[Giulia] Chiptuning

ABS pozwala zachować kontrole nad autem podczas hamowania
Haha :) No chyba że ze wiesz co robisz;) akurat jak ktoś chce się pobawić to czemu nie;) ABS czyli system zapobiegania blokowaniu kół podczas hamowania. Wiadomo sam nie zrobisz tegp tak dobrze jak komputer i z taka szybkością i precyzja ale jezdzic sie da no bez przesady :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Zgadzam się, łatwiej jest sterować autem z ABS podczas hamowania ale nie można pisać że jazda bez ABS jest głupotą. Jako wyposażenie obowiązkowe system ten wszedł bodajże od 2005 roku, wcześniej był za dopłatą i wielu nabywców obywało się bez niego, jakoś dawali radę. W sporcie dozwolone jest elektryczne odłączenie ABS-u, bez wymontowywania urządzeń. Jeżdżąc da funu lub stricte dla sportu, czasem TRZEBA zablokować koła. Chociażby w technice "prawa noga gaz, lewa hamulec" często stosowaną w rajdach do wywołania nadsterowności. I jak zaraz ktoś powie, że jest ręczny, to owszem ale w nawrotach przy prawie zerowej prędkości. A dzisiaj to nawet ręczny jest elektryczny.

Z tego co wyczytałem pod tym linkiem to to jest jakieś urządzenie co wyłącza ABS/ESC czyli chyba robi to samo wyciągnięcie bezpiecznika wspomniane parę postów up

Z tego co wyczytałem pod tym linkiem to to jest jakieś urządzenie co wyłącza ABS/ESC czyli chyba robi to samo wyciągnięcie bezpiecznika wspomniane parę postów up
pewnie tak tyle ze spodziewam sie wtedy tylko trybu N. no chyba ze np ustawienie w MES Dyno mode (avtakie jestbod wersji bodajze 4.1) cos by tu pomoglo, moze wylacza przelaczanie na N w przypadku bledow od abs/esp?

ten dongle oferuje to w trybie D. tyle ze zrobili strasznie duza ta kostke, ciut beznadziejnie. cena tez raczej nie zachęca

Ostatnia edycja:
ABS pozwala zachować kontrole nad autem podczas hamowania

Nie wiem jak Ty, ale ja "kilkoma" samochodami bez ABS jeździłem. I ogólnie ABS nie jest jakąś magią ratującą życie i łamiącą prawa fizyki. Szczególnie jak jest sucho, a powiedzmy, że nastawiamy się na zabawę bez ABSu świadomie, np. jak jest sucho, nie serio widzę wielkiej różnicy. Jeśli ktoś traci kontrolę na suchej nawierzchni bez ABSu i nie potrafi odpuścić hamulca na tyle, żeby skorygować tor i dalej hamować to... to niestety oznacza, że montowanie ABSu uwsteczniło kierowców. :)

MiLykie, to już wiadomo od dawna że im nowszy samochód tym bardziej ogłupiający człowieka ;) Trochę w obecnych czasach zapomina się to, czym jest prawdziwa frajda z jazdy. Aczkolwiek wiem że dla każdego jest ważne co innego... ;)

Czasem też zapomina się, o ile dzięki takim "ogłupieniom" mniej ludzi ginie w wypadkach, pomimo lawinowo rosnącej liczby pojazdów i nie nadążającej za nimi infrastrukturze drogowej.

info od tunera : komp alfy nie pamięta ilości programowań, przed wizytą w aso wgrywa się serię.

na pb98 robią 310ps i 420nm...

Ciekawe czy faktycznie serwis alfy nie jest w stanie tego wykryć..

info od tunera : komp alfy nie pamięta ilości programowań, przed wizytą w aso wgrywa się serię.

na pb98 robią 310ps i 420nm...

Ciekawe czy faktycznie serwis alfy nie jest w stanie tego wykryć..
Przez obd pamieta, jest licznik programowan, sprawfzalismy to w witech i w autelu. Mozna zrobic w BL na stole i licznik sie nie podnosi, ale trzeba otwierac ECU. Jak cos sie bedzie dzialo elektrycznie z ECU to w FCA zawsze sie je odsyla i wtedy jest po gwarancji ;)

Chlopaki z DCF i celtic robia juz 320KM/435Nm na Pb98, benzynowej u siebie, robilem na razie 2 giulie 2.2jtd i one ida bardzo ladnie :) co do mm10ja to hamowalismy moja i wykres wyglada jak w zalaczniku :)IMG-20180805-WA0011.jpeg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No mi w jetronik we wrocku powiedzieli ze 310 i 420nm. Ale twierdzą że licznik programowan się nie podnosi.
No właśnie a prucie kompa też zobaczą jak coś padnie...
Chyba jednak tylko box zostaje.
Ciekawe tylko ze racechip oferuje moce min +30%, każdy inny max 20%...

Ostatnia edycja:
Przez obd pamieta, jest licznik programowan, sprawfzalismy to w witech i w autelu. Mozna zrobic w BL na stole i licznik sie nie podnosi, ale trzeba otwierac ECU. Jak cos sie bedzie dzialo elektrycznie z ECU to w FCA zawsze sie je odsyla i wtedy jest po gwarancji ;)

Chlopaki z DCF i celtic robia juz 320KM/435Nm na Pb98, benzynowej u siebie, robilem na razie 2 giulie 2.2jtd i one ida bardzo ladnie :) co do mm10ja to hamowalismy moja i wykres wyglada jak w zalaczniku :)Pokaż załącznik 248976

Witam te giulie 2.2 jtd były na gwarancji czy po ?
Które wersje 150,180 czy 210 km ?
Ile dało się uzyskać ?
Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam te giulie 2.2 jtd były na gwarancji czy po ?
Które wersje 150,180 czy 210 km ?
Ile dało się uzyskać ?
Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na gwarancji, ale trzeba otwierac ECU, siedzi tam Bosch EDC17C69 i czytamy go w BL na stole

Przyrosty mniej-wiecej u nas w katalogu http://www.power-soft.pl

Wykresy wrzucamy tego co robimy na miejscu na FB, ale glownie zajmujemy sie file service.

a jakby dorwać drugiego kompa, na nim zrobić moda, a ori wsadzać tylko na wizyty w aso ?

a jakby dorwać drugiego kompa, na nim zrobić moda, a ori wsadzać tylko na wizyty w aso ?
Z kompami ciezko, pomimo ze sa robione w PL, dokodowac drugi w ASO mozna bez problemu, ale jest w nim zapisany przebieg i nie bedzie sie zgadzal z przebiegiem z innych sterownikow, a jak chcesz go dopisac bez ASO to tez trzeba otworzyc oba do przeniesienia immo :)

Ciekawe tylko ze racechip oferuje moce min +30%, każdy inny max 20%...

Może i to prawda. Brera 1,7 TBI kolegi z boxem RS wypluła na hamowni 226 KM. Nie mogę znaleźć wykresu, jak wróci z wakacji to poproszę o ponowne przesłanie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót