[Giulia] Chiptuning

w lezajsku robi z 280 km 350 i 470 Nm ale to dla stelvio.jeden z lepszych w Polsce.

Nic.
Damos już dostępny i sterownik rozpracowany, więc po co bawić się w durne box-y. Chyba, że gwarancja...
Z resztą EDC17C69 jest już w Giulieccie 940 po 2013, która już do mnie zawitała nie jeden raz ;)

Ostatnia edycja:
Właśnie o gwarancje chodzi

Kupiłem boxa dedykowanego do giuli 2.2 180 km
W sobotę testy

Ten sterownik jest również w Jeepie Wranglerze 2,8 CRD. Tak jak mówisz sdero, sprawa już ogólnie dawno znana. Co z gwarancją? Są dealerzy którzy sami proponują tuning.
To jest tak samo jak z instalacja LPG w SRT8. Dealer montuje, a gdzie w instrukcji wzmianka ze takie coś może być zamontowane? Mimo tego gwarancja jest utrzymana.Poza tym jaki problem wgrać przed przegladam seryjna mapę?

Ostatnia edycja:
Problem jest. Na razie nie słyszałem żeby jakiś serwis Alfy proponował czipsowanie i niejako zapewniał spokój z gwarancją. A zmiana softu czy box zostawia ślady. Jest możliwość sprawdzenia że ciśnienie doładowania było wyższe niż ori sterownik dopuszcza, że dawka paliwa była inna , że mapa zapłonu została zmieniona itd.
Nawet jeśli wgrasz jedną mapę (ori) na drugą ślady w sterowniku zostają.

- - - Updated - - -

Jedyne rozwiązanie to dogadać się w konkrernym ASO zeby przymkneli oko ...

A zmiana softu czy box zostawia ślady. Jest możliwość sprawdzenia że ciśnienie doładowania było wyższe niż ori sterownik dopuszcza, że dawka paliwa była inna , że mapa zapłonu została zmieniona itd.
Nawet jeśli wgrasz jedną mapę (ori) na drugą ślady w sterowniku zostają.

Wprowadzasz ludzi w błąd. Count dla softu jest zliczane tylko przy wgrywaniu przez OBD, a i tutaj co lepsze interfejsy mają opcje jego zerowania. Przy sterowniku EDC17C69 jak na razie możesz zapomnieć o obsłudze przez OBD. Jeśli przywrócisz soft oryginalny po pełnym backupie na stole, to żadnego śladu nikt nie zobaczy. Nie będzie żadnych informacji o parametrach wcześniejszych. Tak po chipie jak i po box-ie. Jedyne co można zauważyć, to ślady po otwieraniu sterownika.

Kupiłem boxa dedykowanego do giuli 2.2 180 km
W sobotę testy

I jak wypadły testy? Jestem ciekaw gdzie przymocowałeś boxa pod maską i jak udało Ci się poprowadzić przewód + by zachować szczelność puszki z bezpiecznikami. Jak przeglądałem instrukcję tego boxa, to były tam tylko zdjęcia gdzie co podłączyć, nie było żadnego zdjęcia gdzie i jak zamocować box.

Ja tylko dodam, że Giulie Q po 01.01.2017 mają ECU zabezpieczone hasłem, które ma uniemożliwić odczyt i edycję parametrów. Oczywiście jest sposób na obejście tego zabezpieczenia ale jest to kolejny dowód, że FCA nie chce, żeby grzebano w sofcie.

Wprowadzasz ludzi w błąd. Count dla softu jest zliczane tylko przy wgrywaniu przez OBD, a i tutaj co lepsze interfejsy mają opcje jego zerowania. Przy sterowniku EDC17C69 jak na razie możesz zapomnieć o obsłudze przez OBD. Jeśli przywrócisz soft oryginalny po pełnym backupie na stole, to żadnego śladu nikt nie zobaczy. Nie będzie żadnych informacji o parametrach wcześniejszych. Tak po chipie jak i po box-ie. Jedyne co można zauważyć, to ślady po otwieraniu sterownika.

...na stole...no właśnie. Lutowanie otwieranie, potem nieszczelność, wilgoć...i wariacja elektroniki. Wole jeździć serią i zapomnieć o podnoszeniu mocy niż decydować się na takie ryzykowne druciarstwo. Nie wydaje mi się żeby po takie rozwiazania z otwieraniem kompa zdecydowali się użytkownicy którzy jeżdżą rocznymi albo nowszymi Julkami...

