[Giulia] Giulia- felgi, opony

Ok dzięki, a wiecie gdzie można dostać czujniki i dekielki? :) O felgach też myślałem AEZ Steam Graphite. Ale chodzi mi głównie o rozmiar opon na zimę, czy da się czymś takim jechać i ruszać na śliskim.

Ostatnia edycja:
kupiłem na swoje 19 cali Bridgestone Potenza Sport (nowy model już bez oznaczeń Sxxxx) - bardzo fajne opony w dobrej cenie. Zdecydowanie lepszej niż Michelin. Nie ścierają się bardzo, dlatego raczej powinny wytrzymać duże przebiegi. kleją fajnie i czuć kiedy się nagrzeją i mają dobre okno temperaturowe - szczególnie ważne jak ostro jeździsz. Jeżeli nie jeździsz ostro to bierz dowolne opony z półki premium.

Na mokrym moim zdaniem bardzo dobre - pewnie nie tak dobre jak Uniroyal Rainsport ale lepiej od Pirelli.

Zdecydowanie poecam. Na poprzednim komplecie Bridgestone Potenza S001 (miałem je seryjnie zamontowane) przejechałem ponad 80 000 km i do końca dobrze kleiły.

Moje są wyprodukowane w Polsce (w nowej fabryce) - może to też mieć znaczenie dla Was :)

w Q ori miałeś Potenzy S001? Myślałem że tam dają tylko PZero Corsa. Dalej podtrzymujesz opinie o Potenza Sport? Z drugiej strony kiedyś słyszałem od właścicieli GIulii 2.0 bardzo złe opinie o Potenzach S001 dlatego jak przyszło auto na PZero to się ucieszyłem (choć nie wiem czy jest z czego, miewałem lepsze opony), Ty zaś je chwalisz. Ech ciężko rozsądzić kto ma racje:)

S001 w porównaniu do Potenzy Sport są dużo bardziej "figlarne". Na mokrym też dużo gorsze. W ogóle montowanie S001 do samochodu pokroju Giulii wydaje mi się dziwne. W MX5 były bardzo zabawowe ale z trwałością był problem. No i od połowy bieżnika to już gubiły trakcje jak chciały. Sporty są zupełnie inną oponą, moim zdaniem śmiało można zakładać do Alfy.

Cześć jestem nowy - dopiero 2 tygodnie z Giulią.
Przeglądając forum natrafiłem na temat opon i felg do Giulii - ten jak i Kołpaka. Jedyna rzecz która mi "przeszkadza" w aucie wizualnie to ten dziwny naciąg opon na feldze zwłaszcza z tyłu w rozmiarze R19. Zmierzyłem miarką szerokość opon tj bieżnika- stykającego się z asfaltem i dla 225 to ok 19 cm a dla 255 to ok 23 cm. Ci z Was którzy wymienili opony na inne niż Pirelli z pierwszego montażu piszą że znika ten dziwny naciąg i zastanawia mnie czy wynika to z większej szerokości bieżnika czy innej budowy boków opony i rantu ochronnego. Może ktoś po zmianie opon zPirelli na inne poda szerokość swojego bieżnika P/T dla R 19 dla porównania.
Druga rzecz czy ktoś zmieniał szerokość opon na 235/40R19 i 265/35R19 bo taka konfiguracja pewnie rozwiązała by "problem naciągu" opony na feldze a średnica koła wzrosła by tylko 8mm. Z góry dziękuję za Wasze opinie - Igor

producenci różnie robią szerokość opony, różny kształ boku, rant ochronny też wiele zmienia- czasem wersja specjalna typu AR moze się różnić od zwykłych. pierelki wyglądają na naciągnięte w nominalnym rozmiarze, inne które widziałem już mają bliżej do prostokątnego przekroju (a przynajmniej mniejszy nacią) - tu mam na myśli np Michelin PS4S czy Goodyear Eagle F1 Assy 5.
Sam się zastanawiałem trochę nad zmianą rozmiaru o 1 oczko, ale narazie nie podjąłem decyzji finalnej, choć skłaniam się jednak zostać na ori rozmiarze - masz 100% legal - w końcu do auta masz swiadectwo homologacji i tam wymienione kompatybilne zestawy.

Mam na sprzedaż w super cenie cale koła z qv z oponami w.dobrym stanie.IMG-20210906-WA0002.jpgIMG-20210906-WA0003.jpgIMG-20210906-WA0004.jpgIMG-20210906-WA0005.jpg

Ja cie. Jak szukałem to nigdzie nie było. A jaka jest ta super cena z ciekawości?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie, gdzie można konkretnie zamówić lakier/zaprawkę do felg o kodzie Vv604/z ?
Czy ktoś już zamawiał i może polecić?

Kompletne koła zimowe giulietta

Heja

Przymierzam się do kupna kpl. kół zimowych do giulietty. Z tego co wiem oryginał alufelgi 7,5 Jx17 H2 ET41. Na aukcjach pełno alufelg w tym rozmiarze, tylko ET33 jest czyli te słynne odsadzenie. Pytanie czy to ma duże znaczenie ???
Dodam iż zaciski hamulcowe są normalne.

