• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wydech do Gulietty Turbo

• Autor wątku Autor wątku GiuliettaTBi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W mojej Julce oryginalny wydech przejechał już 8 lat i nadal nie widać jakichś większych ognisk korozji. Nie licz na taką trwałość w zamienniku.
Nie wiem ile wytrzyma zwykły (malowany na czarno) Ulter w Julce ale w moim pierwszym samochodzie (Seicento) Ulter po 5 latach dalej był w dobrym stanie :)

Witajcie Panowie,
jestem szczęśliwym posiadaczem Giulietty '18 r i faktycznie wydech pracuje już fajnie, ale jak to wspomnieliście wcześniej, apetyt rośnie w miarę jedzenia :D i zastanawiam się nad wymianą na akcesoryjny podwójny w ASO ponieważ autko jeszcze na gwarancji a cenę zaproponowali akceptowalną. Zależy mi zarówno na dzwięku jak i wyglądzie. Jaka jest wasza opinia ?
Poniżej podsyłam numer katalogowy : KOD: 50903522

Popraw mnie jeśli się mylę - czy to nie jest to akcesorium z fejkową drugą końcówką? Dźwięku to nie zmieni, co do wyglądu to Twój wybór - ja bym tego nie zakładał.

[emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1][emoji1787]

Popraw mnie jeśli się mylę - czy to nie jest to akcesorium z fejkową drugą końcówką? Dźwięku to nie zmieni, co do wyglądu to Twój wybór - ja bym tego nie zakładał.

oj to mnie teraz zawiodłeś kolego. Jak to ''fejkowe'' ? :D

podpytam w ASO bo nie ma to sensu w takim razie :D

Pytanie z innej beczki. Chciałbym wymienić sobie samą końcówkę wydechu, widzę że jest ona zanitowana więc trzeba rozwiercić i planuje ponownie zanitować. Ale dostęp do wszystkich nitów jest utrudniony, więc pytanie do osób które już to przerabiały. Jak dobrać się do tych końcówek? Odkręcić wieszak mocowania, aby wydech trochę opadł?

Zdemontować tłumik

U mnie w ulterze ze zwykłej stali urwała sie jedna z rur wewnątrz tłumika końcowego po OK 5 latach od montażu (montaż przez poprzedniego właściciela). Wypluł przy okazji wygłuszenie z tego tłumika.
Auto było używane na krótkich trasach co mogło mieć wpływ na żywotność wydechu. W wydechu z "nierdzewki" nie powinno się to zdarzyć.

Teraz planuje dynamiczny wydech z zaworami klapowymi (pełny przelot/standard) z downpipe w FlyPerformance, powinien być zrobiony w lipcu. Dam znać co wyszło.

Ostatnia edycja:
Co to dynamiczny tłumik?

Dynamicznie wyrzuca spaliny z układu wydechowego. Amatorka...

Sorry, nie precyzyjnie napisałem. Chodzi i układ wydechowy z zaworami klapowymi dzięki którym wydech ma 2 opcje - pełny przelot i standardowy z tłumikami.

Parę fotek z wykonania wydechu.
Efekt bardziej niż zadowalający. Przy otwartym zaworze piękny basowy dźwięk, auto jest znacznie żwawsze.
IMG-0659.jpg
IMG-0820.JPG
IMG-0659.jpg

Koledzy, wydech Ulter do Giulietty ten czarny na stronie sklepu oglądam.
I teraz pytanie : numer seryjny do wersji 1.4 TB jest taki sam jak do 1.6 diesel. Tylko cena do benzyny 1.4 jest sporo wyższa niż do diesla 1.6. Ktoś się orientuje czy jest jakaś różnica między nimi? Bo wiadome że nie chce przepłacać. Napisałem maila do sklepu ale nadal nie dostałem odpowiedzi [emoji2369]

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Parę osób pisało ,że zakładali od diesla do 1.4 i nic się nie działo negatywnego.

Ciekawi mnie czy jest na wyposażeniu w paczce jakaś różnica. Ale chyba nie, no bo co mogą dołożyć extra? [emoji854]
Te osłonę termoizolacyjną trzeba samemu sobie dokupić na podwójny wydehh nad tłumik? [emoji848]

Odnośnie Ultera do 1,4 170 czarny pasuje i u mnie wytrzymał sześć lat. Teraz zmiana na tłumik z kwasówki

Czyli jak rozumiem nie jest idealnie pod względem wytrzymałości, ok [emoji106]
Mieszkam w UK, znalazłem pare używanych tłumików końcowych (sam back box i końcówki) z wersji QV a oraz z diesla 2.0.
Jak rozumiem, po zapoznaniu się z kilkoma wpisami wyżej, nie będzie to pasować p&p do benzyny 1.4? [emoji848]
25.jpg

Amortyzatory
Powrót