• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Twarde sprzegło 1.9JTD

• Autor wątku Autor wątku Krysss_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No to Twoj opis wskazuje na wysprzeglik mozliwe...ze nie jest takiej jakości jak powinien. A ten walek wchodzacy w skrzynie ktory na tych dwoch tulejkach pracuje nie krzywy nie mial jakiegos bicia?

Opis, a dźwięk?

Wałek jest w bardzo dobrym stanie, tam się nic nie dzieje.. na zdrowy rozsądek, przecież skoro tuleje są nowe i nasmarowane, to nie ma szans żeby ten smar (litowy biały) się wypłukał po 2 tygodniach...

Dlatego właśnie zastanawiam się czy to może być wysprzęglik. Dodatkowo jest taki objaw, że jak po nocy wsiadam do auta to pedał chodzi lekko i skrzypi jakby mniej, jak auto pojedzie w trasę, to pedał raz jest twardy, raz miękki, raz czuć na pedale sprzęgła chrobotanie raz nie czuć.

To co opisujesz w drugiej czesci tego posta ostatniego teraz to idealnie pasuje pod tulejki - u mnie bylo w 100% to samo dlatego troche patowa sytuacja. U mnie zmiana wysprzeglika na TRW nie pomogla dopiero ostatecznie tulejki z ASO walka rozwiazaly sprawe. Czyzby u Ciebie nowe tuleje w wyniku jakis nieprawidłowości ulegly uszkodzeniu?? Hm..dodam ze u mnie one na "oko" po wyjeciu nie wygladaly jakos specjalnie zle. Ale dopiero po wymianie jest ok.

A ta dolna tulejka w skrzyni jak dokladnie sie nazywa? Albo jak ktos ma nr OE to poprosze ;)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

No tak, rozumiem. Nie mniej jednak dolna tuleja ma dwa tygodnie i jest nasmarowana. Nie ma szans, żeby smar wypłynął nagle przez 2 tyg i była tam suchota..

W eperze poszukaj nr ale jak powiesz w ASO Swoimi slowami to gosc sie odnajdzie przeciez :)

- - - Updated - - -

Nie no smar nie mogl wyplyna to ma chodzic lata takze kwestii smarowania nie bierzemy pod uwage. A wymieniales plyn hamulcowy?

No więc właśnie. Tulejki mam oczywiście z ASO, i nie sądzę żeby Janek zrobił cokolwiek źle bo doskonale wiedział z czym się borykam.

Wymieniałem z 4 miesiące temu własnie w wysprzęgliku, był brudny ale nie jakoś tragicznie.

Jeszcze pompka sprzegla pozostaje dp sprawdzenia chociaz bardziej z objawami pokrywa sie temat sterowania juz od wysprzeglika dalej.

A jakie sprzeglo zalozyles?

Nie wiem zanim pojadę do Janka znowu, rozepnę sam wysprzęglik i zobaczę czy będzie poprawa, w sumie łatwo to sprawdzić jeśli po zmontowaniu będzie cisza to sprawa będzie jasna.

Sprzęgło Valeo, po 30kkm jest w BDB stanie.

ODepnij wysprzęglik weź jakąś długą breszke np coś co Ci podejdzie i ruszaj łapą wałka tak jak wyciska wysprzęglik. I słuchaj czy skrzypi jak płynnie cisza to będziesz szukał przyczyny bliżej pedału sprzęgła ;)

U mnie tak piszczał właśnie wysprzęglik, ale u mnie to było tak, że piszczał piszczał, aż się wypiszczał i działa cicho :P

nie wiem jak wy, ja wymieniłem dolna tuleje przesmarowałem co trzeba było i ciesze sie lekko pracującym sprzęgłem ;]

Jakbyś czytał posty to byś wiedział, że my tak jak ty również wymieniliśmy i przesmarowaliśmy dolną tuleję XD

tak wiem panowie, mi 3 tygodnie po całej robocie padł wysprzeglik, był już tak zużyty ze zaczął sie samoczynnie zapowietrzać

Tak więc mam wstępną diagnozę. Po wypięciu i zapięciu wysprzęglika nastała cisza i pedał zaczął pracować lekko. Pewnie na kilka dni, ale mam winowajcę :) Zaciera się wysprzęglik innej opcji nie ma.

No czyli dobrze obstawilem ;) ja przyzwyczailem sie do swojego sprzegla, chodzi on ciężej niz w innych autach ktorymi jezdze lub jezdzilem, ale nie jest to mega twarde sprzeglo i idzie sie przyzwyczaic do tego stopnia, ze jak wsiadam do focusa mk3 to az zle mi sie jezdzi na tak miekkim pedale sprzegla :)

Amortyzatory
Powrót