Tomtrz
Aktywny
Oczywiście, że jest najlepsze. Są na to nawet memy i filmy na jutubie.
no i na reklamach mówią "przewaga dzięki technice"
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Oczywiście, że jest najlepsze. Są na to nawet memy i filmy na jutubie.
Audi RS6 to też dla Ciebie przeżytek.....
ja rozumiem, że każdy chwali swoje, ale trochę przeginasznie no spoko, we wsi mówio, że audi kłatro forewer, to pewnie mają rację
![]()
Co z tego, że reszta marek od tego odchodzi. RS6 nawet nikt nie próbuje stawiać obok c63 AMG czy M5, które jakoś bez "kłatro", a zamiast tego z jakimś badziewnym 4matic czy xdrive jakoś sobie też niezle radząJuż nie wspomnę o takich demonach, jak nissan GTR z rozwijanym od lat systemem atessa.
Co z tego, że oni mogą się pochwalić jakimiś głupimi czasami okrążeń, jak lepiej się pochwalić, że się ma STAŁY napęd na 4 koła
Sorry za szyderę, ale było się nie upierać przy głupiej tezie. Ja rozumiem, że istnieje coś takiego jak stereotyp, i jak człowiek całe lata 90 słyszał, jakie to ałdi kłatro jest wspaniałe, to ciężko sobie to wybić z głowy, ale no sorry, czasy się zmieniają, trzeba od czasu do czasu zaktualizować swój system![]()
Zgoda, to umownie "lepszy" (kolega napisał "był fajny"). Jak kupuję 4x4 w osobówce to chcę mieć 4x4 stałe, a nie coś dołączanego czy wyłączanego (np. patrz nowe Ultra Quattro). Oczywiście każdy może chcieć czegoś innego. Pozdrawiam.
Z którego roku były te auta?
żeby już nie siać więcej mitów - tylko pierwsze haldexy były "dołączane", pózniejsze wersje też są STAŁYM napędem. Tak samo xDrive.
Sie znajo![]()
Haldex ani Drive to nie jest napęd stały...
Mimo to faktem jest, że xDrive z technicznego punktu widzenia nie jest stałym napędem - dlaczego? No bo nie ma typowego centralnego mechanizmu międzyosiowego - a Torsen to właśnie rozbudowany centralny mechanizm międzyosiowy. Bynajmniej taka była kiedyś podstawa definiująca stały napęd 4x4.
No i tutaj jest pat. Zależy co rozważamy.
Problem jest ewidentnie w nomenklaturze - napęd stały to klasyczny napęd z 2 lub 3 mechanizmami różnicowymi (2 + 1 międzyosiowy), a reszta napędów z technicznego, konstrukcyjnego punktu widzenia - nie jest stałym napędem 4x4 - niezależnie, czy jest tam Haldex czy jakiś klon sprzęgła wiskotycznego. To są napędy dołączane.
Dla mnie jedynym logicznym określeniem "stały napęd" można dziś opisać wszystkie napędy, które w normalnych warunkach przekazują moment obrotowy na wszystkie koła.
Ja nie lubię się spierać, ani udowadniać mojej racji - bo to bez sensu, na siłę nie da się nikogo przekonać, ale gdzie Ty wyczytałeś, że Haldex to mechanizm różnicowy? Wg mojej wiedzy - w żadnym wypadku nim nie jest - to sprzęgło wiskotyczne - które dołącza napęd na daną oś, jeśli "widzi" uślizg koła na "pierwszej osi" - dziś robi to w czasie rzeczywistym - no chyba, że elektronika ma zaprogramowane inaczej i ma swoje preferencje - ale nadal jest to napęd dołączany, a nie stricte stały.
Bo Torsen w 100% pełni rolę mechanizmu różnicowego, tyle, że jest bardziej rozbudowany. LSD (blokada o ograniczonym tarciu) pełni rolę cześciowego zblokowania mechanizmu różnicowego - taka pół blokada czy tam tańsza jego wersja - często występująca w terenówkach. Miałem taką we Fronterze w tylnym moście. Ale co to ma do rzeczy?
No to w takim razie skoro interesujesz się trochę teorią, to się dowiesz czegoś nowego
Sprzęgło wiskotyczne działa na zasadzie takiej, jak napisałeś - do załączenia potrzebna jest różnica prędkości wałów napędowych. Tutaj medium jest specjalny olej, który reaguje na zmiany temperatury wzrostem lepkosci i napędza drugą oś po przekroczeniu pewnego progu.
Haldex nie jest sprzęgłem wiskotycznym. To normalne sprzęgło cierne. Pierwsza wersja haldexa podobnie jak sprzęgło wiskotyczne potrzebowało różnicy obrotowej wałów, bo ta różnica wytwarzała ciśnienie oleju, które było potrzebne do napędzenia siłownika, który to dociska sprzęgło.
Kolejne wersje haldexa już mają dodatkową pompę i mogą być spięte cały czas. W większości aut domyślnie zdecydowanie wiecej momentu idzie na oś "główną", ale zupełnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ustawić haldexa na 50:50 czy też dowolną inną wartość.