• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Giulia - pytania przed zakupem

Działa na zwykłym i na usb-c. Nie ma różnicy w działaniu, możliwe że w ładowaniu, ale nie sprawdziłem.

Odradzam rocznik 2016, ma wszystkie choroby wieku dziecięcego, ilość awarii i problemow jest ponadprzeciętna.

Odradzam rocznik 2016, ma wszystkie choroby wieku dziecięcego, ilość awarii i problemow jest ponadprzeciętna.

drobiazgi raczej, reszta to firmwary, jak auto aso uparcie poupdatuje(co nie jest takie oczywiste dla aso) to jest OK, mozna dobie tez wymienic sprezyny i tlumik klapy bagaznika (to dotyczylo nawet 2018) i wygluszyc klape mata butylowa. znam kilku co maja prod mid 2016, przebiegi zrobili a niektorzy mocne chipy i nie narzekaja

drobiazgi raczej, reszta to firmwary, jak auto aso uparcie poupdatuje(co nie jest takie oczywiste dla aso) to jest OK, mozna dobie tez wymienic sprezyny i tlumik klapy bagaznika (to dotyczylo nawet 2018) i wygluszyc klape mata butylowa. znam kilku co maja prod mid 2016, przebiegi zrobili a niektorzy mocne chipy i nie narzekaja

Kojarzysz własciciela tego auta? To chyba Twoje rejony.

Urban legend. Jest wręcz przeciwnie. W pierwszym roczniku bardzo się starali, żeby nie zaliczyć wtopy i pogrążyć modelu.
Montaż był bardzo dokładny, siedzenia były ze skóry, dopiero później zaczęli stosować tzw. eko skórę, nie było bramki SGW, silnik 2.0 w wersji 200 KM był zdławionym 280 KM.
Z dieslem była możliwość kupna skrzyni manualnej.
Soft można zaktualizować, sprężyny klapy, czy odbojniki, tanio wymienić.
Na forach nie słychać o jakichś problemach związanych bezpośrednio z rocznikiem.

A to prawda, że mają wycofać wkrótce silniki 200 KM ze względu na ekoterrorystyczne kary? Może jeszcze nie w tym roku, ale słyszałem od sprzedawcy, że tak się to prawdopodobnie skończy.

Kojarzysz własciciela tego auta? To chyba Twoje rejony.

nie.

- - - Updated - - -

Urban legend. Jest wręcz przeciwnie. W pierwszym roczniku bardzo się starali, żeby nie zaliczyć wtopy i pogrążyć modelu.
Montaż był bardzo dokładny, siedzenia były ze skóry, dopiero później zaczęli stosować tzw. eko skórę, nie było bramki SGW, silnik 2.0 w wersji 200 KM był zdławionym 280 KM.
Z dieslem była możliwość kupna skrzyni manualnej.
Soft można zaktualizować, sprężyny klapy, czy odbojniki, tanio wymienić.
Na forach nie słychać o jakichś problemach związanych bezpośrednio z rocznikiem.

az tak super to tez nie bylo, spasowanie bylo slabe (moze momo staran nie pasowaly czesci?) a skrzynie manualna w 2.9 i 2.2 to mozna bylo zamawiac o ile pamietam jeszcze w 2018r na poczatku, tylko juz nikt tego nie robil (w 2.2 stalo na placu w BB ze 20 giulii z mt6 z 2016r ktore nie znajdowaly kupca). teszta zgoda choc dochodza jeszcze uszczelki drzwi, odpadajace klspki spryskiwaczy xenonow, i pare innych drobiazgów, da sie przezyc z tym jednak

Utarte, nie sprawdzone wiadomości. Miałem dwie z 2016 roku, jedna przeszła w inne ręce (180k km bez usterek i problemów technicznych), z drugą też nie ma kłopotów. (wymieniono chłodnicę i akumulator). Uważam że nie jest źle. Wszystko zależy od eksploatacji i dbania o samochód.

A teraz jest inaczej?
w 2017 bodajże na wiosnę wywalili ponoć 1 sondę lambda i już softy nie były zamienne, w zależności od rynku/rocznika/mocy/modelu tez były różnice jeśli chodzi o boczne chłodnice (ilość, ale nie śledziłem zasad), ktoś tez pisał o EGR, co jeszcze nie wiem, może ktoś kto się interesował tematem odpowie konkretniej - mnie to nie bardzo interesuje z racji posiadania 280HP

Jeśli chodzi o wersję 200 KM z 2019 roku - czyli z GPF to jedyną różnicą którą zauważyłem w stosunku do 280 KM jest brak przepływomierza. Sondy lambda są 4 w tym 2 szerokopasmowe, EGR i chłodnica spalin (bo spekulacje o jej braku w wersjach 200 km też się pojawiały) też są. Jeśli chodzi o boczne chłodnice to według załączonych dokumentacji Giulie 2.0 w ogóle nie posiadają bocznych chłodnic natomiast różnica jest w przypadku Stelvio.
Pokaż załącznik Giulia Cooling.pdf Pokaż załącznik Stelvio cooling .pdf

Utarte, nie sprawdzone wiadomości. Miałem dwie z 2016 roku, jedna przeszła w inne ręce (180k km bez usterek i problemów technicznych), z drugą też nie ma kłopotów. (wymieniono chłodnicę i akumulator). Uważam że nie jest źle. Wszystko zależy od eksploatacji i dbania o samochód.

Sprawdzone w dwóch przypadkach, znajomi. Koleżanka sprzedała po półtora roku takie auto. Nie dawało żadnej gwarancji, że w ogóle dojedzie, nie przesadzam. Drugi to brat kolegi z Warszawy: sprzedał po niecałym roku, przez ten czas auto było z pięć razy na naprawach.
Ja wiem, że to mało aby wysnuwać wnioski ale z drugiej strony Giulii nie jeździ zbyt dużo, więc jakieś tam wnioski można snuć.

- - - Updated - - -

nie.

az tak super to tez nie bylo, spasowanie bylo slabe (moze momo staran nie pasowaly czesci?) a skrzynie manualna w 2.9 i 2.2 to mozna bylo zamawiac

Super nadal nie jest, warszawski Carserwis używa diesli jako aut zastępczych. A otomoto zatrzęsienie ofert sprzedaży. Nikt nie chce tych diesli brać. Z kolei we Włoszech diesle się sprzedają. I zrozum to człowieku.

FCA Bielsko, jeszcze w zeszłym roku miało na placu około 40 używanych diesli.
Dzisiaj już ich nie widać w ogłoszeniach.
Rzeczywiście słabo się sprzedają.

W 100% się podpisuję i popieram moim doświadczeniem. Nawet na tym forum nie ma nic co by świadczyło, że był jakiś szczególny problem z pierwszym rocznikiem. Tak samo na alfaowner.com lub giuliaforums.com.

No to i ja się dołączę: rok 2016, październik, w eksploatacji od 02.2018 - takie auto z placu w BB. Chorobami wieku dziecięcego były spryskiwacze i drobny wyciek z układu chłodzenia - oba tematy znane i niejednokrotnie opisywane. A np. mimo, że auto stało na placu, nie zarejestrowałem żadnych problemów z akumulatorem. Poza tym, odpukać, nic. Przebieg dzisiejszy: 59750 km.

Amortyzatory
Powrót