• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Chciałbym zapytać czy ktoś z Was używał może na Giulii opon FALKEN Azenis FK510 w podwójnym rozmiarze na obręczach 18 lub 19" ? Ciekaw jestem opinii o tej oponie. Z góry dzięki za odpowiedź...

Chciałbym zapytać czy ktoś z Was używał może na Giulii opon FALKEN Azenis FK510 w podwójnym rozmiarze na obręczach 18 lub 19" ? Ciekaw jestem opinii o tej oponie. Z góry dzięki za odpowiedź...

Hej! Ja w zeszłe lato postanowiłem zainwestować właśnie w te opony (19" run flat). Nie jestem jednak jeszcze w stanie odpowiedzieć Ci, czy warto, gdyż przez "Coronę", jeździłem prawie tyle, co nic. Teraz mam założone zimowe i być może dopiero w tym roku trochę odczuję różnicę w zmianie i jakąś opinię wydam.

Na tę chwilę napiszę:
- twardo (ja tak lubię);
- stabilnie i pewnie na drogach szybkiego ruchu;
- trochę dziwnie przy manewrach parkingowych przy mocno skręconych kołach. Tak jakby "podwijała się". Nie wiem, jak to nazwać. Raczej to efekt run flat i małego profilu.

Jednak, to bardzo subiektywna opinia. Musze więcej pojeździć.

- trochę dziwnie przy manewrach parkingowych przy mocno skręconych kołach. Tak jakby "podwijała się". Nie wiem, jak to nazwać. Raczej to efekt run flat i małego profilu.

to przeskakiwanie to cecha wszystkich Giulii, nie wazne czy run flat. Taka konstrukcja i katy zawieszenia, mooze na jakichs balonach 16 czy 17" jest mniejszy efekt .. u mnie na 19" nonRF tez tak mam

Na felgę R19 8.5" założylibyście książkowo 245/35 czy może wyższą 245/40 ? :)
Pisałem do użytkowników którzy założyli takie wyższe opony,ale mi nie odpisali...

ja mam flakena 510 w 18 calach w RFT. Ogólenie opona dobra - nie powiem ci jak z zywotnoćią bo ok 15 tys mam przejechane. Porównywalna z cinturatop7 jakie miałem na OE - jednak następne założę coś twardszego jak Pzero, lub Kumho ps71 lub ps91 zobaczę coś ie uda kupić w rozsadnych pieniądzach

Miałem kupić inne, ale niech strace, kupiłem sobie takie 18 za 2650 zl GMP italiareceived_279803060387603.jpgreceived_237287964705071.jpg

do mnie dziś przyszły GY Eagle F1 Asimetric 3 :cool:]edit od dis na letnich - pierwsze 2 zmiany w stosunku do sciropin verde - kompletna cisza no i spalanie zeszło ponad litr!

Ostatnia edycja:
Jak juz pisałem, założyłem na zimę 18" podkowy ze 159, ale średnio mi się to podobało - za duże ET, felga jest ciut wypukła, opona węższa niż w 159, do tego żona mi te felgi zdążyła porysować przez ostatni sezon letni (jeździły w jej Giulietcie).

Kupiłem PSW Dubai Anthracite polished 18"x8" RT33 z eBaya z Włoch, dzisiaj przyszły:
Pokaż załącznik 252741Pokaż załącznik 252742Pokaż załącznik 252743

Wcześniej pytałem sprzedawce o producenta, zarzekał się że PSW to włoska firma (tak jest) i że produkowane są we Włoszech. Na pudełkach jednak Made in PRC.
No cóż... Trudno, moze będą OK, w końcu nawet ori felgi Giulii/Stelvio produkują w Tajlandii. Felgi wyglądają na pierwszy rzut oka bardzo ładnie, fajny wzór, fajna kolorystyka, jakościowo sprawiają dobre wrażenie (oglądałem jedną tylko).
Wrzucę fotki jak już będą na aucie.

Na początek zakładam bez dystansów, zobaczę jak to wygląda, a najwyżej coś dorzucę z czasem.

I jak te flegui sie zachowują?
Mozesz podzielic sie opiniami?

super, 3 sezony zimowe, proste, sol nic nie zaszkodzila polerowanemu frontowi

super, 3 sezony zimowe, proste, sol nic nie zaszkodzila polerowanemu frontowi

No walsnie bije sie z myslami od tygodnia i dupe zawracam koledze Kolpakowi, i nie tylko jemu....bowiem mam do wyboru do Stelvio srebnego 19 calowe PSW Dubai w połysku link: https://drive.google.com/file/d/1OE5S4IMMuVOAscNskQhwCmjQEjxlTBvi/view?usp=sharing

oraz od niego RacingLine w półmacie https://drive.google.com/file/d/1wDofmey-4tsg3qhblgwCYFZwIdhvU-Q1/view?usp=sharing

ponadto marka i jakosc MSW link: https://drive.google.com/file/d/1jWuc9KzgbIOhElQ-8I4JP5nIkEdcA_7r/view?usp=sharing

lub klasyczne HAXER ?? https://drive.google.com/file/d/1crFQIOqcJG5_n0lYkxgE5na9i6YdG_CQ/view?usp=sharing

i sam nie wiem ktore beda ciekwiej na moim jasnym metalicu współgrały.....
moze dopomożecie koledzy?

https://drive.google.com/file/d/1vstLv8aCNbBGWv1cJunql9EB_fs0PFtS/view?usp=sharing

Mnie się najbardziej podobają Racing Line, bo najbliższe oryginalnym koniczynkom :)

Co do Haxer to bardziej pasują mi do Audi niż do Alfy :) oczywiście z całym szacunkiem dla miłośników Audi.

jak dla mnie nr 1 i 3 w twoim poscie tylko w sensownym 19 lub 20 calach.

Ostatnia edycja:
Cześć, piszę tutaj, gdyż nie chcę zaśmiecać tematu Kołpaka.
Szukam felg do swojej Giulii na lato. Na zimę zostawiam OE 18", na lato szukam również 18". Chciałem kupić felgi wzorem bliźniaczym do OE 19", na jakich wychodziła Veloce, lecz jedyne jakie znalazłem to RacingLine grafitowe- niestety, są one obecnie niedostępne, a czas nagli.
Problem mam taki, że Giulii w kolorze nadwozia Imola Titanium nie ma zbyt wielu i w związku z tym, trudno o zdjęcia porównawcze różnych wzorów, kolorów felg zestawionych z tym malowaniem budy.
Są felgi GMP Italia Drake w kolorze "anthracite glossy dark", wpadają one delikatnie w brąz i tutaj moja obawa, że połączenie koloru tych felg i nadwozia wyjdzie "mdło".
Nie wiem, może się zafiksowałem na punkcie tych grafitowych RacingLine i gubię perspektywę.. Może Wy coś doradzicie, zasugerujecie, bo mi już brakuje pomysłów.

IMG_20200924_170047.jpg 146986110_4254830344544607_8957820520352380716_n.jpg

Dziękuje panie Kołpak 290F49C3-1202-45AC-8B59-05774B7BE2DD.jpg

- - - Updated - - -

Koła od kolegi naprawdę robią robotę ! Jeszcze dokładki i front i na majówkę można jechać . Naprawdę wielkie dzięki !

Amortyzatory
Powrót