• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Twarde sprzegło 1.9JTD

• Autor wątku Autor wątku Krysss_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli jest jakaś analogia do mojego przypadku ;) i mam nadzieje że już będzie dobrze z tym skrzypieniem :)

Ja jakieś 2-3 tyg temu zajmowałem się tym problemem który był u mnie od zawsze i przetrzymał 2 wymiany kompletu sprzęgła. Wszyscy tu piszą o wymianie górnej tulejki która mieści się na tym wałku sterującym pracą sprzęgła oraz wpuszczaniem smaru do dolnej tulejki. Ale nikt chyba z opisujących nie wymieniał tej dolnej tulejki. Ja wymieniłem obydwie. Ta dolna jest tańsza kosztuje 20 kilka zł w ASO. To może być odpowiedź dla tych co problemu nie rozwiązało smarowanie itd. Okazało się, że niestety trzeba skrzynie zdjąć i wymienić obydwie tulejki gdyż szczególnie na dolnej był na tyle wyczuwalny luz, że pracujący wałek pod wpływem siły wysprzeglika lubił się "przekosić" względem swojej osi długiej. To z kolei jak łatwo się domyślić powoduje jeszcze większe naprężenia przyparcie tulejek niesymetrycznie z jednej strony itd itd Tam od tego wysprzęglika działa spora siła więc jakiekolwiek wyrobioenia tych tulejek to nie tylko kwestia nienasmarowania np tylko nieprawidłowej pracy całego mechanizmu.

Ja przy wymianie sprzęgła wymieniłem obie tulejki i pedał sprzęgła działa przyjemnie lekko.

ja tez wymieniałem niedawno sprzegło ale niebyło czasu na czekanie na te tulejki ,na początku fajnie chodziło,teraz troche mnie wkurza:)bo nieraz jakby cos skrzypiało na pedale

Mi mechanicy - bo pojechałem na "poprawkę" bo skoro wymieniałem sprzęgło komplet, dwumas, wysprzęglik, nowy płyn hamulcowy odpowietrzenie itd i sprzęgło dalej pracuje ciężko skrzypi przycina tak piszecie...to w końcu nie wytrzymałem i pojechałem z tematem do nich co by to poprawić. Efekt końcowy: yyyy musi Pan zapłacić za zdjęcie skrzyni ponownie bo to nie jest w ramach gwarancji bo sprzęgło się nie zepsuło tylko to już tulejki.... :rolleyes: także ręce opadają..klient ma podpowiedzieć fachowcowi który z tego żyje, że Panie tam są takie tulejki co to one mogą skrzypieć i może to one. Powinno to być rutynowo przy wymianie sprzęgła chociażby weryfikowane i nawet profilaktycznie zmieniane. 70 pare zł za 2 tulejki to lepiej niż ch...efekt końcowy ew. ponownie pare stów za zdejmowanie skrzyni.

Witam panowie odświeże troszkę, piszę już gdzie mogę, dziś została przesmarowana górna tulejka, no różnica bardzo znaczna, pojeździłem dziś zagrzałem autko przeskoku nie ma, może minimalnie dosłownie raz wyczułem, sprzęgło mięciutkie, zadne twardnienei, sproboje jeszcze wymienić tą górna, ale piszę głównie z prośbą o dokładny opis, (mile widziane jakieś foto) jak nasmarować tą dolna tuleję, jak tam na nią prysnąc skąd i co ważne czym ją nasmarować :) Bardzo dziękuje za podpowiedź i pomoc. :)

Podejrzewam, że nie w każdym wypadku pomoże samo smarowanie długoterminowo. Jeśli to tylko kwestia zwiększonego tarcia to może i tak. Ale jeśli pojawił się już luz na tych tulejkach to może bez wymiany i tak się nie odbyć.

mateuszszar dokladnie co masz na myśli ? :) chciałbym prosić o instrukcję do nasmarowania dolnej tulejki, wymiana górnej oki wiadomo, chodzi o sposób i środek przesmarowania dolnej, jak to doklładnie najlepiej wykonać. :)

Podałem Ci numery postów, żebyś nie musiał przeglądać całego tematu. Kliknij na nr -> automatycznie zostaniesz przeniesiony do danego tematu.

Ostatnia edycja:
No oki, rozumiem, :) wymiana górnej oczywiście, wiadomo , a próba nasmarowania dolnej ? :) wiadomo coś tam kumam kojarzę z tycvh tekstów na alfnower ale no prosiłbym tutaj o prosty normalny w miare opis. :) jak nasmarować tą dolną tuleję :)

Z tego, co piszą na alfaowner (co zamieściłem), trzeba wyciągnąć górną tulejkę i wpuścić dwie łyżeczki oleju, aby spłynęły po oście na dół. Inna opcja -> demontaż skrzyni i wymiana tej felernej tulejki. Psikać raczej nie radzę, bo jak opary oleju siądą na tarczy sprzęgła, to zacznie ślizgać, i koszty będą większe.

O to mi chodziło właśnie, dziękuje bardzo za pomoc. A jakiś specjalny olej ? albo jakiś środek smarującu dobrze ? :)

kilka dni temu wymieniałem dolna tuleje u siebie, wnioski jakie z tego wyjąłem to takie ze same tuleje jak i łapa nie są wcale wytarte czy zużyte w takim stopniu aby kwalifikowaly sie do wymiany, ale stopień nasmarowania obu tulei górnej i dolnej to "sahara"

ja u siebie wymieniłem dolna i przesmarowałem górna smarem litowym białym

trzeba zwrócić uwagę ze dolna tuleja ma w podstawie otwór i olej tak czy tak będzie z niej stopniowo wyciekał, dodatkowo tuleje maja specjalne uszczelniacze przez co przedostanie sie oleju dalej jest znacznie utrudnione

dodatkowo do wolnej tulei można dojść przez okno diagnostyczne w skrzyni, znaleźć je można kolo łapy idącej do poduszki silnika

Amortyzatory
Powrót