• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Giulia- felgi, opony

Wejść pewnie wejdzie (nie sprawdzałem). Obwody niemal identyczne, zresztą nawet minimalnie mniejsze niż w serii Veloce.
Ale poza tym to chyba pod każdym względem bez sensu i przerost formy nad treścią dla 280KM i AWD, skoro zestaw jest dla RWD 510KM.
Poprawisz hamowanie i prowadzenie na idealnie gładkim suchym asfalcie, a pod każdym innym względem pogorszysz (masa, przyspieszenie, komfort, aquaplaning, prowadzenie na mniej równym czy śliskim).
Trakcji nie poprawisz, bo już seryjnie jest w 100% wystarczająca dzięki AWD.
Jak dla mnie już seryjne 19 225/255 są dla Veloce trochę za wielkie, za ciężkie i za niskie (ale za to są piękne :-) ), ale w tym zakresie pewnie zdania są podzielone.

Jak dla mnie już seryjne 19 225/255 są dla Veloce trochę za wielkie, za ciężkie i za niskie (ale za to są piękne :-) ), ale w tym zakresie pewnie zdania są podzielone.

Ja mam 225/40 i 295/30 na 19stkach. Jest bardzo dobrze zarówno pod względem trakcji jak i osiągów. Z wyglądu skręca karki.

Opisz wrażenia jak pojawi się zima. Bardzo poważnie rozważałem te opony. Trafiły się okazyjnie Nokian wra4 i je wziąłem. Wrażenia narazie bez zimy bardzo dobre. Ciche, dobre na suchym. Choć po przesiadce z 19 michelin ps4 na 17 Nokian trochę ponton się zrobił :) Co do michelin ps4 po 15 tys km nadal bieżnika maja sporo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pojawiła się w końcu prawdziwie zimowa aura, więc warunki są odpowiednie, by sprawdzić opony w otoczeniu, dla którego zostały zaprojektowane. Cóż, Vredestein Wintrac Pro świetnie zdaje ten test i dalej zachwyca. Bardzo dobrze radzi sobie z błotem śniegowym, które zdaje się nie robić na nim większego wrażenia - czy to podczas zmiany pasa ruchu czy jazdy po łuku auto dalej prowadzi się jak po szynach i nawet jeżeli wyczuwa się czy słyszy lekki opór jaki stawia przeszkoda, to auto i tak zachowuje precyzję oraz pewność prowadzenia. Hamowanie też lepsze niż można byłoby się spodziewać, bez przykrych niespodzianek. Generalnie na błocie śniegowym Wintrac zachowuje się lepiej niż montowana fabrycznie Pirelli P7 w letnich deszczowych warunkach! Jeżeli zaś chodzi o kopny śnieg, to tyłek potrafi lekko zatańczyć, ale bardzo łatwo na tych oponach auto wyczuć, więc nawet w takich warunkach można poczuć się bezpiecznie za kierownicą. Giulia na Wintrac Pro prowadzi się o wiele lepiej niż 159 niegdyś na Nokianach. Polecam!

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Pojawiła się w końcu prawdziwie zimowa aura, więc warunki są odpowiednie, by sprawdzić opony w otoczeniu, dla którego zostały zaprojektowane. Cóż, Vredestein Wintrac Pro świetnie zdaje ten test i dalej zachwyca. Bardzo dobrze radzi sobie z błotem śniegowym, które zdaje się nie robić na nim większego wrażenia - czy to podczas zmiany pasa ruchu czy jazdy po łuku auto dalej prowadzi się jak po szynach i nawet jeżeli wyczuwa się czy słyszy lekki opór jaki stawia przeszkoda, to auto i tak zachowuje precyzję oraz pewność prowadzenia. Hamowanie też lepsze niż można byłoby się spodziewać, bez przykrych niespodzianek. Generalnie na błocie śniegowym Wintrac zachowuje się lepiej niż montowana fabrycznie Pirelli P7 w letnich deszczowych warunkach! Jeżeli zaś chodzi o kopny śnieg, to tyłek potrafi lekko zatańczyć, ale bardzo łatwo na tych oponach auto wyczuć, więc nawet w takich warunkach można poczuć się bezpiecznie za kierownicą. Giulia na Wintrac Pro prowadzi się o wiele lepiej niż 159 niegdyś na Nokianach. Polecam!

mam wintarac pro w 18 calach 225/45 r18 na obu osiach i po przebiegu ok 20tys km - już na śniegu nie ma rewelki. mimo ze bieznik cirka 6mm

Zastanawialo mnie, ze te opony maja swietne parametry przy bardzo atrakcyjnej cenie. Czyli diabel moze tkwic w ich trwalosci.

