• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

info na przyszlosc - przecież wszystko bylo widac na wykresie(przed i po) - zauwazylem ze na forum wiekszosc nie probuje albo nie potrafi odczytywac wykresow z hamownii

Odczytywać umiem (mam na to nawet papiery, że mogę szkolić z tego innych) ;) Próbowałem także, niestety bez legendy z opisem kolorków nie miałem pewności czego co dotyczy. Poza tym teraz mamy dokładną odpowiedź liczbową, także dla tych, co nie potrafią ;)

haha, dobre z tymi papierami :) a serio, ksztalt definiuje czy to moment czy moc czy straty a wysokosc czy przed czy po chipie. kolory do tego pomagaja. minimum dedukcji i wszystko wiadomo.

Dziękuję, czyli potwierdzają się informację, że fabryczne dane w katalogu są zaniżone o ok. 10% w stosunku do rzeczywistości.
Czy u tego tunera jest możliwość zmian dla poszczególnych programów DNA? Np. w taki sposób, aby te ok. 300KM pojawiało się tylko w razie potrzeby po przełączeniu w tryb D?

Cześć,

Jak na razie nie ma takiej możliwości. Nie jest to taka prosta sprawa. Oczywiście tryby DNA działają ale "na" modzie.
W idealnym rozwiązaniu też bym tak chciał :-)

Pozdrawiam

KonarOCP

- - - Updated - - -

Zmierz czas 0-200 [emoji6] da to pewien obraz jak się odpycha [emoji6]

Po necie chodzi filmik z giulia po modzie i czas 100-200 w granicach 13 sek.

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Cześć,
Jak będę miał możliwość zrobić to bezpiecznie to zrobię pomiar i dam znać. 200km/h po mieście nie latam :-)

Pozdrawiam

KonarOCP

Nie wiem czy było:

https://www.youtube.com/watch?v=2nqVe6yZvPw

"Stage 1 tuning software by Squadra Tuning in The Netherlands. They took the car from 136hp and 400nm to 240hp and 520nm. "

Jak dla mnie idzie niesamowicie szczególnie że to 2.2 diesel a wykręca około 5,5s do setki i około 20s do 200...Czyli jak Veloce :D

Na stronie widzę, że zaczęli też oferować przełącznik do wyłączania ESP.

no bo widac ciagle to ten sam silnik/osprzet co 210hp. z 210hp wiecej by nie wyciagneli i wtedy juz by nie bylo spektakularnie. ta sama sprawa 200hp i 280hp robo sie na te 310hp czy cos takiego.

skad ty wziales te 5,5 do 100 i 20 do 200 jak na filmie wychodzi ok 6,5 do 100 i ok 22 do 200 :) startuje z ok 3sek, pierwsza setka ok 9-10sek. 200 pojawia sie w ok 25 sek

co nie zmienia faktu ze mozna zaczac od 136hp diesla a nie odstawac wiele albo w ogole od kilkuletnich bmw 328i

Mam pytanie do osób które wykonały już modyfikację.
1. Jak zmiany w spalaniu paliwa?
2. Czy nadal gaz reaguje z opóźnieniem przy starcie? ( ja mam tak że jak wcisnę to rusza po 0.2/0.3 sekundy

2. Czy nadal gaz reaguje z opóźnieniem przy starcie? ( ja mam tak że jak wcisnę to rusza po 0.2/0.3 sekundy

Kto Ci tak popsuł to auto? 0.2/0.3 to jakaś masakra jest! Powinien ruszać, jak tylko pomyślisz o tym, że chcesz ruszyć :P

Również niezaobserwowałem żadnego opóźnienia w reakcji na gaz.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Również niezaobserwowałem żadnego opóźnienia w reakcji na gaz.

6:20 W tym filmiku https://youtu.be/Ajwhw-mp9KQ tu akurat problem w Giuli ale ja mam podobnie w stelvio FE. Jak auto rusza z zatrzymania. To jest coś z oprogramowaniem skrzyni zreszta kilka osob o tym pisalo.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
I chyba występuje tylko w wersji 280 km.

To nawet nie do końca jest opóźnienie (bo auto rusza), po prostu przez pierwsze 0,5 sek rusza bardzo niemrawo, o ruszeniu z piskiem idzie praktycznie zapomnieć (chyba, że jest mniej przyczepne podłoże lub lekko skręcone koła).
Tak wiem, 4x4, turbodziura i systemy itd. optymalizujące start, ale teoreycznie tym bardziej powinien być to szybki start i głowa powinna lecieć do tyłu, a tak sie nie dzieje w pierwszej 0,5 sek.
Podczas gdy w większości samochodów, to pierwsze 0,5 sek robi największe wrażenie (bo nawet jak auto ma gówno silnik i start, to choć kołami zapiszczy ;) )
Mi appki pokazywały przyspieszenie nawet 1,4 sek do 50 i 5,4 sek do 100 kmh, ale obserwoałem kiedy się aktywują, to było po ok 2 m od ruszenia, więc nie łapie samego startu i reakcji na gaz.
http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=2207&attachmentid=245907

Chciałbym się kiedyś z kimś spotkac (nawet jeśli ma 200 KM), kto nie narzeka na szybki start, by się przekonac, czy to ja mam zbyt wysokie oczekiwania i jestem przewrazliowny, czy faktycznie coś nie halo.

W każdym trybie tak macie? Nie pytam o A bo ten jest wolny jak cholera ;)

Ja mam 200KM benzynę, muszę bardziej zwrócić uwagę, jednak z tego co mi się wydaje na teraz:
- odczuwalny lag jest praktycznie zawsze przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu, czy z postoju, czy jadącego auta,
- jeśli się to robi miarowo, z wyczuciem - nie mam laga, auto dynamicznie przyspiesza.

Zwrócę uwagę w najbliższych dniach jak to u mnie wygląda. Powyższe tyczy się trybu N, w D jest raczej dużo lepiej.

Btw wydaje mi się bardzo zwrotna moja Giulia RWD, czasem zawracam w miejscach w których bym się nie spodziewał.

Ok, ale czy to nie charakterystyka silników benzynowych z turbo ? Podbij obroty do 2500-3000 , puść hamulec i będzie szybko

nie da się, jeździłem różnymi autami i tu jest opóźnienie, zawsze na światłach jak się ścigamy z kumpla to mi na początku odjeżdżają potem ich łapie. jak ktoś nie robi startów na max to nie odczuję tego

- - - Updated - - -

jest dokładnie jak w filmiku u Pertyn ględzi

Oczywiście , że da się , lewa stopa na hamulcu , prawa gaz i jazda , a to , że od początku nie ma "kopniecia" ....cóż , benzynę trzeba wkręcić, więc żeby ruszyć szybko, albo robimy to z obrotów albo cierpliwie czekamy na wkręcenie się . Takie moje zdanie , poprzednia 156 z 1.8 ts miała podobna charakterystykę , bez turbo lecz z wariatorem zmiennych faz rozrządu

Ostatnia edycja:
Z kolei Audi 3.0 TDI zrobione na 300 km i 600 nm urywało głowę od startu , ale to diesel , szybko trzeba było biegi zmieniać , jedynka po sekundzie się kończyła , więc benzyna bez tego strzału na początku ale moc harmonijniej rozwijana jakby

per2u z całym szacunkiem nie masz Giuli i nie masz pojęcia jak to wygląda a się wypowiadasz bez sensu, idz do Alfy na jazdę próbną weź 2.0 i spróbuj tak.

Jeżdżę Giulia od 7 miesięcy

17.jpg

Amortyzatory
Powrót