Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
No to Twoj opis wskazuje na wysprzeglik mozliwe...ze nie jest takiej jakości jak powinien. A ten walek wchodzacy w skrzynie ktory na tych dwoch tulejkach pracuje nie krzywy nie mial jakiegos bicia?
Wałek jest w bardzo dobrym stanie, tam się nic nie dzieje.. na zdrowy rozsądek, przecież skoro tuleje są nowe i nasmarowane, to nie ma szans żeby ten smar (litowy biały) się wypłukał po 2 tygodniach...
Dlatego właśnie zastanawiam się czy to może być wysprzęglik. Dodatkowo jest taki objaw, że jak po nocy wsiadam do auta to pedał chodzi lekko i skrzypi jakby mniej, jak auto pojedzie w trasę, to pedał raz jest twardy, raz miękki, raz czuć na pedale sprzęgła chrobotanie raz nie czuć.
To co opisujesz w drugiej czesci tego posta ostatniego teraz to idealnie pasuje pod tulejki - u mnie bylo w 100% to samo dlatego troche patowa sytuacja. U mnie zmiana wysprzeglika na TRW nie pomogla dopiero ostatecznie tulejki z ASO walka rozwiazaly sprawe. Czyzby u Ciebie nowe tuleje w wyniku jakis nieprawidłowości ulegly uszkodzeniu?? Hm..dodam ze u mnie one na "oko" po wyjeciu nie wygladaly jakos specjalnie zle. Ale dopiero po wymianie jest ok.
No tak, rozumiem. Nie mniej jednak dolna tuleja ma dwa tygodnie i jest nasmarowana. Nie ma szans, żeby smar wypłynął nagle przez 2 tyg i była tam suchota..
Nie wiem zanim pojadę do Janka znowu, rozepnę sam wysprzęglik i zobaczę czy będzie poprawa, w sumie łatwo to sprawdzić jeśli po zmontowaniu będzie cisza to sprawa będzie jasna.
ODepnij wysprzęglik weź jakąś długą breszke np coś co Ci podejdzie i ruszaj łapą wałka tak jak wyciska wysprzęglik. I słuchaj czy skrzypi jak płynnie cisza to będziesz szukał przyczyny bliżej pedału sprzęgła
Tak więc mam wstępną diagnozę. Po wypięciu i zapięciu wysprzęglika nastała cisza i pedał zaczął pracować lekko. Pewnie na kilka dni, ale mam winowajcę Zaciera się wysprzęglik innej opcji nie ma.
No czyli dobrze obstawilem ja przyzwyczailem sie do swojego sprzegla, chodzi on ciężej niz w innych autach ktorymi jezdze lub jezdzilem, ale nie jest to mega twarde sprzeglo i idzie sie przyzwyczaic do tego stopnia, ze jak wsiadam do focusa mk3 to az zle mi sie jezdzi na tak miekkim pedale sprzegla
Zarejestruj się i korzystaj z forum bez rozpraszających banerów reklamowych.
Jako zalogowany użytkownik zyskujesz wygodniejszy dostęp do treści, możliwość komentowania, korzystania z prywatnych wiadomości i pełne wsparcie społeczności.
Nie zajmuje to długo, a różnica w komforcie przeglądania naprawdę robi wrażenie! 💡🎉
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.