Zastanawialo mnie, ze te opony maja swietne parametry przy bardzo atrakcyjnej cenie. Czyli diabel moze tkwic w ich trwalosci.

W punkt, nie pamiętam teraz wartości, ale indeks Rolling resistance miały bardzo wysoki, ścieralność wysoka /trwałość/ ale za to ma dobre wyniki przyczepności , hamowania itd. Spalanie raczej wzrośnie

Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka

Ja Nokian WRA4 też moge polecić. W obecnych warunkach nie mam do nich zastrzeżen (bardziej do lekkiego auta rwd bez możliwości wyłaczenia ESP, jako moje szóste auto RWD niestety giulia w zimie jezdzi najgożej bez możliwości wyłaczenia tych kagańców), najlepiej sprawdzaja się na trasach przelotowych. Sa ciche, pewne i spalanie wzgledem letnich 19 Michelin PS4 mam - 0.5l! PEwnie też w tym zasługa mniej dynamicznej jazdy w warunkach zimowych.
Żona ma WRA3 i mam wrażenie, że w kopnym śniegu sa jednak lepsze niż WR4.

Czy któreś z letnich opon Pirelli w rozmiarze 225/45/R18 wyróżniają się na tle pozostałych i możecie je polecić (mam dostęp do opon Pirelli w cenach niższych niż internetowe, stąd pytanie o Pirelli)? Czytając komentarze na forum, ze względu na komfort skłaniam się raczej ku oponom bez rf.

Jak z dopasowaniem tych opon do felg 8x18? Czy pod tym względem warto rozważyć jakiś nietypowy rozmiar opony (235/45/R18?)?

Czy któreś z letnich opon Pirelli w rozmiarze 225/45/R18 wyróżniają się na tle pozostałych i możecie je polecić (mam dostęp do opon Pirelli w cenach niższych niż internetowe, stąd pytanie o Pirelli)? Czytając komentarze na forum, ze względu na komfort skłaniam się raczej ku oponom bez rf.

Jak z dopasowaniem tych opon do felg 8x18? Czy pod tym względem warto rozważyć jakiś nietypowy rozmiar opony (235/45/R18?)?

P7C2, PZ4, NeroGT

Mam takie pytanie do was. Wiem, że temat był wałkowany od 138 stron, ale mam dylemat. :)

Zastanawiam się nad zakupem opon letnich na felgi 19 8,5". Mam obecnie RF Pirelli cinturato P7 225/40 całoroczne na felgach 8". Instrukcja mówi, że na felgę 8,5" powinna pójść opona 245/35 z tym że ta opona będzie niższa od 225/40 o jakieś 0,5 cm. Niby 0,5 cm to nic, ale przy podjeżdżaniu do krawężników może zrobić różnicę...
Co myślicie o tym ?
Zakładać tak jak w instrukcji czy szukać trochę większych ?

Co wy macie na takich felgach ?

Mam takie pytanie do was. Wiem, że temat był wałkowany od 138 stron, ale mam dylemat. :)

Zastanawiam się nad zakupem opon letnich na felgi 19 8,5". Mam obecnie RF Pirelli cinturato P7 225/40 całoroczne na felgach 8". Instrukcja mówi, że na felgę 8,5" powinna pójść opona 245/35 z tym że ta opona będzie niższa od 225/40 o jakieś 0,5 cm. Niby 0,5 cm to nic, ale przy podjeżdżaniu do krawężników może zrobić różnicę...
Co myślicie o tym ?
Zakładać tak jak w instrukcji czy szukać trochę większych ?

Co wy macie na takich felgach ?

Masz 4 szt. 8,5x19 ?

Ja miałem taki zestaw i 4x 245/35/19.
Do q4 taka szerokość styknie w zupełności.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Szukając w internecie widziałem wiele ofert kół 8.5x19 z oponami 225/40, czy to dopuszczalny rozmiar, czy jednak trzymać się rozmiaru z przodów Q jak wyżej?

225 może być za wąskie na felgę 8,5".

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś z was montował opony 245/40 R19 do Giulii?

Niby na alfaowner takie coś zrobili i nie ma problemów.
Zawsze to trochę więcej gumy na wysokość :)

Był tu taki, nie pamietam który to kolega, ale chyba w 2017/18 w zimie wklejał fotki jak to wygląda.

Amortyzatory
Powrót