• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wydech do Gulietty Turbo

• Autor wątku Autor wątku GiuliettaTBi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Okej, dzięki wielkie - to już wiem wszystko co potrzebuję!

pytanie odnosnie wydechu mam julke 1.4 170 zalozony wydech z qv (podwojny )(jak dla mnie jest zdecydowanie cichszy niz orginal (jedna rura )

jaka jest roznica miedzy wydechaem qv a ulter jest sens zmiwniac czy to praktyczni to samo?

pytanie odnosnie wydechu mam julke 1.4 170 zalozony wydech z qv (podwojny )(jak dla mnie jest zdecydowanie cichszy niz orginal (jedna rura )

jaka jest roznica miedzy wydechaem qv a ulter jest sens zmiwniac czy to praktyczni to samo?

Tak samo jak podwójny od diesla 2.0 założony do 1.4. Inne częstotliwości są tłumione. Wywal środkowy tłumik, albo zamień rurę z tym tłumikiem, na tą z diesla 1.6 i będzie głosniej, ale nie przesadnie głośno.

U mnie z podwójnym od diesla też było ciszej, ale już bez środka brzmi to tak:

[url]https://www.youtube.com/watch?v=YWuqDU4UBVU[/URL]

Post informacyjny, żeby rozwiać wątpliwości co do pasowania rury środkowej 1.75 TBI <-> 2.0 MJTD NIE PASUJE P&P

1,75 vs 2,0.jpg jak widać wygladają bardzo podobnie
20190703_090455.jpg przebieg również podobny mocowania pasują itd
1,75 vs 2,0 gasket.jpg zdjęcie uszczelek, widać doskonale, że konieczna przeróbka flanszy
20190705_165932.jpg rura w dieslu ma mniejszą średnicę, jedynie na końcu jest poszerzona, w QV 60,3mm zewnętrzna średnica a w 2.0 MJTD bodajże 55mm

.

Załączniki

• Wydech giulietta1.1jpg.jpg
    Wydech giulietta1.1jpg.jpg
    84.8 KB · Wyświetleń: 31
  • Wydech giulietta2.2jpg.jpg
    Wydech giulietta2.2jpg.jpg
    70.5 KB · Wyświetleń: 44
  • Wydech giulietta3. 3jpg.jpg
    Wydech giulietta3. 3jpg.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 70
Pytanko czy ta blache pod zderzakiem można wyciąć aby wszedł taki wydech ????
Formalnie nie.
Praktycznie tak jak zaznaczyłeś tak, ale ja bym to jednak wzmocnił dodatkowo.

Tak jest to normalne. Wydech w qv jest zdecydowanie za cichy i za mało agresywnie brzmiący. Ja na wiosne robię podmiankę na Ultera.

A czy w Giuletcie po liftingu (Veloce chyba od 2016 roku) coś poprawiono ws dźwięku? Bo w mojej (rocznik 2017) jest naprawdę nieźle. Fajnie burczy, delikatnie strzela z wydechu i ładnie to słychać (chociaż mogłoby być nieco głosniej ;-)) wewnątrz i na zewnątrz.

Tak późniejsze wersje lepiej brzmiały, początki produkcji totalna cisza.
Usunięcie środkowego pomaga, ale nie na długo...apetyt rośnie w miarę jedzenia
Jeśli wrócę jeszcze do QVki to na pewno zdecyduje się końcowy z klapami, tak jak ma Rafał, fajne basowe brzmienie

Tak jest to normalne. Wydech w qv jest zdecydowanie za cichy i za mało agresywnie brzmiący. Ja na wiosne robię podmiankę na Ultera.

Planujesz zakładać ultera z klapami czy zwykłego ?

Ja na jesieni wywaliłem u siebie środkowy i jest troszkę lepiej ale dalej za mało :)
Teraz myślę czy jak dam zwykłego Ultera ( bez klap) i bez środkowego tłumika to nie będzie zaś za głośno :rolleyes:

Planuje Ultera bez klap. Jest nawet filmik qv z tym tłumikiem, gdzieś ktoś wrzucał nawet ze strony oficjalnej Ultera. Na razie środkowy zostawiam w spokoju, zobaczymy jak to będzie brzmiało po samym końcowym.

Planujesz zakładać ultera z klapami czy zwykłego ?

Ja na jesieni wywaliłem u siebie środkowy i jest troszkę lepiej ale dalej za mało :)
Teraz myślę czy jak dam zwykłego Ultera ( bez klap) i bez środkowego tłumika to nie będzie zaś za głośno :rolleyes:

Jak coś to został mi środek po mojej QV

W przyszłym tygodniu zakładam przelot Raggazona H2, w konfiguracji: ori kat, ori środek, przelot zamiast końcowego. Dam znać czy wystąpił krwotok z uszu czy nie :cool:

49487980001_f99005d329_c.jpg
49488190802_0d953712bc_c.jpg

Ostatnia edycja:
Będzie pierdzieć ale ryczenie przy max obrotach pewne.

Tak na chłopski rozum... Czym taki Raggazon, który defacto nawet nie jest przelotowym tłumikiem tylko "zwykłą rurą" z metką za sporo cebulionów, różni się od porządnie wyspawanej kwasówki? Serio pytam bo wizualnie nie mogę dostrzec "różnicy"?

Amortyzatory
Powrót