• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Podpinane - z lewej strony od silnika do portu - pewnie bardziej pomoże Ci strona producenta, ja nie podpinałem sam, tylko w serwisie.
Spalanie - wyżej. O ile? trudno powiedzieć, bo nie mialem zadnej trasy autostradowej, ale napewno więcej na majówkę spalił choć poniżej 10. W mieście standardowe 15.
Trudno też powiedzieć o ile częściej wciskam dla uśmiechu :)

Nie zdążyłem przetestować piękna w serwisie
378.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jutro odbieram piękną z serwisu
Jeszcze piękniejszą bo zyskała tylny zderzak i dyfuzor z Veloce
W niedziele założę boxa i sprawdzę na wszystkich ustawieniach

Koniecznie wrzuć jakieś foty z tym nowym dyfuzorem :cool:

Jutro odbieram piękną z serwisu
Jeszcze piękniejszą bo zyskała tylny zderzak i dyfuzor z Veloce
W niedziele założę boxa i sprawdzę na wszystkich ustawieniach

czekam niecierpliwie na info :D

I jak te racechipy w benzynach, testowal ktos? W razie potrzeby skorzystania z gwarancji rzeczywiscie po odpieciu nie do wykrycia?

Co prawda w Stelvio, ale zamontowałem RaceChip RS. Naturalnie, nie hamowałem samochodu bo i po co :) - przyśpieszenie do 100-ki sam mogę sobie zmierzyć.

Subiektywnie potwierdzam zauważalnie wyższy moment obrotowy - bez boxa silnik 200KM w sporym Stelvio nie wciska w fotel, a z boxem - i owszem (nie tylko moje wrażenie). Zauważalnie żwawsza reakcja na gaz w N i D. Max prędkość na autobanie - 223-224, powtarzalne. Spalanie od nowości ciągle schodzi w dół - tak dzieje się również po zainstalowaniu boxa (uczę się samochodu).

Jedyny minusik - parę godzin na montaż - niewygodnie, trzeba dwie osłony demontować, itp... ale warto.

Za 1230zł chyba nie dołożyłbym niczego fajniejszego do tego samochodu :D

Gwarancja... Na chłopski rozum - po demontażu nie do wykrycia. A ew. zapisane parametry pracy silnika spoza zakresów nominalnych - niech ktoś mi udowodni, że to z boxa - chętnie powalczę :P

Co prawda w Stelvio, ale zamontowałem RaceChip RS. Naturalnie, nie hamowałem samochodu bo i po co :) - przyśpieszenie do 100-ki sam mogę sobie zmierzyć.

Jakieś parametry silnika mierzyłeś ? Może warto chociaż poznać AFR aby EGT nie upaliło połowy silnika i osprzętu ? Wreszcie to benzyna, więc może być gorąco. A, taki box nie jest rozbudowany jak Ecumaster. Warto się zastanowić w jakim stanie będzie silnik jak gwarancja się skończy. No chyba, że pójdzie do ludzi ;)

A ew. zapisane parametry pracy silnika spoza zakresów nominalnych - niech ktoś mi udowodni, że to z boxa - chętnie powalczę :P

Może obroty poza zakresem, bo te wszystkie box-y po prostu oszukują ECU. Więc ECU zapewne widzi parametry w normie. W innym wypadku alarmował by chcekiem albo przynajmniej jakimś DTC.

@sdero - naturalnie, jestem w pełni świadom ryzyk, związanych z użytkowaniem takiego okłamywacza ECU :cool: Dlatego zdecydowałem się na RaceChip (daje "gwarancję" - ubezpieczenie na silnik, niestety - ważne tylko na Zachodzie), a nie na noname (rozważałem jeszcze Novitec'a, a jest też paru innych renomowanych producentów - wszystko działa na tej samej zasadzie, więc wybrałem najtańszy o określonym deklarowanym przyroście mocy/momentu; żeby uniknąć śmiesznych dyskusji - nie twierdzę, że moc/moment urosły dokładnie tyle ile producent deklaruje). Zakładam, że skład mieszanki jest na tyle akceptowalny dla silnika, że producent boxa nie boi się odpowiedzialności.
Obroty akurat nie są modyfikowane przez boxa w ogóle (nie ma technicznej możliwości przesunięcia odcięcia boxem...).
A samochód zamierzam użytkować jak najdłużej - nie po to kupuję nowe samochody w salonie, żeby je po 2-3 latach sprzedawać...

Z obrotami chodzi mi tylko o zliczanie ile razy osiągnięto zakres "over limit" ;) Można tylko wnioskować, że właściciel szaleje :)
Podjedź sobie do jakiegoś tunera i niech na hamowni sprawdzi jaki jest AFR. Zapewne dołożysz do tego stówkę lub dwie. Lepsze to niż remont pogwarancyjny, bo wypalanie to proces na tyle powolny, że ich gwarancja... długo by o tym dyskutować...
Ale to tylko taka moja rada podparta nabytymi doświadczeniami :secret:

Chętnie zaciągnę Stelwiusza na hamownię - niech chociaż roczek minie od zakupu. Poza tym - nie twierdzę, że box na zawsze pozostanie pod maskę - po gwarancji raczej rozejrzę się za czymś poważniejszym :)

Takie info nt różnic w silniku 200 i 280 z alfaowner:
All 2.0L GME engines have two cooling circuits.

As for hardware differences, it depends.

The 200hp engine with code "0" (cars with MVS codes 620.*R0.0) is, hardware-wise, identical to the 280hp engine with code "1" (MVS codes 62[0,1].*[R,A]1.*).

In late 2017, a new version of the 200hp engine was introduced, with code "9" (MVS codes 620.*R9.0). This version does not have any of the hardware necessary for EGR.
Dodam tylko, że mvs można znaleźć w takim świstku, który się nazywa "certyfikat gwarancji" (u nas jest bez kropek).
Ja mam auto z lipca 2017 i mam 620PR00, więc chyba jeszcze taką samą.
Czy ten egr to istotna dla tematu różnica to nie wiem.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Takie info nt różnic w silniku 200 i 280 z alfaowner:

Dodam tylko, że mvs można znaleźć w takim świstku, który się nazywa "certyfikat gwarancji" (u nas jest bez kropek).
Ja mam auto z lipca 2017 i mam 620PR00, więc chyba jeszcze taką samą.
Czy ten egr to istotna dla tematu różnica to nie wiem.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Czyli wychodzi na to że do pewnego momentu najlepiej bylo brac 200KM I na chip W sensie że żadnych różnic nie bylo:) pytanie jak z pozostałymi podzespołami

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Czyli wychodzi na to że do pewnego momentu najlepiej bylo brac 200KM I na chip W sensie że żadnych różnic nie bylo:) pytanie jak z pozostałymi podzespołami

No różnica zasadnicza dla Giulii jest taka, że 200 w Polsce nia ma Q4. ;) Ale to oznacza, że Żulie 200 KM z 2016 można łatwo zmodzić na 280 KM na ośkę i latać bokami lepiej niż Veloce. :D

No różnica zasadnicza dla Giulii jest taka, że 200 w Polsce nia ma Q4. ;) Ale to oznacza, że Żulie 200 KM z 2016 można łatwo zmodzić na 280 KM na ośkę i latać bokami lepiej niż Veloce. :D
Ja mam akurat Stelvio;) tyle że już 280KM:P

Ojtam ojtam, ostatnio ktoś wrzucił rozpiskę bezpieczników. Wyciągasz bezpiecznik od ABS, siada cała kontrola trakcji i nawet 200KM poleci bokiem. :)

Ja mam akurat Stelvio;) tyle że już 280KM:P

Aaaa, no tak. To pozostaje kwestia Q4, czy jest takie samo, czy np. 280KM dostawały coś mocniejsze. W Żulii wszystkie podzespoły już fora zagraniczne zweryfikowały, zostawała tylko kwestia wnętrzności silnika.

Ojtam ojtam, ostatnio ktoś wrzucił rozpiskę bezpieczników. Wyciągasz bezpiecznik od ABS, siada cała kontrola trakcji i nawet 200KM poleci bokiem. :)

Aaaa, no tak. To pozostaje kwestia Q4, czy jest takie samo, czy np. 280KM dostawały coś mocniejsze. W Żulii wszystkie podzespoły już fora zagraniczne zweryfikowały, zostawała tylko kwestia wnętrzności silnika.

Jazda bez ABS jest bardzo głupim pomysłem, nawet jak chodzi o zabawę na zamkniętej przestrzeni

Amortyzatory
Powrót