnie zostanie przy swojej wersji. Jeśli jednak w AR z 2019/2020 roku nie czuć różnicy na paliwie, to smutne... :P
Dobrze ze mam z 2016 I mnie to nie dotyczy [emoji16]

Amortyzatory
Powrót