• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

FELGI - zestawienie modeli

Na pewno będę koledze [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] zawracał głowę wtedy:)

Będę zaszczycony :D

- - - Updated - - -

Nadszedł i czas na nr 12 w 19" [MENTION=82631]oktopi[/MENTION] dzięki! :)
...a później nastąpiła jeszcze jedna bardzo przyjemna przemiana, ale to już właściciel pokaże :D

20200320_143005.jpg20200320_143021.jpg20200320_143027.jpg20200320_143035.jpg20200320_143012.jpg

Ostatnia edycja:
o taaak... miałem dziś udany dzień... zrobiłem sobie wycieczkę do Częstochowy ...cel priorytetowy - poznać Kołpaka i jego jakość :-) sprawdziłem jego Belle sprzed warsztatu...no ma :-) (czyt.zazdrość)
umówiliśmy się dawno temu ,ze wymieni mi felgi, sprowadził ... stało się właśnie dzisiaj właśnie dziś... w między czasie opowiedziałem mu co mnie wnerwia i ze to te końcówki wydechu. to napisał zadzwonił gdzie trzeba... umówił mnie do innej firmy specjalizującej się własnie tłumikami w Częstochowie. Tam nie zdążyłem nawet powiedzieć ,że ja to ja itd kiedy od razu szef wyjął końcówki wydechu:-) "Chirurdzy" plastyczni uruchomili myślenie, potem narzędzia następnie wiadomo skasowali i wróciłem z innym autem do garażu w domu. dodam ze brzmi inaczej.
a to zdjęcia z operacji.

WhatsApp Image 2020-03-20 at 20.06.13.jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 21.46.12.jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 23.06.11 (1).jpegWhatsApp Image 2020-03-20 at 22.40.13 (4).jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 22.40.13 (2).jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 22.40.13 (3).jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 19.58.21.jpgWhatsApp Image 2020-03-20 at 19.58.21 (1).jpg

jest lepiej jak dla mnie i jestem zadowolony ... dzięki [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] za zmiany na lepsze .

umówił mnie do innej firmy specjalizującej się własnie tłumikami w Częstochowie. Tam nie zdążyłem nawet powiedzieć ,że ja to ja itd kiedy od razu szef wyjął końcówki wydechu:-) "Chirurdzy" plastyczni uruchomili myślenie, potem narzędzia następnie wiadomo skasowali i wróciłem z innym autem do garażu w domu. dodam ze brzmi inaczej.
Końcówki wyglądają dużo lepiej! Gratulacje :)

Nadszedł i czas na nr 12 w 19" [MENTION=82631]oktopi[/MENTION] dzięki! :)
...a później nastąpiła jeszcze jedna bardzo przyjemna przemiana, ale to już właściciel pokaże :D

Końcówki zdecydowanie na plus, a felgi rewelacyjne! Piękna włoska robota.
Świetny wybór, zwłaszcza do tego koloru auta.

Cześć, a propos tej felgi Gmp Italy Drake, to nie jest to jednak nr 14 wg zestawienia Kołpaka ze strony 1? glossy antracite dark? Bo powiem szczerze bardzo zbliżone są te odcienie. Generalnie te Drake'i też są moimi faworytami.

- - - Updated - - -

Ta "13" (czwarta fela licząc od lewej) to moje?? :)

- - - Updated - - -

Też jestem ciekaw

O ten post chodziło mi.

- - - Updated - - -

Nowe fotki/porównanie..póki są jeszcze u mnie :)
Od lewej: AEZ Steam Grafit; 12; 19; 13; OE; 1

Pokaż załącznik 266893Pokaż załącznik 266894Pokaż załącznik 266895Pokaż załącznik 266896

I wg zdjęcia.

Ostatnia edycja:
Cześć, a propos tej felgi Gmp Italy Drake, to nie jest to jednak nr 14 wg zestawienia Kołpaka ze strony 1? glossy antracite dark? Bo powiem szczerze bardzo zbliżone są te odcienie. Generalnie te Drake'i też są moimi faworytami.

- - - Updated - - -

O ten post chodziło mi.

- - - Updated - - -

I wg zdjęcia.

