[Giulia] Chiptuning

u mnie po instalacji chipa przez 3-4 dni była trochę mniej płynna. Po czasie wróciła do swojej pierwotnej płynności. Jakaś adaptacja ewidentnie zachodzi.

spoko, moze warsztaty jakues kupia i beda grzebaly. cuekawe co oprocz np limiterow Nm da sie zrobic, moze cos z lagiem w starszych veloce?

Przymierzam się do podniesienia mocy w mojej Stelivo 200ps z 2019 roku. Potwierdzam że nie ma bocznego intercoolera, zastanawia mnie czy nie ma różnicy w turbo czy wtryskiwaczach. Na turbo z boku jest kod QR, czy mógłby ktoś go zeskanować ze swojej wersji 280 ps i wrzucić tutaj numer/model turbosprężarki w celu porównania. Ja sprawdzę swoją i też podam. Nie wiem czy to było czy nie doczytałem ale możecie potwierdzić czy epron trzeba wyciągać na stół czy da radę wgrać nowy program przez złączę OBD ( wiem o zabezpieczeniach security Gateway). I teraz najważniejsze pytanie , gdzie polecacie zrobić moda tzn. mogę pojechać w dowolne miejsce jeżeli chłopaki ogarniają temat, robili już stelivo/gulie i nie będą się na mnie uczyć. Może się wypowie konkretnie ktoś kto już ma to za sobą. o ile mogę bezpiecznie podnieść moc i moment, auto planuje trzymać nawet do 8-10 lat bo jest świetne, nowinki ekrany mnie nie bawią więc nie ma powodu by szybciej zmieniać. może lepiej gdzieś do Niemiec, co myślicie?
Z góry dzięki
PS. nie wieszajcie na mnie psów typu przeczytaj wątek - czytałem, konkretów nie ma za wiele, teoretykom dziękuję za dywagacje, interesują mnie rzetelne info od posiadaczy co przeszli już moda.

ja powiem tak - w tych motorach nie da się bezpiecznie podnieść mocy. znam kolejne 2 przypadki uszkodzonych silników właśnie czipowanych. No ale każdy robi jak uważa.

ja powiem tak - w tych motorach nie da się bezpiecznie podnieść mocy. znam kolejne 2 przypadki uszkodzonych silników właśnie czipowanych. No ale każdy robi jak uważa.
Seryjne też padają. Głowica pęka od temp , ale to nie wina chipa, a wręcz chip zapobiegnie temu... Ale zrobiony z wiedzą co się dzieje w głowicy .

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mam ten sam silnik. Robiłem w RRTuning w Krakowie ponad rok temu i pomimo sgw mod został zrobiony i auto jeździ świetnie. Jedynym problemem było dokładne ustalenie mocy. W tamtym czasie nie mieli możliwości włączenia dyno mode (nie wiem, jak teraz), ale w rezultacie do momentu włączenia esp i innych wynalazków moc - 280ps i 430Nm. Teraz mam możliwość włączenia dyno mode, ale brak czasu, żeby jechać na hamownię

Możecie rozwinąć temat, cos spartolone czy robione na max. tzn 280ps ? Jak chiptuning miałby zapobiegać potencjalnym pękaniom głowicy?

Seryjne też padają. Głowica pęka od temp , ale to nie wina chipa, a wręcz chip zapobiegnie temu... Ale zrobiony z wiedzą co się dzieje w głowicy .

tak tak można sobie tłumaczyć - daj spokój :cool:
- nikt mi nie powie że wytrzymałość zczipowanego silnika jest tak sama jak serii - naprawdę nie bądźmy dziećmi - to bełkot tunerów. Po prostu silnik ma problem z odprowadzaniem ciepła i stąd jest kłopot tym bardziej w stunowanych silnikach- no ale jak to mówią no rusk no fun.
mając na uwadze koszty napraw dałbym se siana tym bardziej ze seryjnie już fajnie jeżdżą.
Edit- znajdź tunera który da Ci gwarę na stunowany silnik np na 50- 100 tkm - wątpię!

Ostatnia edycja:
tak tak można sobie tłumaczyć - daj spokój :cool:
- nikt mi nie powie że wytrzymałość zczipowanego silnika jest tak sama jak serii - naprawdę nie bądźmy dziećmi - to bełkot tunerów. Po prostu silnik ma problem z odprowadzaniem ciepła i stąd jest kłopot tym bardziej w stunowanych silnikach- no ale jak to mówią no rusk no fun.
mając na uwadze koszty napraw dałbym se siana tym bardziej ze seryjnie już fajnie jeżdżą.
Zadaj sobie pytanie dlaczego się grzeje...

A który tuner da ci gwarancję ? Bez przesady [emoji1787]

Do 100km/h może i jest odczuwalne że jeżdżą tak samo ale powyżej to przepaść, przy 160 km jest 6 s różnicy przy przyspieszaniu od 0, a 200ps powyżej 180 to ciągnie już słabiutko, naprawdę. Po zakupie jak jechałem wersją 280ps to się złapałem za głowę, nawet mruczy lepiej. Taką gadkę to mi wciskał dealer że mała różnica a jest kolosalna od prędkości powyżej 100km/h.

Do 100 będzie podobnie, przepaść jest powyżej 100km/h

Zadaj sobie pytanie dlaczego się grzeje...

bo jest wszystko wyżyłowane na maxa ( masz 140 koni z litra już w serii) i upchane w absurdalny sposób pod maską- zerknij gdzie masz kata i umieszczenie silnika pod maską (wepchnięty pod gródź) do tego zbyt małe kanały olejowe i wodne- dodatkowo przy stunowanym motorze recepta na kłopoty niemal pewna kwestia tylko czy później czy wcześniej to już loteria- wybacz ale rozebranych widziałem już w tej chwili 5 siników dlatego dokładanie sobie czispa zaznaczam w mojej ocenie to jak gra w rosyjską ruletkę.
owszem możemy sobie gadać w stylu że: szwagier przejechał 200 tkm na nalewkach i jeszcze żyje" ale chyba nie w tym rzecz. trzeba mieć świadomość ze koszt usunięcia ewentualnej usterki to gruba kasa.

- - - Updated - - -

Do 100km/h może i jest odczuwalne że jeżdżą tak samo ale powyżej to przepaść, przy 160 km jest 6 s różnicy przy przyspieszaniu od 0, a 200ps powyżej 180 to ciągnie już słabiutko, naprawdę. Po zakupie jak jechałem wersją 280ps to się złapałem za głowę, nawet mruczy lepiej. Taką gadkę to mi wciskał dealer że mała różnica a jest kolosalna od prędkości powyżej 100km/h.
no rzeczywiście przy codziennej NORMALNEJ eksploatacji to poważna wada :cool:

jak narazie doszły mnie słuchy z okolic FCA ale niebezpośrednio, że ten problem z przegrzewaniem wynika ze zbyt niskich dawek paliwa w mapach, cel jak zwykle eko/podatki/CO2 itp. czy się pomylę jak napiszę że wystarczy podlać ciut więcej paliwa? tuner to może zrobić. jeśli tak jest to paradoksalnie tuningowany silnik (+wzbogacenie ilości paliwa w mapach) może okazać się pancerny, a stockowy mieć problem. czas pokaże.

Spalane ubogiej mieszanki powoduje wzrost temp spalania oraz wzrost egt i to wykańcza termicznie głowice jak i turbo
Tak samo jak zachwiany AFR w stronie zubożenia. Mniej CO2 ale większą temp spalania i wiencej sadzy.
2.0 nie ma znowu aż tak dużego stosunku poj. Do mocy gdzie z 1litra osiąga się 140 HP przy wtrysku gdi oraz turbinie twinscrool.
Dla porównania stary podciwy t.jet z nasadka mair 1 litr 125 HP przy zasilaniu mpi i tradycyjnym doładowaniem.
W tym wypadku dobrze zrobiony remap odciąży termicznie jak i komory spalania tak i turbosprezarke

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Spalane ubogiej mieszanki powoduje wzrost temp spalania oraz wzrost egt i to wykańcza termicznie głowice jak i turbo
Tak samo jak zachwiany AFR w stronie zubożenia. Mniej CO2 ale większą temp spalania i wiencej sadzy.
2.0 nie ma znowu aż tak dużego stosunku poj. Do mocy gdzie z 1litra osiąga się 140 HP przy wtrysku gdi oraz turbinie twinscrool.
Dla porównania stary podciwy t.jet z nasadka mair 1 litr 120 HP przy zasilaniu moi i tradycyjnym doładowaniem.
W tym wypadku dobrze zrobiony remap odciąży termicznie jak i komory spalania tak i turbosprezarke

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
O to właśnie chodzi. Ekologia , uboga mieszanka . Wystarczy podlac paliwem i będzie chłodniej.

Pytanie czy np. panowie z cinsoftu to wiedzą. Bo chyba są najczęściej wymieniani jako spece od mapowania Alf.

U mnie chyba jest odwrotnie, bo jeśli daję w palnik (paliwo leje się wiadrami) to temperatura silnika gwałtownie rośnie.
Jeśli hamuję silnikiem, odcinając dopływ paliwa, to temperatura wyraźnie spada.

No ale logiczne że rośnie bo spalasz mieszanke [emoji1787] pytanie do jakiej temp rosnie

Pytanie czy np. panowie z cinsoftu to wiedzą. Bo chyba są najczęściej wymieniani jako spece od mapowania Alf.

Tak wiedzą i dlatego nie przekraczają 290KM i 440Nm i to zarówno wersji 200 jak również 280KM.
Podobno właśnie wyższe parametry powodują przegrzanie silnika.
Z tego wynika, że wersji 280 nie ma sensu podkręcać bo przyrost nie przekracza 20KM i 40Nm

Amortyzatory
Powrót