• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

Teraz jest to trochę trudniejsze, bo w nowych jest Security Gateway i na razie jedyną opcją jest box. Ja w zasadzie widzę jeszcze jedną (oprócz ceny) zaletę wersji 200KM po tuningu - w tej wersji nie ma opóźnienia przy ruszaniu, na które skarżą się właściciele oryginalnych 280-ek :).

Trudniej ale dalej możliwe nie wiem jakie a koszty takiego podniesienia mocy ale na pewno nie 24 tys . gwarancji tez sie nie traci przy serwisach bo można odłączyć , wiec po co sa te dwa rozne modele . mysle jednak ze wlosi nie a głupi i cos je musi różnic . bo jeśli nie to każdy kto myśli o kupnie alfy 280 km niech puknie się w głowę i kupi 2km i 24 ty przeznaczy na co tylko chce

mysle jednak ze wlosi nie a głupi i cos je musi różnic . bo jeśli nie to każdy kto myśli o kupnie alfy 280 km niech puknie się w głowę i kupi 2km i 24 ty przeznaczy na co tylko chce
To może najpierw sam porównaj, co się składa na te 24 tys. różnicy między wersją Super, a Veloce. Jak komuś zależy tylko na podniesieniu mocy z 200 KM na 280 KM, to kupowanie Veloce jest bez sensu. Ale jeśli do tego ktoś chce mieć w aucie sportowe, podgrzewane i regulowane elektrycznie fotele, podwójny wydech, sportowe dodatki w środku, napęd na cztery łapy i większe felgi w podstawowej cenie auta, to ten silnik 280 KM dostaje prawie za darmo (według cen z polskiego konfiguratora) :P

Ostatnia edycja:
To może najpierw sam porównaj, co się składa na te 24 tys. różnicy między wersją Super, a Veloce. Jak komuś zależy tylko na podniesieniu mocy z 200 KM na 280 KM, to kupowanie Veloce jest bez sensu. Ale jeśli do tego ktoś chce mieć w aucie sportowe, podgrzewane i regulowane elektrycznie fotele, podwójny wydech, sportowe dodatki w środku, napęd na cztery łapy i większe felgi w podstawowej cenie auta, to ten silnik 280 KM dostaje prawie za darmo (według cen z polskiego konfiguratora) :P

Koledzy rozmawiają o Stelvio.

wiec po co sa te dwa rozne modele . mysle jednak ze wlosi nie a głupi i cos je musi różnic

Nie musi. To się nazywa pozycjonowanie produktu. I taniej jest producentowi wsadzić ten sam hardware (łatwiejsza logistyka, a koszt większej i mniejszej turbiny jest porównywalny) i ograniczyć funkcjonalność softwarem. Włosi nie są tu wyjątkiem. W koncernie VAG Skoda ma 280KM, Seat 300KM, a VW 310KM. Silniki są te same, ale pozycjonowanie marek jest inne. Podobnie jest elementami wyposażenia. Niektóre pozycje z cennika możesz sobie sam włączyć zmieniając kodowanie sterowników z poziomu narzędzi diagnostycznych - trywialny przykład: jak miałem Octavię II to można było zamówić doświetlanie zakrętów za 400zł. A można było nie zamawiać tylko podpiąć VCDS (takie narzędzie do VAG-ów) i przestawić jeden bit w kodowaniu na inną wartość :).
No i weź pod uwagę, że liczba osób modyfikujących ECU lub wkładających box jest niewielka. Większość ludzi ma obawy przed taką ingerencją i albo jeździ słabszym wozem, albo dopłaca do mocniejszego, a o to chodzi producentowi.

Panowie, prośba.
Mam prośbę do osób, które mają wersje Veloce z data produkcji na drugą polowe 2017 roku (sierpień-grudzień).
Jaki macie numerek turbosprężarki.
Chciałbym zobaczyć czy się czymś różni od mojej.
Pomoże ktoś?