W sumie w dużym stopniu masz rację.
Błąd bierze się stąd, że na tamten moment nie mogłem znaleźć dobrego zdjęcia wersji czarnej, stąd mała różnica w odcieniu.
Wg mnie 13 faktycznie jest najbliższa wersji "glossy antracite dark", bardziej niż nr 14 i dlatego z rozpędu podałem, że te z fotki na żywo to nr 13

Aktualnie wstawiłbym jak poniżej.
Czyli stare foto miało być:
12 - czarny + poler
13 - czarny
14 - antracyt

A teraz na poniższym:
12 - czarny + poler
13 - antracyt
14 - czarny (choć i to zdjęcie nie do końca oddaje czarny :/)

Niestety teraz już nie mam jak edytować tamtego posta :(

12-14 GMP.jpg

W sumie w dużym stopniu masz rację.
Błąd bierze się stąd, że na tamten moment nie mogłem znaleźć dobrego zdjęcia wersji czarnej, stąd mała różnica w odcieniu.
Wg mnie 13 faktycznie jest najbliższa wersji "glossy antracite dark", bardziej niż nr 14 i dlatego z rozpędu podałem, że te z fotki na żywo to nr 13

Aktualnie wstawiłbym jak poniżej.
Czyli stare foto miało być:
12 - czarny + poler
13 - czarny
14 - antracyt

A teraz na poniższym:
12 - czarny + poler
13 - antracyt
14 - czarny (choć i to zdjęcie nie do końca oddaje czarny :/)

Niestety teraz już nie mam jak edytować tamtego posta :(

Pokaż załącznik 267284

czyli felgi, które sprzedajesz koledze duke75 i są "czwarte od lewej" to kolor Antracyt, zgadza się?
tutaj link do kolorów wg producenta:
https://www.gmpitalia.com/en/alloy-wheel-collection/drake?product_color_id=119
odezwę się do Ciebie jak znajdę budżet na 19-stki ;)

Kolpak, dziś gumy wyszły do Ciebie.

..ale jeszcze dopytam - dlaczego upierasz się, żeby 255 na tył zakładać?

Taki wymiar opon podaje instrukcja cywilnego Stelvio. Przod i tyl. Natomiast wersja Q ma inne rozmiary i sa one montowane na felgi 20" 9J przod i 20" 10J tyl.
Po prostu chcialem zalozyc oryginalny komplet felg z Q. Alternatywa jest zalozenie 4x 20" 9J. Tylko kto sprzeda 2 kola z kompletu wiedzac ze 2 pozostale beda trudne do sprzedania. No i 9J to wciaz niestety niehomologoeany rozmiar, bo instrukcja podaje 20" 8,5J.

Taki wymiar opon podaje instrukcja cywilnego Stelvio. Przod i tyl. Natomiast wersja Q ma inne rozmiary i sa one montowane na felgi 20" 9J przod i 20" 10J tyl.
Po prostu chcialem zalozyc oryginalny komplet felg z Q. Alternatywa jest zalozenie 4x 20" 9J. Tylko kto sprzeda 2 kola z kompletu wiedzac ze 2 pozostale beda trudne do sprzedania. No i 9J to wciaz niestety niehomologoeany rozmiar, bo instrukcja podaje 20" 8,5J.

Zakładanie na tył szerszych opon/felg do cywilnej wersji nie jest błędem, a jedynie jedną ze stosowanych opcji tuningu.
Zakładanie opon 255 na felgę 10" jest błędem, do tego źle optycznie wyglądającym.

Także osobiście nie robiłbym takich kombinacji, tylko założył kpl. od Q (mam nawet w dobrej kasie OE opony na tył jakbyś szukał ;) ).
A jak chcesz mieć pewność czy nie wyjdą poza obrys, to zrób prosty pomiar - zmierz o ile szerzej możesz rozstawić koła w porównaniu do tego co masz teraz, czyli przystaw jakąś deskę/poziomice itp. bezpośrednio do zewnętrznej części błotnika, dół oprzyj na ziemi pod kątem prostym. Teraz zmierz miarką/linijką ile masz jeszcze luzu między deską, a oponą (górną częścią w najbardziej wystającym miejscu).
Jak podasz mi te odległości dla przodu i tyłu oraz jakie masz aktualnie felgi (szerokość, ET), to Ci wyliczę jak nowe koła się "ułożą".
Wiadomo, że minimalną poprawkę trzeba wziąć na opony, że jedna będzie bardziej odstawać, a druga mniej, ale to niewielkie różnice.

Zakładanie na tył szerszych opon/felg do cywilnej wersji nie jest błędem, a jedynie jedną ze stosowanych opcji tuningu.
Zakładanie opon 255 na felgę 10" jest błędem, do tego źle optycznie wyglądającym.

