• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Twarde sprzegło 1.9JTD

• Autor wątku Autor wątku Krysss_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziś pojawił się u mnie problem twardego sprzęgła. Trzeba było bardzo mocno dociskać, żeby bieg zdjąć. Wyłączyłem silnik i po chwili wszystko wróciło do normy. Problem jednak nie zniknął, bo w drodze powrotnej to samo. Jak podciągnę pedał to przez jakiś czas jest dobrze, a potem każda zmiana biegu coraz niżej. Czy to może mieć związek z płynem hamulcowym, który uzupełniałem wczoraj?? Dzięki

Dziś pojawił się u mnie problem twardego sprzęgła. Trzeba było bardzo mocno dociskać, żeby bieg zdjąć. Wyłączyłem silnik i po chwili wszystko wróciło do normy. Problem jednak nie zniknął, bo w drodze powrotnej to samo. Jak podciągnę pedał to przez jakiś czas jest dobrze, a potem każda zmiana biegu coraz niżej. Czy to może mieć związek z płynem hamulcowym, który uzupełniałem wczoraj?? Dzięki

Zapowietrzony układ może..

Dziś pojawił się u mnie problem twardego sprzęgła. Trzeba było bardzo mocno dociskać, żeby bieg zdjąć. Wyłączyłem silnik i po chwili wszystko wróciło do normy. Problem jednak nie zniknął, bo w drodze powrotnej to samo. Jak podciągnę pedał to przez jakiś czas jest dobrze, a potem każda zmiana biegu coraz niżej. Czy to może mieć związek z płynem hamulcowym, który uzupełniałem wczoraj?? Dzięki[/QUOTE
Z doświadczenia powiem, że może wysprzęglik płyn puszczać

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Góra skrzyni była mokra, więc jak sądzę wysprzęglik jednak. Czyli niestety trzeba do mechanika.

Jeśli masz twarde sprzęgło, dopilnuj aby wymienili Ci dwie tulejki (górna i dolna) które kosztują kilkanaście złotych, a gdy są pęknięte, potrafią się klinować i powodować twardość sprzęgła. Ja przez to wymieniałem co pół roku wysprzęglik i pompę sprzęgła. I każdy mechanik mówił że jest ok. Dopiero po 4 latach trafił się kumaty mechanik który wiedział o co chodzi. I od tego czasu sprzęgło chodziło już lekko.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

Kolega dobrze mówi, ale nie kosztują kilkanaście złotych, gorna kupowałem za chyba coś koło 50, a Dolna chyba w ogóle koło 100, ale nie jestem pewny bo wymieniłem tylko gorna, a Dolna smarowałem

Amortyzatory
Powrót