Teraz jest to trochę trudniejsze, bo w nowych jest Security Gateway i na razie jedyną opcją jest box. Ja w zasadzie widzę jeszcze jedną (oprócz ceny) zaletę wersji 200KM po tuningu - w tej wersji nie ma opóźnienia przy ruszaniu, na które skarżą się właściciele oryginalnych 280-ek :).

Mam wersję z grudnia 2018 i żadnego opóźnienia przy ruszaniu nie zauważyłem, zbiera się natychmiast.

Zwróciłem uwagę przeglądając oferty, że aktualnie wersja 200 KM z filtrem GPF nie ma bocznych intercoolerów, oraz zapewne dodatkowego układu chłodzenia.

200KM.jpg

200KM2.jpg

Ostatnia edycja:
Czy powinniśmy na tych dwóch zdjęciach dostrzec jakieś różnice ? Daj wskazówkę na co należy zwrócić uwagę.
Przecież boczne dziury to chłodzenie hamulców... Q ma po bokach ic tylko....

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Na zdjęciach kratki boczne są pełne.
Wersje 280 KM mają intercoolery.
Stare 200KM też tak miały.
Zdjęcie poniżej od 280KM
280KM2.jpg

To jest zdjęcie opisane jako wersja Business 200KM z 2019. Trochę słabo widać, ale wydaje się, że też ma takie wloty z boku.

3082905-2.jpg

Tak ma ale to prawdopodobnie zdjęcie poglądowe.
Podjadę zobaczyć na żywo.

Czy powinniśmy na tych dwóch zdjęciach dostrzec jakieś różnice ? Daj wskazówkę na co należy zwrócić uwagę.
Ale te zdjęcia są chyba mocno inaczej oświetlone. Ciężko po nich coś wnioskować.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

oddam od siebie, że zawsze warto dołożyć przed softem wydajniejszy cooler - chyba Wagner już ma w swojej ofercie - lepsze przepływy, mniejsza temperatura, więcej mocy

Dziś byłem w ASO we Wrocławiu i sprzedawca potwierdził że są to takie same silniki o innych parametrach komputerowych . I że on poleca 200 km i wrazie czego zrobić dobry program. Jedyna różnicą że może być jakiś problem z gwarancją ale to też nie jest pewne . Teraz myślę że mogłem wsiąść 200km zrobić program i mieć jeszcze 20tys zł w kieszeni. Ale cóż jest fabrycznie 280km i trzeba się cieszyc a nie marudzić .

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Dziś byłem w ASO we Wrocławiu i sprzedawca potwierdził że są to takie same silniki o innych parametrach komputerowych . I że on poleca 200 km i wrazie czego zrobić dobry program. Jedyna różnicą że może być jakiś problem z gwarancją ale to też nie jest pewne . Teraz myślę że mogłem wsiąść 200km zrobić program i mieć jeszcze 20tys zł w kieszeni. Ale cóż jest fabrycznie 280km i trzeba się cieszyc a nie marudzić .

Jesteś pewien, że nie ma np różnicy w postaci innej turbosprężarki?

sprzedawca potwierdzil? im akurat najmniej ufam bo juz slyszalem np o utwardzajacym sie zawieszeniu w Giulietcie lub wykładali sie na ogolnej znajomisci pakietów czy opcji aut ktore sprzedają od dawna. tylko na samym poczatku pridukcji silniki byly identyczne, z czasem zaczeto 200hp troche obcinac/zmieniac i w watku jest kilka roznic wymienionych. sa bardzo podobne ake nie identyczne.

z gwarancja po zrobieniu programu nie "moze bedzie problem" ale "na pewno bedzie problem", szczegolnie jak przyjedziesz z awaria silnika, skrzynii czy jakis innych elementow napedu. bajki Ci opowiada, nic z konkretem a Ty widze napalony i slyszysz co chcesz zeby bylo prawda - niech Ci to da na pismie

Amortyzatory
Powrót