[Giulia] Chiptuning

To jak VW robi tsi 280 że wychodzi w serii ponad 300 a po chipie prawie 400?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Odniosłem się tylko do tezy, że podlewanie paliwa obniża spalanie.
U mnie jest odwrotnie. W każdym samochodzie, którym jeździłem hamowanie silnikiem (odcinka paliwa) obniżało temperaturę spalin i silnika.
Pałowanie (lanie paliwa) podnosi temperaturę silnika i spalin, co zresztą bywa korzystne przy wypalaniu DPF w trasie.

Ma inną turbinę która daje więcej powietrza przy mniejszym doładowaniu... Niższe doładowanie niższa temp.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Odniosłem się tylko do tezy, że podlewanie paliwa obniża spalanie.
U mnie jest odwrotnie. W każdym samochodzie, którym jeździłem hamowanie silnikiem (odcinka paliwa) obniżało temperaturę spalin i silnika.
Pałowanie (lanie paliwa) podnosi temperaturę silnika i spalin, co zresztą bywa korzystne przy wypalaniu DPF w trasie.
Ale ty masz diesla... A my mówimy o benzynie

Silnik alfy ma kilka ograniczeń:
- układ Multiair
- malutkie turbo
- niewydajny intercooler wodny

Dlatego samym programem niewiele zyskujesz przynajmniej patrząc na wersje 280 która jest już fabrycznie podkręconą 200

Nie dam se nic uciąć ale pamiętam, że podobnie miałem w benzyniakach, m.in. Twin Spark.

Silnik alfy ma kilka ograniczeń:
- układ Multiair
- malutkie turbo
- niewydajny intercooler wodny

Dlatego samym programem niewiele zyskujesz przynajmniej patrząc na wersje 280 która jest już fabrycznie podkręconą 200
Intercooler jest wydajny, Cinek ci głupot nagadał, 47st w dolocie to dużo ? Multiair też nie blokuje.zobacz ile wyciągają z 1.4 ma...

Wszyscy znafcy a nikt wiecej jak chipa nie robił nawet ;)

Ostatnia edycja:
Intercooler jest wydajny, Cinek ci głupot nagadał. Multiair też nie blokuje.zobacz ile wyciągają z 1.4 ma...
ile? bo ja widziałem że Giulietty 170/175AM to raczej robi się na 190-195HP max. To TJety robi się dobrze - na nich to wio z wtryskami/turbo itp i jeżdżą potem 120HP zrobione na 300

Intercooler jest wydajny, Cinek ci głupot nagadał, 47st w dolocie to dużo ? Multiair też nie blokuje.zobacz ile wyciągają z 1.4 ma...

Wszyscy znafcy a nikt wiecej jak chipa nie robił nawet ;)

To kto zrobił 400 KM z tego silnika?

FCA ma zwyczaj wkladac male turbiny, stad male przyrosty... 1.4MA robi sie nawet na 400ps...

- - - Updated - - -

a czy ja powiedzialem ze ktos zrobil 400ps ? napisalem ze ograniczeniem nie jest multiair i temp w dolocie... ale Cinsoft zapewne wie lepiej, wkoncu zrobili milion takich aut :) moze moje auto jest wyjatkowe i w moim aucie jest inaczej niz w kadej innej giulii :)

Ostatnia edycja:
No waśnie Panowie zaraz zrobi się kolejne 100 stron o niczym. Może się ktoś wypowie jak to jest naprawdę. Nadal nie wiem czy można zachipować przez OBD tak jak w w wielu vagach czy epron na stół.
Jeżeli chodzi o mnie to nie mam zamiaru jechać po bandzie i nie interesują mnie przyrosty rzędu 80ps ale tak około 40-50ps max. i z 50-60 niutków. I nadal sedno sprawy kto robił i gdzie i czy poleca, jakie były ewentualne problemy i czy teraz w czasie użytkowania jest wszystko ok. 2.0 TBI to nie jest 2.0TFSI gdzie każdy go już przerabiał tyle razy że zrobi to z zamkniętymi oczami i jeszcze da gwarancję że będzie to śmigać i nie sprawiać problemów. Może ktoś z forumowiczów jest "włoskojęzyczny" i mógłby poszperać na ich forach. Tam tego jeździ najwięcej i myślę, że italiano ogarniają temat najlepiej.

No waśnie Panowie zaraz zrobi się kolejne 100 stron o niczym. Może się ktoś wypowie jak to jest naprawdę. Nadal nie wiem czy można zachipować przez OBD tak jak w w wielu vagach czy epron na stół.
Jeżeli chodzi o mnie to nie mam zamiaru jechać po bandzie i nie interesują mnie przyrosty rzędu 80ps ale tak około 40-50ps max. i z 50-60 niutków. I nadal sedno sprawy kto robił i gdzie i czy poleca, jakie były ewentualne problemy i czy teraz w czasie użytkowania jest wszystko ok. 2.0 TBI to nie jest 2.0TFSI gdzie każdy go już przerabiał tyle razy że zrobi to z zamkniętymi oczami i jeszcze da gwarancję że będzie to śmigać i nie sprawiać problemów. Może ktoś z forumowiczów jest "włoskojęzyczny" i mógłby poszperać na ich forach. Tam tego jeździ najwięcej i myślę, że italiano ogarniają temat najlepiej.
Kup boxa i po sprawie. Będziesz miał 280ps i gwarancję.

ASO dzwoni do Ciebie za każdym razem z cynkiem: "Darek, przyjeżdżaj. Zobacz jak tu pękł cylinder" czy jak Ty na to trafiasz? :D

Hehe:)
Oni wołają. Dareek !!! :shout:

- - - Updated - - -

Słuszna uwaga. Czy ktoś może się podzielić, a jeszcze nie miał okazji, wrażeniami z użycia box'a? A może ktoś robił box w MY2020?

Najpopularniejsze to racechip (do 2 tys PLN) albo bardziej zaawansowany burger jb4 (ok 3500)

Chyba, że chodzi o gwarancję fabryczną na samochód - bo "gwarancja", dodawana przez RS działa tylko w krajach "zachodnich" (specjalnie to z nimi wyjaśniałem - ale i tak kupiłem boxa i jestem bardzo zadowolony po ponad 30kkm zrobionych z boxem pod maską).

Poszukaj moich wpisów - używam RC i opisałem kilka razy moje wrażenia, chyba nawet w tym temacie.

Chyba, że chodzi o gwarancję fabryczną na samochód - bo "gwarancja", dodawana przez RS działa tylko w krajach "zachodnich" (specjalnie to z nimi wyjaśniałem - ale i tak kupiłem boxa i jestem bardzo zadowolony po ponad 30kkm zrobionych z boxem pod maską).
Nie mówię o gwarancji od racechip [emoji6] to fikcja raczej

ASO dzwoni do Ciebie za każdym razem z cynkiem: "Darek, przyjeżdżaj. Zobacz jak tu pękł cylinder" czy jak Ty na to trafiasz? :D

Hehe
Oni wołają. Dareek !!!

Nie wiecie a piszecie i obśmiewacie od razu, a utrę Wam nosa. Akurat wiem jaka jest sytuacja z kontaktami [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] z ASO w Rzeszowie - ma tam dobrego kolegę który robi na serwisie (z resztą robił przy jego aucie) a do tego gość prywatnie robi z autami dość ciekawymi (typu Ferrari itp), gadałem z gościem parę razy się wzajemnie konsultowaliśmy - Darek nas właśnie spiknął.

Amortyzatory
Powrót