[Giulia] Chiptuning

2.0 TSI 280KM samym softem robi 350-370KM po zmianie coolera i wydechu 450KM, a po zmianie turbo nawet ponad 500 bez kucia więc jest i nadzieja dla 2.0 z Giuli o ile makaroniarze nie przyoszczędzili na konstrukcji ;)

Się okaże po pierwszych grubszych modach ile wytrzymuje mechanizm korowo-tłokowy ;)

Panowie, chodziło mi o przyrost uzyskany samą ingerencją w mapy paliwowe. Alfa z pewnością pozostawia duży margines. W starych czasach miałem 147 2.0 i dokładaliśmy turbo z Autodelta. Przyrost mocy był w okolicach 90 KM. Latał jak szalony.

Panowie, chodziło mi o przyrost uzyskany samą ingerencją w mapy paliwowe. Alfa z pewnością pozostawia duży margines. W starych czasach miałem 147 2.0 i dokładaliśmy turbo z Autodelta. Przyrost mocy był w okolicach 90 KM. Latał jak szalony.

niezaleznie od wersji 2.2 idzie na 230-240KM i deko ponad 500Nm, zeby okreslic dokladniej to juz trzeba pomierzyc EGT po tuningu bo czesto nowe auta wychodza w okolicach 900 stopni (szczegolnie VAGi EDC17C64 i C74)

Box..

.Mam wersję 2.2 150 km i również jestem zainteresowany kupnem boxa. Czy ktoś kupił już boxa i mógłby napisać jaki to box, koszt i jakie efekty.. Plusy, minusy itd.. Z góry dziękuję i pozdrawiam..

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Mam 2.2 180 km
Mam boxa
Same plusy

Taki mniej ważny niż główny? ;)

Whoa. Ale tak poważnie. To co, w IC cyrkuluje płyn z podrzędnego układu chłodzenia? I gdzie oddaje on swoją temperaturę? Bo chłodzenie powietrza w IC przy pomocy płynu, który ma ok 90C nie ma sensu. Jest jakaś osobna chłodnica na ten poboczny płyn?

Nie podrzędny, tylko drugorzędny, osobny. Jest to osobny układ, nie część układu chłodzenia silnika. Przecież nawet zbiorniki wyrównawcze są dwa. Tak, jest tam IC powietrze-woda. Nie, puszczanie do IC wody z silnika nie miałoby sensu.
Dzięki temu sam IC jest malutki a układ ten ma osobną chłodnicę do oddania z powrotem ciepła do powietrza.

http://www.giuliaforums.com/forum/289-alfa-romeo-giulia-general-discussion/30369-intercooler.html
http://allegro.pl/intercooler-chlodnica-alfa-romeo-giulia-2-2-diesel-i6834540733.html#thumb/1

To też ciekawe, silnik Giulii jako pierwszy używa szpecjalnego tworzywa od niemiaszków:
http://performance-materials.basf.u...-alfa-romeo-giulia-s-2-0l-turbocharger-system

Ostatnia edycja:
Podrzędny, poboczny, jak zwał tak zwał.

Ktoś wie gdzie jest druga chłodnica płyny chłodzącego, tego gorszego, podrzędnego?

Napisałem podrzędny specjalnie gdyż tak opisany jest w instrukcji. Giulia 2.0 200 km, 2.2 180 km, Veloce posiadają chłodzony wodą intercooler. Jest to osobny układ chłodzenia.

Za ok. 2 tyg. firma Cinsoft ma udostępnić informacje na temat ich modyfikacji silnika benzynowego, podobno z 200 seryjnych koni ma być ok. 300.

Nic nowego i nic ciekawego. 200 i 280 różni się tylko programem, więc 300KM to de facto tylko 20 koni zysku. Zmiana wydechu i fragmentu dolotu + mapa i wychodzi spokojnie ok 350 koni, zarówno z wersji 200 jak i 280. Można to już kupić jako zestaw (dolot + wydech + urządzenie do programowania ECU przez OBD wraz z programem). Można kupić sam program lub program + dolot, wtedy odpowiednio mniej mocy.

Spokojnie w sensie przetestowane przez wiele kilometrów i bez żadnych negatywnych skutków.

Amortyzatory
Powrót