Lepiej zaprzyjaźnić się z kimś w aso i wrzucić soft 280KM w miejsce 200KM

Ostatnia edycja:
Większość nowych EDC17 jest zabezpieczona. Właściwie, to żaden z producentów tego nie chce. Wiadomo, sami mogą wydać mocniejszą wersję za więcej $$ ;)

Rozmawiałem niedawno z ludźmi ze Squdra Tuning.
Dowiedziałem się, że wgranie softu z Veloce jest możliwe bez względu na rocznik auta. Silniki w wersji 200KM z lat 2016 i 2017 są takie same, nie ma żadnych zmian w hardware. Na podstawie testów na hamowni bazowa Giulia generuje bliżej 220-230 KM, a Veloce 300 KM. Niestety, Squadra nie wie rozpracowała, jak wyłączyć ESP.

Ostatnia edycja:
Trzeba kupić sobie damosa, znaleźć lokalizację switcha i wstawić tam FF na czas pomiaru. Jaki switch, to wybaczcie ale nie będę pisał publicznie ;)

- - - Updated - - -

Tak na marginesie, to wgranie softu 1:1 ze sterownika o innym, a raczej niekompatybilnym HW skończy się choinką na zegarach ;) A HW na 99,999% będą inne.

Możesz rozszerzyć co dokładnie znaczy niekompatybilność HW ?
Przesiadłem się do Alfy z Forda a tam podmianka softu np w 1.6eb ze 150KM na 184KM czy 2.0eb z 203KM na 240KM lub z diesla 2.0tdci 150KM na 180KM itd... to jest pikuś i pół godziny roboty w zwykłym aso nawet to ogarniali. Czemu to samo w Alfie ma być problematyczne? Żadnych różnic w budowie i osprzęcie motorowni...

Chodzi o niekompatybilność hardware'u samego sterownika. Co więcej, to aby to zagrało, to na ogół (przy najmniej dla grupy fiata, bo o takiej piszemy) musi być komplet eeproma (tu jest immo), flasha i micro o ile taki występuje, bo konstrukcje są różne. Oczywiście niektórzy producenci nie wysilają się nadmiernie wydając mocniejszą wersję i modyfikują tylko oprogramowanie. Te twoje zmiany po prostu były kompatybilne między sobą. Lepszym i bezpieczniejszym wyjściem jest naniesienie zmian z mocniejszej wersji na słabszą zamiast wgrywania 1:1. Masz oryginalne oprogramowanie z nowymi nastawami.

Te twoje zmiany po prostu były kompatybilne między sobą. Lepszym i bezpieczniejszym wyjściem jest naniesienie zmian z mocniejszej wersji na słabszą zamiast wgrywania 1:1. Masz oryginalne oprogramowanie z nowymi nastawami.
...a tego już na pewno nie ogarnie żadne aso... :( czyli wracamy do punktu wyjścia. Albo stół i otwieranie kompa albo zmiany softu takie jak opisujesz u czipsologa (...z tym że żadnego na dzień dzisiejszy w PL nie znam) a potem zonk przy najbliższej wizycie w ASO....

Znowu bez przesady nie za każdym razem ASO analizuje co jest w kompie :) Przynajmniej w Fiacie.
Tak czy tak trzeba kompa otwierać, bo ja przynajmniej nie znam interfejsu obsługującego EDC17C69 via OBD.
Na stole nie jest to jakiś mega trudny sterownik do podpięcia.
Jedyne co sprawia trudność i to nie wielką, to wpięcie się pod nogę 6 procesora (na foto teleskop pod napisem alfaholicy ;)) .

c69.jpg

Popatrzcie jak to jest w nowych EDC17 Opla. Tu za pierwszym razem chyba z 20 minut się wpinałem ;)

c59.jpg

Nic.
Damos już dostępny i sterownik rozpracowany, więc po co bawić się w durne box-y. Chyba, że gwarancja...
Z resztą EDC17C69 jest już w Giulieccie 940 po 2013, która już do mnie zawitała nie jeden raz ;)

No właśnie gwarancja jest tym co z pewnością część osób skłania do rozważania zakupu boxa. Teoretycznie można się dogadać z jakimś ASO, że przymkną oko na dłubanie przy sofcie, ale tak na prawdę to nie wiadomo jak się zachowają gdyby doszło do jakiejś usterki silnika...
Wiem, że nie jesteś zwolennikiem boxów, ale czy mógłbyś wyrazić swoją opinię na temat boxa Noviteca jako tymczasowe rozwiązanie w oczekiwaniu na zakończenie okresu gwarancyjnego?

Tak, nie jestem zwolennikiem BOX-ów. Ale jak niema wyjścia...
Nie porównywałem ich pomiędzy sobą aby wyrazić opinię przy którym parametry silnika są najlepsze. Byłbym nieobiektywny. Nie chcę wyrażać opinii na zasadzie "widzi mi się".

Amortyzatory
Powrót