Widać, że "nowsi" koledzy nie czytali innych wątków dot. starszych egzemplarzy Giulii (Stelvio chyba też to dotyczy): Silnik 200 KM powstał w wyniku redukcji mocy silnika 280 KM drogą elektroniczną. Był to pewnie zabieg marketingowo-finansowy - potrzeba istnienia słabszej wersji (budżetowej?). I tak, do chyba marca 2017 roku były to te same jednostki napędowe, różniące się oprogramowaniem. Ktoś na tym forum pokusił się jak dobrze pamiętam, o porównanie w EPERze obu jednostek i ich części. Różnic nie było. Dopiero po tej dacie (nie wiem, czy dobrze ją przytoczyłem ale pomyłka to może być miesiąc w lewo i w prawo) zostały zmienione niektóre elementy osprzętu - nie pamiętam jakie ale wtedy chyba dołożono jedną sondę. Chyba w temacie dotyczącym akcji serwisowych były opisane perypetie szczęśliwych posiadaczy wczesnych egzemplarzy Giulii (Stelvio chyba też) w wersji 200 KM, które po jednej z aktualizacji przestały jeździć. A jak wieść gminna niesie (z ASO słyszałem podobną informację ale głowy nie położę), że niektóre Giulie 200 KM omyłkowo mają 280 KM, co poprzez akcję serwisową "naprawiano". Na pewno są tu osoby lepiej znające temat, bo wtedy jeszcze tylko planowałem zakup Giulii ale forum już całe przeczytałem. Tak więc czasem warto przeczytać coś z archiwalnych zapisów.