• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Nic nowego i nic ciekawego. 200 i 280 różni się tylko programem, więc 300KM to de facto tylko 20 koni zysku. Zmiana wydechu i fragmentu dolotu + mapa i wychodzi spokojnie ok 350 koni, zarówno z wersji 200 jak i 280. Można to już kupić jako zestaw (dolot + wydech + urządzenie do programowania ECU przez OBD wraz z programem). Można kupić sam program lub program + dolot, wtedy odpowiednio mniej mocy.

Spokojnie w sensie przetestowane przez wiele kilometrów i bez żadnych negatywnych skutków.

roznia sie dodatkowa sonda lambda i drugim ukladem chlodniczym (ic). ja bym bal sie wgrać do auta 200hp gotowca na 350hp bez sprawdzenia egt i afr przez tunera. obawiam sie tez ze z tych 350hp to mozna korzystac przez chwile, wersja 200hp najpewniej nie jest dostosowana do takich mocy skoro 280hp ma chłodzony ciecza ic, chyba w jakims celu go dali bo byla potrzeba.

Nie wiem, ale ja tyż mam 2 zbiorniki na płyn chłodniczy. A nie mam Veloce

Dyskutujecie na temat chiptuningu a nie znacie podstawowych walorów Giulii. Chłodzony intercooler występuje w 200 jak i 280. Do bodajże lutego 2017 można bez żadnej dodatkowej przeróbki wgrać mapy z Veloce (nie sprawdzone).

No właśnie :) Jak dla mnie, to jest dokładnie ten sam silnik, z takim samym chłodzeniem. Ale pewności nie mam :) Myślę, że takie 300KM jest jak najbardziej bezpieczne.
Co do tuningu na 350KM, to taką możliwość oferuje firma z USA, o której ostatnio była tu mowa.

A może ogólnie nie piszmy co "nam się zdaje", albo "nie sprawdzone", tylko co wiemy, ok?
Co ja mam zrobić z takimi informacjami typu "stryjek mówił że nie takie rzeczy..."
podawajcie chociarz źródło tych informacji.

Rozmawiałem ze Sqadra Tuning i wersje 200 i 280 są takie same w roczniku 2016/2017.
Nie umieją wyłączyć ESP

Mail z listopada 2017

Hello Kamil.

Thank you for your E-mail.

Yes we ca upgrade the 2.0 T from 200 to 280 bhp. And 330 to 400 Nm. Please try to read our website about this upgrade. Because you have to understand that the standard power and torque is much higher as Alfa promisses.
200 is in real life 230 bhp and 280 is in real life 310 bhp. Same for torque.

I've checked it recently on parts level (Eper website from FCA). All the same for 200-280 bhp.

Met vriendelijke groet, Best regards,

Stephan Lenior
Squadra Tuning VOF
tel: 0341-250411
www.squadra-tuning.nl

Ostatnia edycja:
Dyskutujecie na temat chiptuningu a nie znacie podstawowych walorów Giulii. Chłodzony intercooler występuje w 200 jak i 280. Do bodajże lutego 2017 można bez żadnej dodatkowej przeróbki wgrać mapy z Veloce (nie sprawdzone).
I ten chlodzony ciecza IC wystepuje rowniez w obecnie produkowanych 200HP, czy tylko do lutego 2017 (czyli mala ilosc GIuli, bo w koncu produkcja 2.0 zaczela sie dopiero pod koniec 2016)?

- - - Updated - - -

No właśnie :) Jak dla mnie, to jest dokładnie ten sam silnik, z takim samym chłodzeniem. Ale pewności nie mam :) Myślę, że takie 300KM jest jak najbardziej bezpieczne.
Co do tuningu na 350KM, to taką możliwość oferuje firma z USA, o której ostatnio była tu mowa.
dla mnie w miare bezpiecznie to jest jak tuner sprawdzi AFR I EGT, a nie wgrywanie gotowca tylko dlatego ze silniki wydaja sie prawie identyczne. ja nie drazylem tematu bo I tak poszedlem w Q4 wiec 280HP jest od razu, a na gwarancji ruszal programu ECU na pewno nie bede

- - - Updated - - -

A może ogólnie nie piszmy co "nam się zdaje", albo "nie sprawdzone", tylko co wiemy, ok?
Co ja mam zrobić z takimi informacjami typu "stryjek mówił że nie takie rzeczy..."
podawajcie chociarz źródło tych informacji.
lambde to wiele osob juz potiwerdzalo, chociaz chyba nikt nie sprawdzal w ePerze? Co do chlodzonego ciecza IC, to po lekturze tego watku myslalem ze chodzi tylko o 280HP (+ewentualnie wczesne 200HP). Ja sprawdzal nie bede, niech sobie zainteresowani na to popatrza do ePera.

dla mnie w miare bezpiecznie to jest jak tuner sprawdzi AFR I EGT, a nie wgrywanie gotowca tylko dlatego ze silniki wydaja sie prawie identyczne. ja nie drazylem tematu bo I tak poszedlem w Q4 wiec 280HP jest od razu, a na gwarancji ruszal programu ECU na pewno nie bede
[...]
lambde to wiele osob juz potiwerdzalo, chociaz chyba nikt nie sprawdzal w ePerze? Co do chlodzonego ciecza IC, to po lekturze tego watku myslalem ze chodzi tylko o 280HP (+ewentualnie wczesne 200HP). Ja sprawdzal nie bede, niech sobie zainteresowani na to popatrza do ePera.

