• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Trzęsło przy 80 km/h i powyżej niemiłosiernie... wymieniałem tripod i po 4kkm się rozleciał, pękło zabezpieczenie na łożysku i igiełki się wysypały, nie wiem czy nie przyczynił się czasem do tego delikatny wżer na kielichu stąd wymiana całej półosi. Z lewej też tłucze i też będę wymieniał łącznie z kielichem. Sory za offtop.

ok, chyba też mnie to czeka, u mnie przy ruszaniu i zmianie z 1 na 2 wyczuwalne.
na mroazach jest ok, ale to dlatego że smar ścisnał i nie przenosi drgań jak wcześniej - tak mi się wydaje.
jaki koszt takiej imprezy i gdzie półośke kupowałeś? jest to gdzies poza ASO dostępne?

[MENTION=60599]Tomek_[/MENTION]evo
Hejo. masz zapchaną skrzynkę, wyślij mi twoj nr tel na priv - chodzi o ostatnie zamowienie filtry + olej pod klienta.

Witam forumowiczów. Przeczytałem chyba cały wątek odnośnie oleju w naszych Alfach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jaki olej będzie najlepszy do Alfy 166 3.0, przebieg 250 tyś, głównie drogi szybkiego ruchu.

Witam forumowiczów. Przeczytałem chyba cały wątek odnośnie oleju w naszych Alfach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jaki olej będzie najlepszy do Alfy 166 3.0, przebieg 250 tyś, głównie drogi szybkiego ruchu.

Napisz proszę ile oleju pobiera i jakim jest aktualnie zalany silnik ?

Olej to valvoline półsyntetyk 10w40 niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia. Przy normalnej jeździe oleju nie pobiera, natomiast po kilku ostrzejszych trasach i wysokich obrotach ubytek to około litr na 10 tys.

Olej to valvoline półsyntetyk 10w40 niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia. Przy normalnej jeździe oleju nie pobiera, natomiast po kilku ostrzejszych trasach i wysokich obrotach ubytek to około litr na 10 tys.

Czyli nie bierze praktycznie wcale.
Ja zalał bym 5w40 lub 5w50, skoro w trasie raczej ciężej ma silnik.

Poprawka, ostatnio zdarzył się większy ubytek w granicach 2 litrów ale prędkości były wysokie.

Koledzy, mam problem.
Kupiłem 156fl z 1,9jtd 16v 140KM
Według instrukcji powinien latać na syntetyku, ze względu na hydrauliczną kasację luzu zaworowego.
Poprzedni właściciel po sprowadzeniu nie wiedział jaki olej w Belli jest, więc zalał półsyntetykiem 10w40. Na takim oleju Włoszka przejechała 2 lata i 40tys. km. Obecnie na blacie jest 255.000km. I tu moje pytanie, lać dalej dobrego półsyntetyka, czy wrócić do syntetyka, którego zaleca instrukcja i budowa techniczna?

Tak też mi się wydawało, ale wolałem zapytać. A co myślicie o płukance, czy jakichś innych cudach na kiju przed zmianą oleju?

Ja w obydwa jtd leje Valvoline a do V6 Motul.

Czy olej 0w40 zalecany jest do 10 letniego mjtd? Wg instrukcji powinienem zalewać olej 5w40 zgodny ze specyfikacją FIAT 9.55535-M2 lub wyższą. Jeśli tak, co wybrać do silnika bez dpf w cenie do 150 zł za 5L?

Może jakiś Meguin. Baza syntetyczna.

Czy olej 0w40 zalecany jest do 10 letniego mjtd? Wg instrukcji powinienem zalewać olej 5w40 zgodny ze specyfikacją FIAT 9.55535-M2 lub wyższą. Jeśli tak, co wybrać do silnika bez dpf w cenie do 150 zł za 5L?

5w40 to będzie bardzo dobry wybór.
Jeśli chodzi o mnie, to moje typy są takie w tej cenie:
- http://oilserwis.pl/millers-oils-trident-5w40-5l.html
- http://oilserwis.pl/valvoline-synpower-5w40-5l.html
- SHELL 5W40 4L HELIX ULTRA DIESEL - 125 pln za 4+1

A co z 0w40? Stosował ktoś? Myślę żeby odciążyć silnik podczas zimowych rozruchów.

Amortyzatory
Powrót