@epsonix sam go gasiłeś:
"@Dareek żebyś nie straszył tych co nie śledzą forum od początków Giulii.
ze 2 przypadki pęknięcia bloku, o dziwo wykryte niedługo po serwisie w ASO zeszłej zimy - podejżenie w ASO wlali zimny olej na gorący silnik i pękł - chyba sam nawet taką teorie promowałeś?
jeden przypadek pęknięcia tłoka - auto flotowe w 1.5r najechało 170tyś km - wrzucałeś fotki z serwisu
może coś tam jeszcze było ale nie na forum o ile dobrze kojarz"
https://www.forum.alfaholicy.org/giu...orady-240.html
po pierwsze go nie gasiłem, tylko dyskutowałem. od lat znam kolegę [MENTION=2604]Darek[/MENTION] (z podofurm Giulietty), szanuję jego zainteresowanie, chęć dzielenia się, dyskutowania, pomagania, często gadamy przez telefon.
W przytoczonym poście z nim dyskutowałem, dlatego że najpierw Darek pisał o problemie z pękaniem bloku - tu spekulowaliśmy o laniu zimnego oleju na serwisie (wcześniej był jeszcze przypadadek też inny, zatarcie się panewek). tylko że do kolejnych przypadków Darek zaczął zwalać winę na chip (kto wie, może źle zrobiony, albo przyczynił się), ja jednak mam inną teorie że przegrzewanie się 4 cylindra moznaby poprawić właśnie zmianami programu, czyli chipować, ale tak żeby wzbogacić skład mieszanki trochę - stąd moja odpowiedź do Darka.
Ja rozumiem, że teraz poznał Cię z gościem który tykał Ferrari i jest inaczej
w ogóle to nie ma znaczenia, bo ja wyznaję inną teorię. tu chodziło o to skąd Darek wie o każdym przypadku z ASO w Rzeszowie co koledzy obśmiali, a tak jest : dzwoni do niego jego kumpel.
Relax, trochę poczucia humoru nie zaszkodzi (zanim nam wszystkim pękną tłoki, bloki i ... wie co jeszcze)
tu się zgadzam, zareagowałem bo wyszło poza humor w kierunku Darka, 2 go obśmiało z info o ASO
Dareek osobiście robi zawodowo w życiu inne rzeczy i pewnie nie spędza za wiele czasu w serwisach i warsztatach
Darek spędza za dużo czasu przy alfie i się interesuje - na to czas znajduje mimo że zajmuje się czym innym
Właściwie to czytając tę listę zarzutów do silnika można się złapać za głowę i najlepiej byłoby jak najszybciej wystawić ogłoszenie sprzedaży. Ale nikt z nas tutaj nie zamierza tego robić. Poza tym życie jest za krótkie a samochody jeżdżą za dobrze.
parę przypadków, snujemy teorie/dyskutujemy po to żeby ewentulanie zaradzić za wczasu. ja mam plan na chipa z turbiną hybrydą z uwzględnieniem wszystkiego do czego tu dojdziemy żeby wyeliminować ryzyka (a może nawet zmniejszyć vs seria)
nie szukam na sile wad ale czas sobie przejrzeć na oczy i powiedzieć prawdę że ten silnik 2.0 nie należy do udanych.
parę słabszych stron, na potęgę nie ma problemu
a że w tuningowanych się nie sypie no właśnie że się ..sypie
tuning tuningowi nierówny - pytanie co zmnieniali - czy pogorszyli EGT (przy tej samej jeździe, niekoniecznie piszę o warunkach mocy max) czy polepszyli. czy te wszystkie z ASO w Rzeszowie z problemem były po tuningu? Np ta po 170tyś km Stelvio 2018 które tu wklejałeś?