~1.5% roznicy srednicy kola pomiedzy osiami, nie wiem czy to nie bedzie troche oglupiac kontroli trakcji (w momencie gdy jej bedziesz potrzebowal). taka zgadywanka, nie wiem tez czy ktokolwiek Ci bedzie na to w stanie precyzyjnie odpowiedziec.
czy nie bedzie tez glupio troche auto wygladac? wysokosc opon na jednej osi bedzie o ok 4.5mm mniejsza, do tego inny wzor boku opony I bieznika. ja bym tak nie robil, ale Ty sam decyduj.
aha, jeszcze jedna sprawa. w wielu panstwach (chocby Czechy/Slowacja) wymagane sa identyczne wszystkie 4 opony, nie tylko rozmiar ale nawet producent/model, a mojemu ojcu kiedys (ze 20lat temu) w Czechach sie dowalili ze mial z innych rocznnikow opony dwie nowe a dwie stare (te same biezniki) . oczywiscie jest konwencja wiedenska ktora podpisaly cywilizowane kraje, ktora pozwala samochodom na terytorium innego panstwa spelniac tylko warunki z panstwa w ktorym sa zarejestrowane, ale w praktyce probuj dogadywac sie z zagranicznym policjantem I go przekonaj ze u nas mozna i ze to jest tip-top. powie ze nie wie, albo wkurzy sie na Ciebie i przyczepi sie do czegokolwiek innego. to cos jak z apteczkami w Niemczech czy kamizelkami odblaskowymi w kabinie w Austrii, niby ich nie musimy miec (tak jak Niemcy u nas nie musza niby miec gasnicy), ale w praktyce roznie to wychodzi i dla swietego spokoju ja mam i apteczke (choc pewnie nie spelni wymagan Niemieckich bo oni maja bardzo szczegolowa liste wymaganego wyposazenia) i woze ze soba tyle kamizelek ile jest miejsc (i wszystko mam dostepne w kabinie, 2w schowku przed pasazerem, a 3 w podlokietniku tylnej kanapy). byl o tym material z rok temu widzialem na necie, wywiad z komendantem jakiegos austriackiego posterunku, i gosc plutl glupoty co nas obowiazuje w Austrii - widac niedouczeni. i dyskutuj z takim