Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Pablo a jak to się ma do JTS-a ze 159?
Na oko i tyłek silnik na 0W40 pracuje wyśmienicie, ale jak jest w środku to nie wiadomo.
Cześć, jaki polecacie olej i filtr jakiej marki do AR 156 1.9JTDm 16v 140KM? Mam teraz Shell Helix Diesel 10W40 i wyskakuje mi czasem na rozgrzanym silniku na niskich obrotach błąd Low Engine Oil Pressure. Znalazłem wątek, gdzie było to spowodowane olejem lub filtrem (Filtron) a objawy są takie same jak u mnie, więc chciałbym teraz zmienić na coś bardziej dopasowanego do tego silnika.
Jeśli już to bym zalał zwykłego CFS z AR9100 jeśli na dłużej. Tego "30" bym się tu tak nie bał bo akurat CFS 5W-30 ma wyższe HTHS niż niejeden 5W-40 ;-)
1.8 TS po kapitalnym remoncie docierany będzie na Millersie CRO..
Co polecicie do normalnego użytkowania ? Chętnie zaufam Gulfowi lub millersowi bo na tych olejach zjeździłem kupę kilometrów. Gulf 10w60 racing siedział w tym TSie, a w poprzednim JTDeku miałem Millersa. Samochód zrobił 299tkm na 10w60, remont spowodowany zużyciem oleju wysokości 2.5l/1000km.
Nie znajdziesz oleju C3, który byłby wykonany na bazie syntetycznej.
Motorex Xperience FS-X 5W-40 C3 ale nie wiem czy do kupienia w PL.Witam wszystkich i żeby nie zawracać zupy przejdę od razu do pytań. W moim 500L FCA zaleca Selenię (Petronas) K P.E. 5W40 ACEA C3. Producent twierdzi, że jest to pełny syntetyk, z kart nijak to nie wynika. Jeśli zatem jest to rzekomy syntetyk to szukam czegoś w zamian.
Pytanie zatem brzmi: czy znacie jakikolwiek W PEŁNI SYNTETYCZNY (PAO albo Estry) olej spełniający lub przewyższający normę Fiat 9.55535-S2? Jazda miejska na krótkich dystansach. Silnik 1.4 16V 95KM. Jeśli chodzi o olej to nie idę na żadne kompromisy, cena nie gra roli![]()
Motorex Xperience FS-X 5W-40 C3 ale nie wiem czy do kupienia w PL.
Zasadniczo trudny temat z pao/ester w low/mid saps skoro sami globalni producenci pakietów dodatków zalecają GIII konkretnych dostawców pod groźbą braku spełnienia danej normy.
Tylko do olejów klasy VW 504/507 jest oficjalnie zalecane 20% PAO a nie 100% GIII.
na ten Motorex już się natknąłem w poszukiwaniach, ale w PL raczej nie do dostania
w takim razie jeśli nie ma oleju o tych parametrach z PAO/Estrami to może polecisz jakiś naprawdę dobry HC, albo sam wyblendujesz mi coś na zamówienieTo byłoby ciekawe: olej silnikowy pod roboczą nazwą Alfaholicy POWER SUPER SYNTHETIC by wlyszkow
![]()
Witam panowie wiem ze temat znany ale zdania sa podzielone przymierzam sie do wymiany oleju w 147 1.6 120km czy valvoline maxlive 10w40 bedzie ok?
A moze macie cos lepszego w podobnej cenie?
Jaka cena Maxlife 10w40? bo chce zamowic bo potrzebny na wczoraj ;-)