Także osobiście nie robiłbym takich kombinacji, tylko założył kpl. od Q (mam nawet w dobrej kasie OE opony na tył jakbyś szukał ;) ).
A jak chcesz mieć pewność czy nie wyjdą poza obrys, to zrób prosty pomiar - zmierz o ile szerzej możesz rozstawić koła w porównaniu do tego co masz teraz, czyli przystaw jakąś deskę/poziomice itp. bezpośrednio do zewnętrznej części błotnika, dół oprzyj na ziemi pod kątem prostym. Teraz zmierz miarką/linijką ile masz jeszcze luzu między deską, a oponą (górną częścią w najbardziej wystającym miejscu).
Jak podasz mi te odległości dla przodu i tyłu oraz jakie masz aktualnie felgi (szerokość, ET), to Ci wyliczę jak nowe koła się "ułożą".
Wiadomo, że minimalną poprawkę trzeba wziąć na opony, że jedna będzie bardziej odstawać, a druga mniej, ale to niewielkie różnice.
Jest bledem poniewaz takie felgi nie maja homologacji. Rozmiar opon rowniez jest niehomologowany. Latwiej likwidator znajdzie problem przy roznych rozmiarach felg i opon niz przy homologowanych oponach i jednolitej szerokosci felgi 9J. Niewiele sie ona rozni od homologowanej 8,5J.
Dochodzi do tego pytanie czy Q4 dobrze by znioslo te rozne rozmiary felg. Zapewne bedzie pewna rozbieznosc w srednichach zewnetrznych kol. A co za tym idzie w predkosci toczenia.
Mam obecnie telefony 19" wloskie zamienniki, wiec mnie nie cisnie. Nie wygladaja zle.

Dochodzi do tego pytanie czy Q4 dobrze by znioslo te rozne rozmiary felg. Zapewne bedzie pewna rozbieznosc w srednichach zewnetrznych kol. A co za tym idzie w predkosci toczenia.
Ale przecież Giulię Veloce Q4 można zamawiać z szerszymi felgami/oponami na tylnej osi - ja mam tak skonfigurowane auto - właściwie wymuszone, bo mój wzór (srebrne koniczyny 19") był oferowany tylko w takim konfigu. Przód z fabryki miałem 225/40R19 a tył 255/35r19 felgi 8" i 9" odpowiednio. Różnicy w średnicy kół prawie nie ma, do tego z jakiś tam dokumentów wklejanych kiedyś na forum którymś pamietam tolerancję naszego ABS/BSM do +-2.5% pomiędzy kołami jako dopuszczalną.

Ale przecież Giulię Veloce Q4 można zamawiać z szerszymi felgami/oponami na tylnej osi - ja mam tak skonfigurowane auto - właściwie wymuszone, bo mój wzór (srebrne koniczyny 19") był oferowany tylko w takim konfigu. Przód z fabryki miałem 225/40R19 a tył 255/35r19 felgi 8" i 9" odpowiednio. Różnicy w średnicy kół prawie nie ma, do tego z jakiś tam dokumentów wklejanych kiedyś na forum którymś pamietam tolerancję naszego ABS/BSM do +-2.5% pomiędzy kołami jako dopuszczalną.

Dokładnie, jeżdzę teraz na takim samym zestawie. W ASO też potwierdziłem że do mojego auta po VIN'ie mozna wsadzić 4x8J i 2x8J i 2x9J na tył. Zachęcam zerknąć do instrukcji - jest specjalnie sekcja na dopuszczone rozmiary kół i opon.

opony.jpg

Ostatnia edycja:

A to w Quadrifoglio jest napęd tylko na 1 oś? Ciekawe..
Dobra widzę, że nie dopuszczasz innych racji niż Twoje, więc niech będzie po Twojemu :)
Dalsza dyskusja myślę jest zbędna zwłaszcza, że w nieodpowiednim temacie.

Nowe porównanie.

255/35R19 Pirelli RFT AR oraz Vredestein Ultrac Vorti
Obie na feldze nr 13- 9x19

Widać dość wyraźną różnicę w ułożeniu opony na feldze.

Dodatkowo felga nr 18 w 20" do mojej Julki :dancingcat3:

20200331_180359.jpg20200331_180414.jpg20200331_180432.jpg20200331_180440.jpg20200331_180453.jpg20200331_180501.jpg20200331_180509.jpg

Załączniki

• 20190407_231904.jpg
    20190407_231904.jpg
    87.5 KB · Wyświetleń: 29
Amortyzatory
Powrót