• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

To nie moc, a mapa "gazu"... Moc jest zawsze taka sama, po prostu inaczej jest "oddawana".

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Max moc jest w trybie D. W pozostałych prócz oczywiście reakcji na gaz moc jest mniejsza.

Dlatego piszę aby poczekać 2-5 sec na trybie A żeby zrzucił biegi, zaczął ciągnąć i dopiero zmieniać tryby

Dlatego piszę aby poczekać 2-5 sec na trybie A żeby zrzucił biegi, zaczął ciągnąć i dopiero zmieniać tryby
Jak poczekasz 2-5 sekund od wyrównania prędkości, to w każdym trybie DNA przy 160-180km/h będziesz jechał na ostatnim biegu. Naciśnięcie pedału gazu do oporu w każdym tych trybów spowoduje inną reakcję skrzyni biegów: na D zrzuci 2 biegi w dół, na N zrzuci jeden bieg, a na A będzie ciągnął dalej na ostatnim biegu.

Hamowałem auto, widziałem co się dzieje.
N od D różni sie niewiele ale max moc jest tylko w D.
W A jest słabiej z mocą.

Jak poczekasz 2-5 sekund od wyrównania prędkości, to w każdym trybie DNA przy 160-180km/h będziesz jechał na ostatnim biegu. Naciśnięcie pedału gazu do oporu w każdym tych trybów spowoduje inną reakcję skrzyni biegów: na D zrzuci 2 biegi w dół, na N zrzuci jeden bieg, a na A będzie ciągnął dalej na ostatnim biegu.

To sobie skrzynie przestaw w tryb manualny.
Różnica jest i to odczuwalna.

Kiedyś myślałem że każdy tryb ma inną mapę. Ostatnio gdzieś natknąłem się, że w trybach innych od D jest jakiś limiter na maksymalny moment obrotowy założony. Może mapa jest jedna ale faktycznie z tym torque limiterem? Nie mogę znaleźć gdzie to przeczytałem.

Kiedyś myślałem że każdy tryb ma inną mapę. Ostatnio gdzieś natknąłem się, że w trybach innych od D jest jakiś limiter na maksymalny moment obrotowy założony. Może mapa jest jedna ale faktycznie z tym torque limiterem? Nie mogę znaleźć gdzie to przeczytałem.

Czy to by oznaczało,że jest jedna mapa i nie da się zrobić oddzielnej mapy dla trybu D?

Czy to by oznaczało,że jest jedna mapa i nie da się zrobić oddzielnej mapy dla trybu D?
No nie [emoji6] nie w serii. Na chipie możesz robic inne doładowanie na kazdym trybie. Ale chyba nikt tego. Ie ogarnia u nas [emoji1787]

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Chcialem kupic boxa z okazji wyprzedazy, ale takie promocje, ze plakac sie chce :)

A nie bezpieczniej zrobić remap pod konkretny silnik?

Sa przynajmniej 4 instytucje, ktore moga miec z tym problem. FCA, Wlasciciel auta oraz moja zona. Gdy moja zona ma z czyms problem z reguly jest to moja wina.

Chipbox jest dobrym wyjściem bo nikt Ci później nie zarzuci,że grzebałes w kompie.

Ostatnia edycja:
Chipbox jest dobrym wyjściem bo nikt Ci później nie zarzuci,że grzebałes w kompie.
To na pewno. Problem w tym, że box "oszukuje" komputer samochodu, podając mu parametry inne od rzeczywistych. Dużo lepsze dla trwałości silnika i osprzętu jest strojenie pod konkretny egzemplarz. Od razu widać, co i o ile można bezpiecznie podkręcić.

Jak ktos mi podpowie, kto robi chip tylko na trybie D to pozwolę sobie pogrzebać w kompie ;)

Jeszcze nie mam ale robię podchody do Giulii Super z końcówki 2016r. i jeśli sie ugadam z właścicielem do chciałbym odblokować ten silnik tylko na trybie D. Skąd oni są? Aaa, ok. Miałem do nich napisać maila. Już wysyłam. Dzięki

Amortyzatory
Powrót