Ja mam podobnie, że nawet jak będę pewny, że silniki są takie same to raczej nie będe próbował żadnych zabaw z przeprogramowywaniem ECU w trakcie gwarancji. Ale chciałbym wiedzieć jaki jest potencjał tego ż epo upływie gwarancji dorobię sobie 80 koni :)

Co do lambdy to właśnie wiele osób o tym pisało, ktoś gdzieś słyszał, ba sam powtarzałem że "ponoć", ...
ale nie widziałem jeszcze żadnej różnicy potwierdzonej w ePerze, bądź organolepycznie.

Myślę, że można tutaj skończyć OT (tak, wiem, że to ja zacząłem, przepraszam), bo jest oddzielny wątek nt różnic w silnikach...

Bardzo ciekawe rzeczy piszą ci Holendrzy na swojej stronie. Zwłaszcza jeżeli chodzi o te moce wyjściowe aut fabrycznych. Podobnie było kiedyś z silnikami TDI z VAGa. Fabrycznie 130 KM a faktycznie 137-145.

I ten chlodzony ciecza IC wystepuje rowniez w obecnie produkowanych 200HP, czy tylko do lutego 2017 (czyli mala ilosc GIuli, bo w koncu produkcja 2.0 zaczela sie dopiero pod koniec 2016)?

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Tak to wlasnie dziala z chlopakami z USA. Kopiujesz mape, wysylasz im, oni "robia" spejcalnie pod twoja wersje i odsylaja zmodyfikowana z kilkoma innymi dodatkami jesli chcesz. Nie ma tutaj mowy o zwyklym podpinanym urzadzenia. To co jest w tym wszystkim fajne, jest mozliwosc zawsze przywrocenia wersji oryginalej bez dodatkowych oplat.

ale nikt nie sprawdza Ci auta na hamowni ani afr/egt, wiec to nie to samo co strojenie u dobrego tunera.ciagle bazuje sie na uniwersalnym gotowcu bez prawidlowego sprawdzenia. oczywiscie program jesli chodzi o giulie bedzie wgrywany do mlodego auta wiec niby wszystko powinno byc ok, niby, bo goscie z usa nite tesowali na pewno tego na aucie 200hp skoro u nich takich nawet sie nie sprzedaje

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Tak, mokry IC mają zarówno 200KM i 280KM.

Wątek o "chipie" o którym pisałem jest tu:
http://www.giuliaforums.com/forum/8...eo-giulia-2-0l-tuning-official-thread-44.html

Tu jest katalog tej firmy:
https://shopeurocompulsion.net/collections/alfa-romeo-giulia-engine

Garraty albo Azalgo zakładał wątek o tym osobny.

ESP nie umieją wyłączyć bo nie to nie jest w ECU, podobnie sprawa wygląda z Start&Stop.

Odpowiadam zbiorczo bo mnie ktoś wywołał ze 3 strony temu :P

Tak jest :) Giulie podobno bardzo ciezko sie hamuje tak btw. Co do jakosci przeprowadzonej operacji w przypadku eurocompulsion nie ma sie co martwic bo sa w tym swietni. Ja na dniach zamawiam u nich V2 intake plus kilka dupereli.

Sporo aut teraz robi problem na hamowni, jeśli to nie jest synchro na obie osie, nawet taka Tesla Model 3 z napędem na jedną oś.

ESP nie umieją wyłączyć bo nie to nie jest w ECU, podobnie sprawa wygląda z Start&Stop.

Z ESP jest ogolnie problem na razie, da sie to wylaczyc na czas pomiaru, ale trzeba zaplacic technikowi z ASO za ta usluge na czas pomiaru.
co do systemu start-stop to jest to bajecznie prosty temat do wylaczenia w MM10JA jak juz masz odczytany program, to ze swiftec tego nie robi z automatu tylko trzeba wiedziec gdzie szukac to inna sprawa ;)
ss1.pngss2.png

auto aktualnie hamuje sie tylko na 4x4 z synchro, jak tylko rozpracujemy jak zrobic moda po OBD nie zmieniajac licznika programowan to podesle co nam sie udalo uzyskac

cos sie zwalilo ze screenami wiec opisze
- "S&S Enable flag" fabrycznie na 1 (switch systemu S&S)
- "Upper threshold for S&S disabling"
- "Lower threshold for S&S disabling"

pierwszy switch powinien wylaczyc system calkowicie, kolejne 2 to takie "w razie w"

Ostatnia edycja:
Garraty ma już wydech zrobiony, więc z dolotem V2 i programem może mieć te +/- 350 kuni. Z samym dolotem i fabrycznym wydechem jest słabszy program. Jest na ich stronie porównanie tych 3 wersji - stock z mapą, inny dolot z mapą, dolot + wydech z mapą.

Amortyzatory
Powrót