• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Ktoś chętny na fabrycznie nowe, nieużywane felgi?

Parametry:

Produkcja: Alfa Romeo (nie zamiennik)
średnica: 19"
ET: 34
szerokość: 8,5"

IMG_20180501_175747.jpg
IMG_20210328_175543.jpg
IMG_20210328_175420.jpg
Zapraszam na prv.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Trochę późno ale setup lato i u mnie czeka na montaż.
2.jpg

Wie ktoś może jaki kod lakieru jest na tych felgach? Są to z giulia 2016r.
4.jpg
5.jpg

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

To 9 cali

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Kupiłbym 2szt. używanych 9" jak by ktoś miał.

jakie trendy na letnie opony premium obecnie? Michały PS 4S rządzą czy coś innego? W sumie z doświadczeń ze 159TBI brałbym GY Eagle F1 Assy (miałem wer 3), kleją na mokrym, komfortowe, ciche, ale bok opony okrągły i mi się średnio auto na takich podoba. U żony (ale w GIulietcie) mam Michelin PS4, wyglądają dobrze, nie kleją tak fajnie jak GY do tego głośniejsze.
PS. mam 19" przód 8" tył 9" - moje obecne PZero RF AR ta tyle już prawie semi slicki, wlatują jeszcze na tor, ale w czerwcu/lipcu już bym chciał wymienić.
PS2.Chyba wezmę bez RF, dobry kierunek?
PS3. [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] odezwę się jak będzie właściwy moment i wybór mniej wiecej zrobiony.

jakie trendy na letnie opony premium obecnie? Michały PS 4S rządzą czy coś innego? W sumie z doświadczeń ze 159TBI brałbym GY Eagle F1 Assy (miałem wer 3), kleją na mokrym, komfortowe, ciche, ale bok opony okrągły i mi się średnio auto na takich podoba. U żony (ale w GIulietcie) mam Michelin PS4, wyglądają dobrze, nie kleją tak fajnie jak GY do tego głośniejsze.
Za miesiąc u [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] zakładam GY Eagle F1 A5 na 19" to dam znać jak się sprawują.

Za miesiąc u [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] zakładam GY Eagle F1 A5 na 19" to dam znać jak się sprawują.
a potem do mnie na licznik przyjeżdżasz czy najpierw do mnie a potem do Kolpaka? jesli to pierwsze to spoko obczaję osobiście i pogadamy o pierwszych wrażeniach z użytkowania GY. Co innego jeszcze rozważałeś i co CIę skłoniło finalnie na GY?

a potem do mnie na licznik przyjeżdżasz czy najpierw do mnie a potem do Kolpaka? jesli to pierwsze to spoko obczaję osobiście i pogadamy o pierwszych wrażeniach z użytkowania GY. Co innego jeszcze rozważałeś i co CIę skłoniło finalnie na GY?
Pierwotnie najpierw miałem jechać do Ciebie ale jeszcze zastanowimy się czy nie zmienić kolejności. Wybierałem między PZ a GY A5. Pierwotnie byłem nastawiony na PZ ale po rozmowie ze znajomym, który ma A5 i po tym co napisałeś o A3 zdecydowałem się na GY.

OK, jak zmienisz kolejność to fajnie, nie to się na odległość zgadamy i poproszę Cię o fotki z różnych ujęć. wziąłeś z czy bez RF? tyły masz 8" czy 9"?

no właśnie, też myślę o nie RFach bardziej.

kupiłem na swoje 19 cali Bridgestone Potenza Sport (nowy model już bez oznaczeń Sxxxx) - bardzo fajne opony w dobrej cenie. Zdecydowanie lepszej niż Michelin. Nie ścierają się bardzo, dlatego raczej powinny wytrzymać duże przebiegi. kleją fajnie i czuć kiedy się nagrzeją i mają dobre okno temperaturowe - szczególnie ważne jak ostro jeździsz. Jeżeli nie jeździsz ostro to bierz dowolne opony z półki premium.

Na mokrym moim zdaniem bardzo dobre - pewnie nie tak dobre jak Uniroyal Rainsport ale lepiej od Pirelli.

Zdecydowanie poecam. Na poprzednim komplecie Bridgestone Potenza S001 (miałem je seryjnie zamontowane) przejechałem ponad 80 000 km i do końca dobrze kleiły.

Moje są wyprodukowane w Polsce (w nowej fabryce) - może to też mieć znaczenie dla Was :)

...nie chciałbym wsadzać kija w mrowisko ale zastanówcie się czy klasyfikacja opon na budżetowe, półkę średnią i premium to tylko marketingowy bełkot:)? Wiem, że dla naszych aut chcemy wszyscy jak najlepiej ale łatwo stracić w tym instynkt...

Co powiecie na fakt, że Porsche homologuje do modelu Macan opony NEXEN, które według wszelkich naszych internetów są produktem budżetowym, kosztującym często połowę opon Michelin...
Czy są gorsze od rzeczonych Michelin, Bridgestone, GY i reszty "premium"? Nie wydaje mi się..., a może są lepsze, a może co najmniej tak dobre?:)

Nie mam nic wspólnego z tą marką, żeby była jasność. To taka moja refleksja bo mam wrażenie, że producenci opon robią z nas wariatów:)
Myślę, że nie ma co toczyć akademickiej dyskusji które lepsze bo do niczego konstruktywnego nie dojdziemy...

Jeśli komuś zależy na komforcie to polecam Dunlop Sport Maxx Rt 2 są to naprawdę ciche opony oraz dobrze tłumią nierówności. Posiadają rant ochronny (nie są okrągłe :))

Ja mam u siebie Michaly PS4S bez RF i złego słowa nie powiem.
W polskich warunkach pod każdym względem biją na głowę te homologowane drewniane pirelki RF, które nadają się tylko na autostradę albo inne idealnie gładkie nawierzchnie, których u nas wciąż za dużo nie ma. Największa różnica jest oczywiście w komforcie i stabilności na mniej równych drogach, no i nie trzeba co chwilę prostować felg. Michały są też lepsze na mokrym i w niższych temperaturach ale to wszystko oczywiście moje subiektywne odczucia.

Co do mniej znanych/budzetowych marek to oczywiście zdarzają się wyjątki, ale zarówno w sporcie jak i jeździe codziennej nauczyłem się że na oponach się nie oszczędza.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

zimowe koła

Jestem nowy tutaj i mam pytanie odnośnie zestawu kół do Giulia 2.0 Veloce RWD , czy można założyć 18' 225/45/R18 ROF na zimę na obie osie, będzie dobrze, o felgach MSW 82 Gloss Black myślałem, nie mogę podać linka , bo za krótko jestem . Macie jakieś pomysły z tym związane, ja wiem, że lato teraz idzie, ale pytam z wyprzedzeniem, bo przewiduję, że wszystko pójdzie w górę na jesień.:) Mogą być też bez ROF, ale wtedy drożej wyjdzie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót