• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Działanie Q4

ale gdzie Ty wyczytałeś, że Haldex to mechanizm różnicowy? Wg mojej wiedzy - w żadnym wypadku nim nie jest

możesz przeczytać na przykład tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Haldex
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mechanizm_różnicowy

chociaż nie jest to konieczne - najwyrazniej chyba wiesz, że dzwoni, ale jeszcze nie wiesz w którym kościele, bo byś nie zadawał takich pytań :P

- - - Updated - - -

Choć strasznie stary nie jestem, to wydaje mi się, że jesteś "młodszy stażem" i uznajesz po prostu inną nomenklaturę i chyba o to ten spór. Na forum BMW był podobny wątek aż w końcu wszystko się wyjaśniło.

No i właśnie o to chodzi :) Czasy się zmieniają i trzeba też nazewnictwo zaktualizować, bo chyba sam dostrzegasz błąd logiczny w stwierdzeniu, że haldex działa stale, ale nie jest napędem stałym :P

Haldex z 1995 roku i ten dzisiejszy to zupełnie inne urządzenia, wiec raczej nie powinno się ich określać tym samym mianem, co 20 lat temu.

Absolutnie tak nie jest. Odpuść sobie złośliwości - mówmy merytorycznie i podajmy argumenty.

Wikipedia nie jest dobrym źródłem - po raz kolejny się przekonałem:

1.
Tu jest napisane,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Haldex

że jest stosowane jako centralny mechanizm różnicowy - jest to duże uproszczenie, a powinni napisać, że stosuje się go powszechnie zamiast centralnego mechanizmu różnicowego.

2.
Odpowiedz sobie na pytanie - czy sprzęgło wiskotyczne to jest to samo co centralny mechanizm różnicowy? No pewnie, że nie... (jeśli dla Ciebie jest, to dalej nie mamy o czym rozmawiać i bo się nie dogadamy)

A w tym linku
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mechan...B3żnicowy

tak napisali, że można tak to odczytać (i tak to odczytałeś - z resztą błędnie) że tak jest - że Haldex jak i sprzęgło wiskotyczne to też centralne mechanizmy różnicowe. Ale dokładnie napisali, że są to mechanizmy o ograniczonym poślizgu, a dopiero niżej wyszczególnili:

"Główne typy mechanizmów różnicowych stosowanych obecnie w motoryzacji:"
- z kołami zębatymi stożkowymi,
- z przekładnią planetarną,
- ślimakowe, TorSen (nazywane również, chociaż błędnie, mechanizmem Torsena).
- ślimakowo-kulowe DAK
I jak widzisz - nie ma tutaj wyszczególnionego sprzęgła wiskotycznego czy Haldexa - bo to są urządzenia, które dołączają drugą oś, a nie łączą napęd na stałe.

Koniec. Kropka. Więcej nie piszę na ten temat.

Nie no spoko, przyszedł weekend, to może po kilku piwach stale działający, ale nie stały napęd wyda mi się bardziej logiczny :P

Widać, że trochę na ten temat poczytałeś, ale pomieszało Ci się lekko.
Mechanizm różnicowy to nie nazwa konkretnego urządzenia, tylko określenie roli, jaką ma spełniać. Mechanizm różnicowy to urządzenie, które pozwala kręcić się osiom z różną prędkością.
Zarówno torsen jak i haldex są mechanizmami różnicowymi o ograniczonym uślizgu. Spełniają dokładnie tą samą funkcję, tylko w inny sposób.

Bez mechanizmu różnicowego w zasadzie na drodze ciężko by było jezdzic :) Stare terenowki mialy dolaczana druga os bez mechanizmu roznicowego - na sztywno, i pewnie z tym ci sie pomylilo.

Nie chce nic mówić, ale przed chwilą pisałeś, że haldex to wiskoza, i że załącza się tylko w przypadku uślizgu, więc jak widać nie masz kompletu informacji. Zrób dokładniejszy research i myślę, ze dojdziesz do takich samych wniosków, co ja.

Ostatnia edycja:
Panowie, w mojej pracy codziennie zdarza się klient, który przychodzi i mówi, że przeczytał coś na forum i ja mam mu naprawiać auto wg wskazówek z forum. Ja wtedy mówię, że wiedza z forum jest bardzo przydatna ale pod jednym warunkiem: czyta się dwie pierwsze strony na dany temat, bo potem jest tylko dyskusja pomiędzy najpierw kilkoma, a na sam koniec dwoma userami (reszta się wykrusza), często zarzucającymi sobie niewiedzę, ignorancję, a w ostatniej fazie głupotę. W tym temacie zaraz dojdziemy do takiego momentu, a ja dalej bym poczytał o tym, jak się zachowuje Giulia Q4 w porównaniu do innych aut, a może jakie wady użytkownicy odkryli.

W moim Crosswagonie jakiś czas temu jechałem przez ok. 10 km. w dość głębokim, ale luźnym, suchym śniegu- biały puch sięgał mi średnio do przednich lamp. Droga asfaltowa- wiejska zupełnie nie odśnieżona, kilka pagórków i zasp do maski. Alfa poradziła sobie wyśmienicie- nie stanęła ani razu.
Mam w związku z tym pytanie, czy Stelvio z Q4 równie dobrze poradziło by sobie w takich warunkach, szczególnie chodzi mi czy napęd ma wówczas tendencje do przegrzewania się.

Przegrzewa się w Stelvio Q jak wszystkie 4 koła mielą, sądzę, że w zwykłym Stelvio nie będzie tego problemu...

Podpieranie się wikipedią to tzw wolne żarty (Co ludzie napiszą to wikipedia przyjmie - bezkrytycznie)
Pozdrawiam forumowiczów

No właśnie - gdyby to był stały napęd - nie byłoby opcji przegrzewania się...

ale co z tego, skoro przy klasycznym 4x4 z trzema otwartymi dyferencjałami teoretycznie 100 % napędu może byc przekazane na jedno koło, które zacznie sie ślizgac...i co? :D Stoimy...

"Przegrzewa się w Stelvio Q jak wszystkie 4 koła mielą, sądzę, że w zwykłym Stelvio nie będzie tego problemu..."

dlaczego w zwykłym 200 KM stelvio nie będzie tego problemu?

jaka jest róznica w napędzie Q4 w zwykłym 200 km a Quadri?
W cenniku nie ma nawet w opcji dla "normalnych wersji" - System AlfaTM Chassis Domain Control oraz System AlfaTM Active Torque Vectoring. Czy w bazowej wersji jesc "coś" znacznie prostszego i działa na zasadzie włącz / wyłącz bez zadnego rozdziału między koła?

[MENTION=80216]Miro79[/MENTION] fizyka, jeśli pchasz przez dyfer U kW z silnika a dyfer ma sprawność J to wydzieli ciepło H o wartości H = U * J, zwiększasz U dwukrotnie w Quadrifoglio to zwiększasz H = U * J czyli musisz poradzić sobie z większą ilością ciepła.

ok, rozumiem, ale co z resztą pytań>

jaka jest róznica w napędzie Q4 w zwykłym 200 km a Quadri?
W cenniku nie ma nawet w opcji dla "normalnych wersji" - System AlfaTM Chassis Domain Control oraz System AlfaTM Active Torque Vectoring. Czy w bazowej wersji jesc "coś" znacznie prostszego i działa na zasadzie włącz / wyłącz bez zadnego rozdziału między koła?

W zwykłym Q4 jest a'la haldex rozdzielający napęd między osie, na osiach otwarte dyfry (chyba, że weźmiesz opcję z LSD z tyłu) i tyle. W razie uślizgu koła na danej osi komputer hamuje koło, żeby to z trakcją dostawało moment. Rozdział między osie jest "płynny", ale między koła to już niech się dzieje co chce.

A jaką rolę spełnia mechanizm różnicowy z tyłu?

Tak jak każdy mechanizm różnicowy pozwala na obracanie się kół z różną prędkością obrotową i z różnym momentem obrotowym. Przy bardzo prostym, "otwartym" mechanizmie różnicowym jedno koło może stać w miejscu, a drugie przenosić 100% momentu obrotowego, co nie jest do końca pożądane.

To co sprawia że napęd Q4 w wersjach podstawowych stelvio ( pomijając Quadri) jest ekskluzywny i wyjątkowy ( można takie wypowiedzi znaleźć na forum)? . Bo czytając forum można odnieść wrażenie że każda alfa ma wszystko ekskluzywne, nawet opony wydają się jakieś lepsze:) tylko co w tym a'la haldexie w alfie jest lepsze od tego w np tiguanie lub suzuki... ? bo oprócz preferowanej tylnej osi chyba nic. Gdzieś czytałem na forum powątpiewające posty o faktycznym dołączaniu przodu na śliskim...

Mnie w tym przekonaniu utwierdził test na w pełni zaśnieżonej drodze (10cm) z nachyleniem w maksymalnym punkcie 16%.

.... Gdzieś czytałem na forum powątpiewające posty o faktycznym dołączaniu przodu na śliskim...

Ciekawe. A ja mogę zaproponować próbę kick-down na nawet minimalnie zabrudzonym asfalcie (piach/wilgoć) bez napędu na 4 koła, samochodem o mocy ok. 250 koni lub więcej...

Amortyzatory
Powrót