Czy bez problemu będą pasować do alfy giulietty ???

Heja

Przymierzam się do kupna kpl. kół zimowych do giulietty. Z tego co wiem oryginał alufelgi 7,5 Jx17 H2 ET41. Na aukcjach pełno alufelg w tym rozmiarze, tylko ET33 jest czyli te słynne odsadzenie. Pytanie czy to ma duże znaczenie ???
Dodam iż zaciski hamulcowe są normalne.

Czy bez problemu będą pasować do alfy giulietty ???

pomyliłeś fora to forum GIulia/Stelvio, no ale skoro już pytasz to mam wystawione 17" z zimówkami z Giulietty żony: https://www.facebook.com/groups/kupno.sprzedaz.alfaromeo/permalink/2908869766040066/?sale_post_id=2908869766040066

Co do ET, z mojego doświadczenia zmieszczą się, pytanie też jaką oponę włożysz, jakiej szerokości felga, no i wiadomo rozstaw otworów mocujących i średnica otworu centrującego musi być dobra.

Ostatnia edycja:
Czy widział ktoś z Was lub przymierzał felgi 19tki ze 159 TI do Giulii? Jestem ciekaw jak to wygląda. Zdjęcia mile widziane.

zanim kupiłem 18" do mojej na zimę (trochę się pokomplikowały sprawy, kupowałem z włoch), to na parę tygodni założyłem podkowy ze 159. niby pasują, ale źle gabarytowo już wyglądały - tam jest ET41 i lipa - dystans musisz dać żeby to auto jakoś wyglądało, a zaś nie każdy lubi dystanse. Druga sprawa to wzory, wiele wzorów w 159 (choćby moje ukochane podkowy) nie pasuje do obłości GIulii. 159ti, jakoś tego nie widżę też w GIulii, może pobaw się jakimś programem graficznym i zrób przymiarkę.

Kiedyś na szybko przymierzyłem.
20210609_190231.jpg
20210609_190349.jpg

A i kiedyś, gdzieś widziałem zdjęcie giulii na tych felgach, ale obniżoną i z dystansami i wyglądało to fajnie.

Czy felga z ET 29 będzie bez problemu pasować do Giulii? Niby tylko 4 mm różnicy, ale czy nie będzie to jakoś nieestetycznie wystawać?

To zależy, czy jest taka sama czy różna szerokość felgi. Przy założeniu, że jest taka sama szerokość - to będzie wyglądać lepiej i zmieści się na pewno.
Jeśli szerokość będzie mniejsza o pół cala - to felga schowa się o 1,5mm względem oryginału.
Jeżeli przewidujesz większe różnice względem oryginału, to musiał bym znać szczegóły aby się rzeczowo wypowiedzieć.

A zatem felga z ET 29 - wyjdzie nazewnątrz 5mm względem oryginału. Aby być pewnym sprawdź jaki masz w tej chwili dystans między oponą a rantem nadkola (myślę że około 2 cm). Sprawdź przód i tył.
Jeżeli się nie mylę i masz tam 2 cm - to felga z ET29 lepiej wypełni przestrzeń i będzie dobrze wyglądać.

Wyliczenia oparłem o ET34 w oryginale. Jeżeli oryginalne jest 33 to felga wyjdzie na zewnątrz 4mm.

Ostatnia edycja:
Szerokość ta sama - 7,5.
ta sama względem czego - bo jeśli tej co masz w Avatarze to chyba nie... nie widzę dobrze ale co tam masz koniczyny 19?

A zatem felga z ET 29 - wyjdzie nazewnątrz 5mm względem oryginału. Aby być pewnym sprawdź jaki masz w tej chwili dystans między oponą a rantem nadkola (myślę że około 2 cm). Sprawdź przód i tył.
Jeżeli się nie mylę i masz tam 2 cm - to felga z ET29 lepiej wypełni przestrzeń i będzie dobrze wyglądać.

Wyliczenia oparłem o ET34 w oryginale. Jeżeli oryginalne jest 33 to felga wyjdzie na zewnątrz 4mm.
w ori Giulie mają ET33 żeby było poprwnie (18/19x8", 17" są 7,5J 16" to nawet się nie interesowałem)
no i tu dochodzimy do kolejnej sprawy że takie ET33 8J i tak ciągle imho za bardzo schowane (wizualnie tak sobie), a jeśli ktoś ma na tyle 9J to ma ET34 (np ja) to tył dopiero poprawnie wygląda. Wielu dodaje dystanse.

na feldze 7.5 opona 225 nominalna też trochę już tak sobie wygląda w sportowym aucie - wielu daje felgi 8.5J do takiej szerokości opon w Giuliach.

jak ktoś zwiększa felgę (bo zakładam że taki scenariusz tu rozpatrujemy, choć w pytaniu nei było szczegółów) to znaczy że zależy mu na wyglądzie, więc działać będzie przeciwnie jeśli da za wąską felgę bo pogorszy efekt wizualny...

Amortyzatory
Powrót