• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Skoro chińczyki są miękkie, to przy twoich przebiegach po kilka latach ich nie zużyjesz, a guma nadal powinna zostać miękka. Są jeszcze Landsail ls588. Ponoć dobry chińczyk.

Guma moze i pozostanie miekka, ale zastanawiales sie jaki bedzie efekt gdy na mokrym kolega bedzie awaryjnie hamował ze 100km/h z próbą ominiecia jakiejś przeszkody na takich kilkuletnich chinczykach? Ludzie zastanowcie sie kupujecie auto za 20-30 tys, a potem jest problem wydac kilka % z tej ceny na opony klasy średniej? Ja nie mowie o michelinach ale chociaz jakies hankooki, falkeny czy fuldy.

Panowie, muszę wymienić opony letnie na nowe tylko nie wiem, które będą najlepsze, oto propozycje:

Toyo Proxes CF2
Uniroyal RainSport 3 91H
Hankook Ventus Prime 2 K115 lub prime3 k125

Co powiecie?

Witam, panowie mogę dać 23545/18 na tył, a 225/45/18 na przód, bo mam tylko dwie do wymiany i dobra ofertę na 225.

~1.5% roznicy srednicy kola pomiedzy osiami, nie wiem czy to nie bedzie troche oglupiac kontroli trakcji (w momencie gdy jej bedziesz potrzebowal). taka zgadywanka, nie wiem tez czy ktokolwiek Ci bedzie na to w stanie precyzyjnie odpowiedziec.

czy nie bedzie tez glupio troche auto wygladac? wysokosc opon na jednej osi bedzie o ok 4.5mm mniejsza, do tego inny wzor boku opony I bieznika. ja bym tak nie robil, ale Ty sam decyduj.

aha, jeszcze jedna sprawa. w wielu panstwach (chocby Czechy/Slowacja) wymagane sa identyczne wszystkie 4 opony, nie tylko rozmiar ale nawet producent/model, a mojemu ojcu kiedys (ze 20lat temu) w Czechach sie dowalili ze mial z innych rocznnikow opony dwie nowe a dwie stare (te same biezniki) . oczywiscie jest konwencja wiedenska ktora podpisaly cywilizowane kraje, ktora pozwala samochodom na terytorium innego panstwa spelniac tylko warunki z panstwa w ktorym sa zarejestrowane, ale w praktyce probuj dogadywac sie z zagranicznym policjantem I go przekonaj ze u nas mozna i ze to jest tip-top. powie ze nie wie, albo wkurzy sie na Ciebie i przyczepi sie do czegokolwiek innego. to cos jak z apteczkami w Niemczech czy kamizelkami odblaskowymi w kabinie w Austrii, niby ich nie musimy miec (tak jak Niemcy u nas nie musza niby miec gasnicy), ale w praktyce roznie to wychodzi i dla swietego spokoju ja mam i apteczke (choc pewnie nie spelni wymagan Niemieckich bo oni maja bardzo szczegolowa liste wymaganego wyposazenia) i woze ze soba tyle kamizelek ile jest miejsc (i wszystko mam dostepne w kabinie, 2w schowku przed pasazerem, a 3 w podlokietniku tylnej kanapy). byl o tym material z rok temu widzialem na necie, wywiad z komendantem jakiegos austriackiego posterunku, i gosc plutl glupoty co nas obowiazuje w Austrii - widac niedouczeni. i dyskutuj z takim

Ostatnia edycja:
A co sądzicie o rozmiarze 225/45/17? Nie będzie za twardo?
Obecnie mam zimówki 215/55/R16, ale kupiłem nowe 17 i muszę jeszcze dokupić do tego gumy.

Ostatnia edycja:
A co sądzicie o rozmiarze 225/45/17? Nie będzie za twardo?
Obecnie mam zimówki 215/55/R16, ale kupiłem nowe 17 i muszę jeszcze dokupić do tego gumy.
nie zartuj za takim rozmiarem - to rozmiar ori do Giulietty I tam IMHO wyglada kolo na ogolnie troche za male. w 159 nadkola sa mocno wyciete (bo 18 I 19" zrobili wiekszej srednicy kolo), wiec bedzie wygladac troche zabawnie, szczegolnie w SW gdzie z tylu jest duzo budy. Na 17 przy nieobnizanym zawieszeniu 225/50R17 a niektorzy daja nawet wiekszej srednicy opony 215/55R17.

A co sprawia, że nowa opona buczy podczas jazdy? I czy z czasem daje się to jakoś zredukować?

ok, niech bedzie kwestia gustu a moj post to moja opinia. mniejsze kolo bardziej sievobroni przy obnizonym zawieszeniu, tyle zevwtedy problem przycierania brzuchem o nierownosci najpewniej sie uwydatni.

225/45 jest nizsza o 11mm od ori rozmiaru

A co sprawia, że nowa opona buczy podczas jazdy? I czy z czasem daje się to jakoś zredukować?

Co rozumiesz przez "buczy" jakiś nienaturalny odgłos, czy po prostu opona jest głośna?

Jeżeli opona jest głośna sama z siebie, to albo mieszanka, albo bieżnik (np. w kształcie jodełki dość mocno hałasują) - można wtedy takie opony dać na tył a na przód zostawić "normalne". Sam tak zrobiłem, gdy kupiłem Uniroyal'e Rainsport 3 (bieżnik jodełkowy) - dość szybko opony z przedniej osi powędrowały na tylną i w samochodzie zrobiło się znacznie ciszej.

Edit: Zapomniałem jeszcze wspomnieć - możesz też sprawdzić geometrię i zbieżność. Może masz coś nie tak z zawieszeniem (źle ustawione koła względem jezdni).

Ostatnia edycja:
piszesz o nowej oponie czy uzywanej?
nowa, widocznie jest taka glosna - ile dB podaja na etykiecie? sa duze roznice, jedne maja np 67-68dB tylko (np Goodyear Eagle F1 Assy 3 jakie mam w TBi 235/45R18, I one sa super ciche) a inne za to maja 72dB lub wiecej (dla opon letnich dla aut osobowych). pamietaj ze kazde 3dB dla naszego sluchu to 2x glosniej, wiec roznice moga byc pomiedzy skrajnymi przypadkami nawet ok 4x glosniejsze. Troche z ciekawosci sam kupilem bardzo dobre (jesli chodzi o trakcje/wyniki testow) Micheliny Pilot Sport 4 do zony Giulietty, bede je zakladal w przyszlym tygodniu, tylko maja 71dB I tu troche sie ich obawiam. W Giulietcie jednak nie jest to az tak wazne, bo auto jezdzi czesciej po miescie albo bliskich okolicach, a zona tez nie jezdzi tak szybko. W trasy jest inna alfa, I tam ma byc cicho, wiec tez inaczej wartosciuje parametry opon.

Jesli uzywane, to moze sa wyzabkowane? Sam dostalem takie kupujac felgi 18" I nie dalo sie na tym jezdzic, szybko kupilem wlasnie wspomniane wyzej GY I zapadla cisza. Jesli sa wyzabkowane to raczej z tym niewiele zrobisz, a szkoda siebie I zawieszenia meczyc uszkodzona opona. Tzn niby sa firmy ktore jakos wyrownuja bieznik, ale pewnie nie znajdziesz tego w okolicy, jak policzysz, sciaganie/zakladanie/wywazanie kol, wysylki, koszt uslugi, to pewnie nie bedzie sie to w ogole oplacalo, tym bardziej ze pewnie ilosc bieznika tez zmaleje po takim zabiegu.

Ostatnia edycja:
ok, niech bedzie kwestia gustu a moj post to moja opinia. mniejsze kolo bardziej sievobroni przy obnizonym zawieszeniu, tyle zevwtedy problem przycierania brzuchem o nierownosci najpewniej sie uwydatni.

225/45 jest nizsza o 11mm od ori rozmiaru

Ok wszyscy twierdzą ,że 225/50r17 to rozmiar fabryczny ,to fakt. Ale moja Bella wyszła z fabryki na 205/55r16 ,a 225/45 r17 jest do niej bardziej zbliżona niż 225/50r17.

z dziwnych powodow AR strasznie namieszala w 159 z rozmiarami kol, ale trzeba zauwazyc ze design jest przygotowany pod najwieksze 18 i 19". 2 rozmiary dla 16 to tez zamet. w kazdym razie w tbi na standardowym zawieszeniu to przytre czasem i na 225/50r17 (jest inna plyta pod silnikiem moze przez to?) wiec sobie nie wyobrazam dawania malych kol. w poprzedniej jtdm przechodzilem przez rozmiar 205/55r16 bo takie dostalem zimowki z autem i raczej milo tego nie wdpominam. autem tez co chwilebo cos przycieralem, nawet na krajowej dwupasmowce przejezdzajac przez koleiny a to przy np 120kmh bylo nieprzyjemne uczucie. w zimie na drodze dojazdowej pod dom robilem tez za plug sniezny...dlatego sprzedalem te opony za jakis czas i kupilem wlasciwsze 215/55r16 i juz nigdy nie przytarlem na koleinach (czasem tylko na jakis progach zwalniajacych czy nierownosciach)

z dziwnych powodow AR strasznie namieszala w 159 z rozmiarami kol, ale trzeba zauwazyc ze design jest przygotowany pod najwieksze 18 i 19". 2 rozmiary dla 16 to tez zamet. w kazdym razie w tbi na standardowym zawieszeniu to przytre czasem i na 225/50r17 (jest inna plyta pod silnikiem moze przez to?) wiec sobie nie wyobrazam dawania malych kol. w poprzedniej jtdm przechodzilem przez rozmiar 205/55r16 bo takie dostalem zimowki z autem i raczej milo tego nie wdpominam. autem tez co chwilebo cos przycieralem, nawet na krajowej dwupasmowce przejezdzajac przez koleiny a to przy np 120kmh bylo nieprzyjemne uczucie. w zimie na drodze dojazdowej pod dom robilem tez za plug sniezny...dlatego sprzedalem te opony za jakis czas i kupilem wlasciwsze 215/55r16 i juz nigdy nie przytarlem na koleinach (czasem tylko na jakis progach zwalniajacych czy nierownosciach)

Dlatego ja wybralem rozmiar 215/55/17. Sa okolo 6-7mm wyzsze od orginalnych 225/50/17. Choc ciagle wyraznie mniejsze od rozmiarow 18'' i 19 ''.

no wlasnie a koledzy agituja badz rozwazaja 225/45r17 od czego probuje odwiesc

Panowie mam na zamianę opony falken 225 40 19.Chetnie zamienię na 235 45 19.

Zastanawiam sie nad zamiana kilkuletnich juz Goodyear Excellence na Firestone ROADHAWK 225/50R17 98W. Czy miał ktoś z nimi do czynienia?

A może warto dopłacić 200 pln do Goodyear EfficientGrip Performance 225/50R17 98W XL ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót