• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Brera - wybór silnika

2.2 ma lepszą elastycznośc od V6!!! Aż sie wierzyc nie chce...No i każdy dizel go robi...Ciekawe dlaczego? Czy to kwestia źle dobranych przełożeń?

Nie - akurat testy elastyczności wymuszają trzymanie auta na określonym biegu - dlatego tutaj wygrają auta z turbosprężarkami, bo one w dużym zakresie obrotów mają dość wysoko prowadzony wykres mocy/momentu - dzięki temu masz efektywne przyspieszanie od stosunkowo niskich prędkości obrotowych.

- - - Updated - - -

Do autora wątku - jeżeli jednak Brera to brałbym 2.0 JTDm (niższe koszty eksploatacji na paliwie) lub 1.75TBi (nieco więcej na benzynkę, ale w serwisowaniu powinien być prostszy i tańszy niż nowoczesny turbodiesel), ale w tym budżecie będzie ciężko.

do TomkaKRK - Czy dobrym i ekonomicznie uzasadnionym silnikiem (nie dieslem) będzie tu 2.2JTS? (nie chodzi o moc, moment, bo to jest dość dobre jak na benzynke na bezpośrednim wtrysku - link poniżej), ale chodzi mi o część serwisową tego silnika. Czy 2.2 JTS w 159/Brera to "samo zuo" skoro ich tak mało (i mało też mechaników, którzy je jako tako ogarniają)?

Moim zdaniem, jeśli ktoś koniecznie chce benzynę w Brerze - to dla posiadających mniejsze zasoby finansowe na zakup auta lepszym wyjściem (a właściwie jedynym) jest kupno 2.2 JTS-a. Silnik lekki, osiągi samochodu oczywiście nie powalają, ale spalanie jest akceptowalne, a naprawy tańsze niż w V6. Lepszym wyborem jest 1.75 TBi, ALE to juz modele od roku 2009, a co za tym idzie - cena zupełnie inna.
Przy dieslach sprawa wygląda podobnie - 2.4 JTDm dla osób, które nie mają za dużo wolnej gotówki, 2.0 JTDm - z racji występowania tylko w nowszych modelach - dla chcących wydać conajmniej 70 tysięcy złotych na takie auto.
Dla mnie jedyną zupełnie pozbawioną sensu, z ekonomicznego punktu widzenia, jednostką, jest 3.2 V6. To silnik dla absolutnych fascynatów marki, którzy są w stanie bez zająknięcia wydawać grubą gotówkę na tankowanie auta i naprawianie poważniejszych awarii (do których trzeba wyjąć silnik).

Nie - akurat testy elastyczności wymuszają trzymanie auta na określonym biegu - dlatego tutaj wygrają auta z turbosprężarkami, bo one w dużym zakresie obrotów mają dość wysoko prowadzony wykres mocy/momentu - dzięki temu masz efektywne przyspieszanie od stosunkowo niskich prędkości obrotowych.

No dobra, ale ten silnik przegrywa także z wolnossącymi. Puma mojej żony przyśpiesza od 80-120 w 10-11 s na V biegu, a ma tylko 125 Km i 170- Nm. Fakt,że ma 500 kg mniej, ale stosunek parametrów silnika do masy ma zdecydowanie gorszy... Z kolei a alfie w tym zakresie predkości obroty silnika oscylują w przedziale 1400-2000 obr/min, więc turbo ledwo zaczyna działać, a czas przyśpieszeń ( po chipie) na VI biegu mam w okolicach 11-12 s. Moim zdaniem Włosi nie przyłożyli się do dostrojenia ukł. napędowego w V6...Swoją drogą jechałem Holdenem z tym silnikiem, ale z automatem i zastanawiałem sie gdzie są te wszystkie konie mechaniczne....W Australii to jest podstawowy motor a aucie pokroju Opla Omegi...( żenua)
- - - Updated - - -

No dobra, ale ten silnik przegrywa także z wolnossącymi. Puma mojej żony przyśpiesza od 80-120 w 10-11 s na V biegu, a ma tylko 125 Km i 170- Nm. Fakt,że ma 500 kg mniej, ale stosunek parametrów silnika do masy ma zdecydowanie gorszy...

Ok, ale wystarczy, że masz auto z długimi biegami 4, 5 i 6-tym i porównasz go do samochodu, w którym biegi (z racji mniejszej prędkości max) są krócej zestopniowane. I kontrowersyjnie auto słabsze, z krócej zestopniowaną skrzynią, lepiej przyspieszy od 60 do 100 na 4-tym biegu, niż mocny wóz, w którym na 4-biegu będziesz miał 1000 obrotów przy tych 60 km/h. I nie bagatelizuj tych 500 kg ;)

Apropos osiągów, wiem, że marka dla ludu, ale niska masa i mod VR6 robi cuda + DSG zmodzona (trzy razy nacisniecie hamulca na postoju powoduje, ze mozna jechac ze "strzała" - trzymasz gaz i hamulec, silnik kreci na 4000, moment puszczenia hamulca i jedziesz, reszta dzieje sie samo)
wykresik:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1c62e0053710c15f
osiągi:
http://images43.fotosik.pl/664/036f004488470740.jpg
maszyna:
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?5786210-st.-Reet-project-just-another-550-hp-R32

Tu masz, co to cos robi z STI (dużo cięższy, 350 KM i 450 NM)
http://www.youtube.com/watch?v=N6v1uT8d8nk

A tu jeszcze po podciągnięciu mocy do 550KM.
http://www.youtube.com/watch?v=BUqSZnjFOZQ

PS: są ludzie, którzy są zdolni do takich rzeczy, ale tez maszyneria musi pozwolić.
Ponizej link do wątku, jeżeli kogoś to kręci (ekstremalne modowanie za nie mniej ekstremalną kasę ;-) )
http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=82849

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
Marzy mi się mod typu odchudzona Brera z przeszczepionym Busso V6 + turbinka + TCT AWD (fiatowski odpowiednik DSG, pewnie tez robiony przez Borg Warner). Zapewne brzmiałoby i jechałoby wspaniale.

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
Marzy mi się mod typu odchudzona Brera z przeszczepionym Busso V6 + turbinka + TCT AWD (fiatowski odpowiednik DSG, pewnie tez robiony przez Borg Warner). Zapewne brzmiałoby i jechałoby wspaniale.

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Wlasnie taka powinna byc Brera fabrycznie ,a nie tak jak jest,
No ew. tez opcja bez turbo

Pewnie gruby projekt będzie ;) Jak dobrze mieć tyle gotówki na zabawy, a pewnie kwoty są mocne ;)

Fajny długi post ale ostatni akapit jak zawsze:

45 PLN na 100 km? 4500 na 10000 km... 45000 PLN na 100000 km. Przejeździsz Brerą V6 100.000 km i "wypalisz" ekstra jedną 159-kę w niezłej wersji. Fajna perspektywa posiadania "ekonomicznej V6-ki". Udowadnianie na siłę, że V6 w Brerze to jest ósmy cud świata... Pojeździjcie kiedyś silnikami benzynowymi, które coś sobą prezentują. 3.2 V6 Busso był o niebo lepszą jednostką. Fajniej brzmiał, fajniej generował moc, mniej palił.
Wychodzi na to że najlepszym silnikiem w brerze jest: 159 (najlepiej kombi) oczywiście diesel bo mało pali ;).

Polakowi nigdy nie dogodzi ... :D
Nigdy bym nie przypuszczał że dojedziemy do 22 strony:cool:.

Fajny długi post ale ostatni akapit jak zawsze:

Wychodzi na to że najlepszym silnikiem w brerze jest: 159 (najlepiej kombi) oczywiście diesel bo mało pali ;).

Najlepszym silnikiem w Brerze byłby taki 2.0 TFSi fabrycznie 265 KM, z potencjałem na te 400 KM i spięty z napędem na 4 koła. Ale takiego silnika nie ma. To drogą wyboru najmniejszego zła każdy wybiera zgodnie ze swoimi preferencjami. Albo masz klekot pod maską i niskie spalanie, albo ładne brzmienie i koszmarne zużycie paliwa, albo brak brzmienia (TBi) i nie do końca zadowalającą moc ;)

A propos tego Golfa niech ma pińćset koni albo.i tysiac a pozostanie paskudnym golfem , projektowanym przez niewidomego.
A wlasciciel i inni sie łonanizuja ze bierze na starcie porsche czy ferrari.
Ale " co z wami będzie , gdy spotkacie sie na zakręcie ?" jak mowi piosenka

Ale stara zasada mowi ze musza byc produkowane tez brzydkie rzeczy , a nie tylko piekne , bo sa na swiecie ludzie bez poczucia gustu ktorym sie ladne nie podobaja , no a cos musza kupic

A propos tego Golfa niech ma pińćset koni albo.i tysiac a pozostanie paskudnym golfem , projektowanym przez niewidomego.
A wlasciciel i inni sie łonanizuja ze bierze na starcie porsche czy ferrari.
Ale " co z wami będzie , gdy spotkacie sie na zakręcie ?" jak mowi piosenka
1. Myślę, że profesjonalnie zrobiony Golf na 400+ KM ma też odpowiednie modyfikacje w zawieszeniu i hamulcach, skręca i hamuje lepiej niż nasze seryjne dieselki. Zresztą nawet seryjne Golfy/Octavie/A3 nie jeżdżą po zakrętach tak źle jak się uważa na tym forum (IMHO).
2. Tak jak oni "łonanizują się" koniami mechanicznymi, tak niektórzy tutaj mają podobnego fioła na punkcie AR, nie specjalnie do mnie przemawia taka ukryta "mowa nienawiści".
3. Niejedna osoba z tego forum marzy aby w AR był dostępny taki fajny silnik benzynowy jak 2.0 TFSI i – ogólniej – taka duża paleta ciekawych mocnych benzynowych silników z ciekawymi skrzyniami i napędami.

Proponuję zatem zacząć kolejny brazylijski tasiemiec. ON vs Pb już mieliśmy (szkoda, że w 159 nie można montować LPG – wątek pewnie miałby ze 20 stron więcej). Zaczynamy tym razem VAG vs AR. Pozdrawiam ze złośliwym przymrużeniem oka.

Wolałbym przeszczepić do Brery Busso V6 + torsen (Q2) z GT i go uturbić. Brzmienie + moc + trakcja w niebanalnym opakowaniu :-)

PS: nawet to samo w 159 SW też by dało radę :-)

PPS: zauważcie, że w dziale 156 istnieje wątek przerabianie świateł tylnych (na LEDy), żeby wyglądem przypominały te ... z nowych Audi :-) (FFUUUUU?)

PPPS: co do VAGa, to Audi S3 Sportback z ręki Waltera Silvy (chyba nie trzeba przedstawiać) wygląda dość ładnie (zwłaszcza w czerwieni)
http://autokult.pl/2012/09/21/audi-s3-i-a3-sportback-oficjalnia-prezentacja-wideo

Zdjecia z Autokult.pl

9.jpg

2013-Audi-A3-Sportback-5-250559.jpg

2013-Audi-A3-Sportback-7-250559.jpg

2013-Audi-A3-Sportback-11-250559.jpg

2013-Audi-A3-Sportback-12-250559.jpg

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
szkoda, że w 159 nie można montować LPG – wątek pewnie miałby ze 20 stron więcej
Ależ można do 1.8 założyć :D
Co do Audi - po 2000 roku nie ma takiego audi co by mi się nie podobało - ba powiem nawet, że coś w sobie mają. Będę miał dylemat w przyszłości GTA czy S6 4.2. Dziś jeszcze nie znam odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót