Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Jak coś to został mi środek po mojej QV
Tak na chłopski rozum... Czym taki Raggazon, który defacto nawet nie jest przelotowym tłumikiem tylko "zwykłą rurą" z metką za sporo cebulionów, różni się od porządnie wyspawanej kwasówki? Serio pytam bo wizualnie nie mogę dostrzec "różnicy"?
Spotkany gliniarz tak samoBędziesz Pan zadowolony![]()
[MENTION=78485]lookash[/MENTION], ja bym się nie zakładał ;-). Nie w Alfie a w Subaru mam od nowości, czyli 12 lat, tylko końcowy Hayward&Scott , przebieg około 240 tys.km. Tłumik już jest brzydki z nalotem jakimiś wżerami ale ciągle brzmi jak nówka i naprawdę nawet nie daje oznak zużycia. Na czym polega różnica? Po co dawać tyle kasy zamiast "poprawnie pospawać wg wzoru" ? Ci koledzy, którzy 12 lat temu kupili "zamienniki", tańsze wynalazki niby idealne repliki już wymieniają trzeci komplet (wszystkie spośród tańszych "replik") i za każdym razem mówią: "no przecież nie wydam prawie 400 £ czyli blisko 2000 na jeden końcowy tłumik. Suma kosztów tego co zakładają i zmieniają już przewyższyła koszt markowego sprzętu. Ja tylko się cieszę brzmieniem i nawet mnie kusi żeby szukać dalej. Podejrzewam, że podobnie jest z takimi markami jak Ragazzon! Bardzo często jednak wysoka cena jest uzasadniona ;-)

Jak widzę to ehh niestety się spóźniłem z promocją w inter-carsie, ale trudno. Też chciałbym zmienić wydech na ultera bez klap.
W sumie jeszcze nigdy nie wymieniałem oryginalnego wydecho w samochodzie, więc miałbym pytanie.
Czy jest sens dopłaty do tłumika w całości wykonanego ze stali nierdzewnej w porówaniu do stali aluminiowanej (końcówki są tylko z nierdzewki), z tego co widzę to różnica wynosi obecnie nawet do 400-500zł ?
Jak z wytrzymałością i czy ten ze stali aluminiowanej też będzie ok?
Generalnie wydech przez spaliny które wydobywają się z silnika sprawia że jest to dość kwaśne środowisko, jak wiemy czym mniej pH, tym lepsze warunki do rozwijania się korozji, dlatego też wydech ze stali nierdzewnej nazywa się kwasówkąJeśli chodzi o aluminium i stal nierdzewna to tutaj pare różnic, wydech z aluminium na pewno wytrzyma krócej, powiedzmy te 3 lata możesz spokojnie jeździć i mieć pewność że nic się nie dzieje, jeśli to Ulter to myślę że i nawet dłużej. Stal nierdzewna na pewno wygląda o wiele ładniej, jest o wiele wytrzymalsza jeśli chodzi o wszelkie wstrząsy i odpryski, utrzymuje swój połysk o wiele dłużej, a i kiedy się powoli zaczyna wypalać - rudawy nalot nadaje wydechowi charakteru. Nie wiem jak wygląda sprawa jeśli chodzi o walory akustyczne, natomiast myślę że tutaj różnica może być ciężko zauważalna "gołym uchem".
W takim razie zdecyduje się raczej na ten tłumik ze stali aluminiowanej(...) Myślę że i tak różnica będzie zauważalna w porównaniu do oryginału.
W porównaniu do oryginału, to taki wydech będzie raczej zauważalnie...mniej trwały. W mojej Julce oryginalny wydech przejechał już 8 lat i nadal nie widać jakichś większych ognisk korozji. Nie licz na taką trwałość w zamienniku. Jak ma być lepiej niż oryginał, to tylko "kwasówka" ale to są zupełnie inne koszty.