• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Nie hamowałem samochodu po tuningu i na razie nie planuję. Zmiany czuć pod stopą, no i turbo dmucha do ~2.8 bar. Co do samego procesu - czytać dokładnie załączoną do Alientech'a instrukcję i się jej trzymać - wszystko idzie sprawnie, u mnie - poza koniecznością powtórzenia adaptacji koła fonicznego (3 x rozkręcenie do 6000 obr/min na końcu). Sama mapa jest moim zdaniem fenomenalna, dół lekki i płynny, a dodatkowa moc wskakuje na górze. Zupełnie inaczej niż np. box RC, na którym jechałem ~6 lat i z kolei on dawał kopa na samym dole, a góra szła prawie fabrycznie. Ogólnie Squadra ma wszystko opisane, nie widzę potrzeby przeklejania tutaj...

Ogólnie Squadra ma wszystko opisane, nie widzę potrzeby przeklejania tutaj...
Korzystając z Twojego doświadczenia, dopytam o kilka nurtujących kwestii.
  • Używałeś do podtrzymania napięcia w instalacji jakiś dedykowany zasilacz?
  • Coś samodzielnie musiałeś robić Multiecuscanem po modyfikacjach?
  • Mają jeden soft ze wszystkimi opcjami (start-stop wyłączony, wyłączone ograniczenie obrotów na postoju), czy wybiera się co ma być zrobione?
  • Strojenie robi się pod konkretne paliwo 95,98?
  • Soft skrzyni też zmieniałeś?
  • Jakiego bypassa SGW używałeś?
  • Czy po wgraniu softu od Squadry, masz też dostęp do niezmodyfikowanego oryginału i możesz w każdej chwili samodzielnie wgrać go do ECU i TCU?

Hej,
1. Tak, "własnej produkcji" zasilacz na ~20A przy ~13,2V podłączony do zacisków ładowania pod maską. Nie wiem czy był niezbędny - wolałem nie ryzykować, a instrukcja zdecydowanie zaleca więc podłączyłem. Podtrzymanie zasilania chyba jednak jest standardem przy diagnostyce lub updejtach więc polecam
2. Nie. Oczywiście miałem Multiscana i AlfaObd pod ręką ale postanowiłem dać szansę ECU i reszcie ogarnąć sytuację i po 2-3 odpaleniach silnika wszystko sobie grzecznie pogasło.
3. W zamówienie podajesz czy masz hybrydowe turbo, czy masz Race i jeszcze parę innych istotnych założeń. Akurat start-stop jest standardowo wyłączony po aktualizacji, a obrotów na postoju nie wybierałem - może można ich o to zapytać (ja nie pytałem bo w sumie mi nie robi różnicy)?
4. Nie. Ale ja i tak ostatnio tylko 98 tankuję. Oni "zalecają" dobre 98 po tuningu, ale przymusu nie ma i chodzi na wszystkim.
5. Nie. Tylko silnik. Mam łopatki (dołożyłem) i stwierdziłem, że to wystarczy w N, a D mi pasuje tak jak jest.
6. Nie mam SGW - 2017/2018.
7. Tak. Przy czym trzeba prać pod uwagę, że jest to "odczyt wirtualny", tak jak w 90% podobnych przypadkach - i dostawca ma fabryczną wersję softu, więc tracisz wcześniejsze "prywatne" zmiany

Na tym zasilaczu 13.2/20 przechodzi Ci caly update np mapy czy wylacza sie jednak po 30min jak u mnie (zasilacz ustawiony 14/.0/15)?

Na tym zasilaczu 13.2/20 przechodzi Ci caly update np mapy czy wylacza sie jednak po 30min jak u mnie (zasilacz ustawiony 14/.0/15)?
Jak jeszcze parę lat temu dostawałem aktualizacje navi (już się nie da zamówić kolejnego przedłużenia abonamentu niestety), zawsze instalowałem na odpalonym silniku. Więc nie wiem na 100% czy zasilacz by taki update pociągnął. Ale trochę eksperymentowałem z tym zasilaczem zanim stwierdziłem, że jest OK dla tuningu i myślę, że o ile np. wentylator chłodnicy się nie załączy na dłużej aldo nie odpalę audio na maxa, takie 20A to spokojnie wystarczy dla elektroniki.

Tak ale ktoś tu pisał że przy odpowiednim podparciu alfa się nie wyłącza. Mi się to nie udało, zastanawiam się czy to kwestia siły poweru czy wersji softu w bcm. Światła sporo chyba też ciągną, muszę popatrzeć jak wylaczyc wszystkie na po włączeniu.
Mapy aktualne póki co pojawiają się cyklicznie, jest w watku o nawi...

Amortyzatory
Powrót