• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Jeśli już to bym zalał zwykłego CFS z AR9100 jeśli na dłużej. Tego "30" bym się tu tak nie bał bo akurat CFS 5W-30 ma wyższe HTHS niż niejeden 5W-40 ;-)

Cześć, jaki polecacie olej i filtr jakiej marki do AR 156 1.9JTDm 16v 140KM? Mam teraz Shell Helix Diesel 10W40 i wyskakuje mi czasem na rozgrzanym silniku na niskich obrotach błąd Low Engine Oil Pressure. Znalazłem wątek, gdzie było to spowodowane olejem lub filtrem (Filtron) a objawy są takie same jak u mnie, więc chciałbym teraz zmienić na coś bardziej dopasowanego do tego silnika.

Jest sens przesiadać się z Motul X-Cess 5W40 na Millers Trident 5W40? Bella 159 2.4 pozbawiona ekologii

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Pablo a jak to się ma do JTS-a ze 159?
Na oko i tyłek silnik na 0W40 pracuje wyśmienicie, ale jak jest w środku to nie wiadomo.

JTS w 159 to już nowsza konstrukcja, więc powinno być ok.
TS 16v to konstrukcja z połowy lat '90 , wiec silnik wtedy były jeszcze inaczej konstruowane.

- - - Updated - - -

Cześć, jaki polecacie olej i filtr jakiej marki do AR 156 1.9JTDm 16v 140KM? Mam teraz Shell Helix Diesel 10W40 i wyskakuje mi czasem na rozgrzanym silniku na niskich obrotach błąd Low Engine Oil Pressure. Znalazłem wątek, gdzie było to spowodowane olejem lub filtrem (Filtron) a objawy są takie same jak u mnie, więc chciałbym teraz zmienić na coś bardziej dopasowanego do tego silnika.

Płukanie silnika na wstępie, wymiana filtra na dobry (KNECHT, MANN, Purflux, UFI) i dobry olej 5w40.

- - - Updated - - -

Jeśli już to bym zalał zwykłego CFS z AR9100 jeśli na dłużej. Tego "30" bym się tu tak nie bał bo akurat CFS 5W-30 ma wyższe HTHS niż niejeden 5W-40 ;-)

Wczoraj wymieniłem chłodnice oleju, pociekła i przez 180 km zgubiłem litr oleju. Teraz chyba wymienię z ciekawości na CFS 5w30 i zobaczy jak będzie się zachowywać. W planach sporo koksu mam ;)

1.8 TS po kapitalnym remoncie docierany będzie na Millersie CRO..

Co polecicie do normalnego użytkowania ? Chętnie zaufam Gulfowi lub millersowi bo na tych olejach zjeździłem kupę kilometrów. Gulf 10w60 racing siedział w tym TSie, a w poprzednim JTDeku miałem Millersa. Samochód zrobił 299tkm na 10w60, remont spowodowany zużyciem oleju wysokości 2.5l/1000km.

1.8 TS po kapitalnym remoncie docierany będzie na Millersie CRO..

Co polecicie do normalnego użytkowania ? Chętnie zaufam Gulfowi lub millersowi bo na tych olejach zjeździłem kupę kilometrów. Gulf 10w60 racing siedział w tym TSie, a w poprzednim JTDeku miałem Millersa. Samochód zrobił 299tkm na 10w60, remont spowodowany zużyciem oleju wysokości 2.5l/1000km.

Ja w 2.0 JTSie mam zalanego CFS 10w50 NT, po remoncie nie bierze praktycznie nic.
Następna wymiana prawdopodobnie będzie to samo. Wybór oleju podyktowany sposobem użytkowania auta.
W kilku GTA zalewam Millersa XF 5w50 i również jest ok.
Do TSa z tematu na pierwsze kilka kkm zalał bym 5w40 i obserwował, jeśli będzie git, to już zależy od stylu użytkowania jaki bedzie odpowiedni.
O GULFie się nie wypowiem, za mało go stosowałem.

Witam wszystkich i żeby nie zawracać zupy przejdę od razu do pytań. W moim 500L FCA zaleca Selenię (Petronas) K P.E. 5W40 ACEA C3. Producent twierdzi, że jest to pełny syntetyk, z kart nijak to nie wynika. Jeśli zatem jest to rzekomy syntetyk to szukam czegoś w zamian.

Pytanie zatem brzmi: czy znacie jakikolwiek W PEŁNI SYNTETYCZNY (PAO albo Estry) olej spełniający lub przewyższający normę Fiat 9.55535-S2? Jazda miejska na krótkich dystansach. Silnik 1.4 16V 95KM. Jeśli chodzi o olej to nie idę na żadne kompromisy, cena nie gra roli :)

Za normy na opakowaniu się płaci, dlatego na większości olejów lepszych od Selenii nie znajdziesz norm Fiata.
Pozostaje dobrać olej na podstawie karty produktu.
Nie znajdziesz oleju C3, który byłby wykonany na bazie syntetycznej.
Ale podejrzewam, że A3/B3 lub A3/B4 też będzie się nadawał, a tu już możesz coś w pełni syntetycznego znaleźć.

Nie znajdziesz oleju C3, który byłby wykonany na bazie syntetycznej.

Jesteś pewien? ja też podejrzewam, że A3/B4 się będzie nadawał, ale to dopiero po gwarancji, na razie musi być coś korespondującego z normą, ale nie wujowego. Poza tym to C3 jest tu nie bez powodu, silniki spełniające normę Euro 6 mają jakieś inne katy na które nie można stosować Full Saps.

Witam wszystkich i żeby nie zawracać zupy przejdę od razu do pytań. W moim 500L FCA zaleca Selenię (Petronas) K P.E. 5W40 ACEA C3. Producent twierdzi, że jest to pełny syntetyk, z kart nijak to nie wynika. Jeśli zatem jest to rzekomy syntetyk to szukam czegoś w zamian.

Pytanie zatem brzmi: czy znacie jakikolwiek W PEŁNI SYNTETYCZNY (PAO albo Estry) olej spełniający lub przewyższający normę Fiat 9.55535-S2? Jazda miejska na krótkich dystansach. Silnik 1.4 16V 95KM. Jeśli chodzi o olej to nie idę na żadne kompromisy, cena nie gra roli :)
Motorex Xperience FS-X 5W-40 C3 ale nie wiem czy do kupienia w PL.

Zasadniczo trudny temat z pao/ester w low/mid saps skoro sami globalni producenci pakietów dodatków zalecają GIII konkretnych dostawców pod groźbą braku spełnienia danej normy.

Tylko do olejów klasy VW 504/507 jest oficjalnie zalecane 20% PAO a nie 100% GIII.

Motorex Xperience FS-X 5W-40 C3 ale nie wiem czy do kupienia w PL.
Zasadniczo trudny temat z pao/ester w low/mid saps skoro sami globalni producenci pakietów dodatków zalecają GIII konkretnych dostawców pod groźbą braku spełnienia danej normy.
Tylko do olejów klasy VW 504/507 jest oficjalnie zalecane 20% PAO a nie 100% GIII.

na ten Motorex już się natknąłem w poszukiwaniach, ale w PL raczej nie do dostania

w takim razie jeśli nie ma oleju o tych parametrach z PAO/Estrami to może polecisz jakiś naprawdę dobry HC, albo sam wyblendujesz mi coś na zamówienie :) To byłoby ciekawe: olej silnikowy pod roboczą nazwą Alfaholicy POWER SUPER SYNTHETIC by wlyszkow ;)

Hehe do zrobienia ;-) bo pewne projekty są już nawet w fazie testów w US i CH ;-)

na ten Motorex już się natknąłem w poszukiwaniach, ale w PL raczej nie do dostania

w takim razie jeśli nie ma oleju o tych parametrach z PAO/Estrami to może polecisz jakiś naprawdę dobry HC, albo sam wyblendujesz mi coś na zamówienie :) To byłoby ciekawe: olej silnikowy pod roboczą nazwą Alfaholicy POWER SUPER SYNTHETIC by wlyszkow ;)

Gdybys chcial tego motorexa daj znac pomoge z Holandii ale czas oczekiwania ok 1-2 dni lub do 4 tygodni. Niewiem ktora informacja na stronie jest aktualna.
Cena samego oleju ponizej na zdjeciu.
7.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam panowie wiem ze temat znany ale zdania sa podzielone przymierzam sie do wymiany oleju w 147 1.6 120km czy valvoline maxlive 10w40 bedzie ok?
A moze macie cos lepszego w podobnej cenie?

Witam panowie wiem ze temat znany ale zdania sa podzielone przymierzam sie do wymiany oleju w 147 1.6 120km czy valvoline maxlive 10w40 bedzie ok?
A moze macie cos lepszego w podobnej cenie?

Maxlife 10w40 jest ok, tylko pytanie jak auto eksploatujesz, i jakie masz ubytki oleju ?
Jeśli jeździsz agresywniej, to wtedy zastanowił bym się nad czymś lepszym.
Jeśli oleju ubywa, to również coś innego można zaproponować.
A Maxlife 10w40 mogę zaproponować w dobrej cenie.

Alfe mam od niedawna nie wiem jakie ubytki na dniach wymienie i dopiero bede mogl cos wiecej powiedziec.
A jesli chodzi o jazde to to nie katuje jezdze spokojnie 2 max 3 tysiace obrotow no chyba ze sytuacja tego wymaga ze trzeba cos wyprzedzic

Amortyzatory
Powrót