• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Brera - wybór silnika

Wolałbym przeszczepić do Brery Busso V6 + torsen (Q2) z GT i go uturbić. Brzmienie + moc + trakcja w niebanalnym opakowaniu :-)

PS: nawet to samo w 159 SW też by dało radę :-)

Wszystko można zrobić, tylko np. ogarnięcie mocy w 2.0 TFSI rzędu 350-400 KM nie jest już w Polsce wielkim wyzwaniem, natomiast taka rzeźba w Brerze... może się różnie skończyć ;)
I to jest właśnie smutne - zamiast w marce o historii mocno osadzonej w sporcie samochodowym (Alfa Romeo) mieć silniki naprawdę na najwyższym poziomie, jeśli chodzi o dostępną dla przeciętnego zjadacza chleba technologię - to Włosi wsadzili do Brery "włoskie serce" - mało pracowite, ociężałe, a przy tym skore do wyżerki..

Ale stara zasada mowi ze musza byc produkowane tez brzydkie rzeczy , a nie tylko piekne , bo sa na swiecie ludzie bez poczucia gustu ktorym sie ladne nie podobaja , no a cos musza kupic
Anka, a kto decyduje o tym, co jest ładne, a co nie? Jest jakaś komisja, jakieś gremium międzynarodowych autorytetów? Skąd mamy wiedzieć, że Golf jest be, a Alfa cool - są jakieś parametry, dekrety, zarządzenia w tych kwestiach? Czy to znaczy, że ma mi się podobać "Guernica", a "Jeleń na rykowisku" to już nie?

Gdyby Alfa była oddzielną marką od Fiata to coś by morze stworzyli,a tak:nie za szybka bo jest Ferrari i nie wypada,nie luksusowa bo ma to robić Lancia,nie za tania bo jest Punto,Panda itd czyli jest po trochu ze wszystkiego i obecnie Alfa juz tylko wygląda(też kwestia gustu)Tyle.Zbieram na 4C;)

Za jakkolwiek brzydką byście nie uważali Giulietty, to mi chyba nie powiecie, że to A3 lepiej wygląda...

Anka, a kto decyduje o tym, co jest ładne, a co nie? Jest jakaś komisja, jakieś gremium międzynarodowych autorytetów? Skąd mamy wiedzieć, że Golf jest be, a Alfa cool - są jakieś parametry, dekrety, zarządzenia w tych kwestiach? Czy to znaczy, że ma mi się podobać "Guernica", a "Jeleń na rykowisku" to już nie?

Taki podzial na piekne i nie istnieje czy ci sie to podoba czy nie.
Z tego to powodu w muzeach i galeriach sztuki sa okreslone dziela a nie gdyby takiego podzialu nie bylo by sensu istnienia takich instytucji.
Bo przeciez na rowni nalezaloby traktowac kazdy jeden obraz studenta I roku ASP jak i Van Gogha , Salvadora Dali itd.
Albo wieszajmy w tych instytucjach wszytsko , cokolwiek ktos namaluje.
Nie ma gorszych i lepszych , brzydszych i ladniejszych ? prawda?
Fikcja.

Jest na przykład taka szanowna komisja :P
http://www.concorsodeleganzavilladeste.com/en/2012-roll-of-honour-concept-cars-and-prototypes.php

Poza tym zobacz ile firm motoryzacyjnych z całego świata , zgłasza się do projektantów od Giugiaro , Bertone , Pininfariny i wielu innych żeby zaprojektować auto lub inne przedmioty użytkowe .Robią to bo wiedzą że Made in Italy to synonim stylu , dobrego gustu , finezji itd. Z drugiej strony tak jak Anka napisała ,jest cała rzesza ludzi ,obstawiałbym że zdecydowanie większa ,która potrzebuje auta jako dupowozu( najlepiej niemieckie kombi w dieslu) do przemieszczenia z punktu A do punktu B , a meble do domu kupi w Ikei a nie u Pininfariny :)

Daj Boze w Ikei , tam co niemalo rzeczy stylistycznie jest ok , tylko wykonanie z tanich materialow by cena byla niska.
Ale prawidzwa tragedia i tandeta to meble Black Red White

Albo kradną "nam" Waltera da Silvę :). Kurka, opłaciło im się...

Z ładnych aut warto zwrócić uwagę na Mazdę RX8 - życzyłbym sobie Alfy GT z tak pomysłowo otwieranymi drzwiami, wtedy teoretycznie trzydzwiowe coupe (i tak ładne) staje się jeszcze bardziej funkcjonalne (zdjecia z autokult.pl)

RX-813.jpg

RX-82.jpg

RX-86.jpg

RX-814.jpg

RX-816.jpg

RX-89.jpg

RX-811.jpg

Mazda-RX-8-Wnetrze-2-243520.jpg

dobra - kończę to OT ;)

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Audi A3 ładne ? hehehe, no to pożartowaliśmy...na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że mam ładny telewizor albo ładną zmywarkę do naczyń :)

W tej Maździe ładny jest...kolor. Poza tym to Mazda (z profilu - tragedia, jeszcze spojler z tyłu dołożyli).

Ktoś tu jeszcze pisał o silnikach TSI...wersja o pojemności 1.4 zrobiła taką reklamę całej rodzinie, że komentarz może być tylko jeden: http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E :)

Daj Boze w Ikei , tam co niemalo rzeczy stylistycznie jest ok , tylko wykonanie z tanich materialow by cena byla niska.
Ale prawidzwa tragedia i tandeta to meble Black Red White

tos mi pojechala,ja wlasnie mam z BRW :(ale co tam auto mam przynajmniej stylowe

- - - Updated - - -

Audi A3 ładne ? hehehe, no to pożartowaliśmy...na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że mam ładny telewizor albo ładną zmywarkę do naczyń :)

W tej Maździe ładny jest...kolor. Poza tym to Mazda (z profilu - tragedia, jeszcze spojler z tyłu dołożyli).

Ktoś tu jeszcze pisał o silnikach TSI...wersja o pojemności 1.4 zrobiła taką reklamę całej rodzinie, że komentarz może być tylko jeden: http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E :)

Myszkin no pozartowalismy,a ta mazda jest bardzo ladna.

Nie znasz się kolego ;)
Rex to bardzo fajne, i naprawdę całkiem ładne auto. Gdyby nie mój strach przed Wanklem, to pewnie bym taką Mazdą śmigał.

Me too! Awaryjność samej jednostki (zużycie uszczelniaczy) aż tak nie przeszkadza - robisz mały remoncik i jeździsz kolejne 80-120tkm. Gorzej z zużyciem paliwa (trasa 14-16L, miasto 20-25L)

Chyba, że zrobić tak: http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=27599

Silnik k20z4 Hondy w Mazdzie RX8 :-) (już po swapie)
dsc0014kopiowanief.jpg

dsc0012kopiowanie.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=XgxodsYym_k

http://www.youtube.com/watch?v=V9SEEcsiTfw

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
To jest tylko moja opinia, ale jakoś Mazda RX8 jest dla mnie zbyt przekombinowana...Znajomy w Zabrzu ma, jechaliśmy tym nie raz i...naprawdę nic szczególnego :/ Pali jak smok, brzmienia zero, tak jak pisałem wcześniej, do mnie wygląd nie przemawia :/ Natomiast osiągi są naprawdę super !! Co do Audi...w tamtym roku jak byłem we Włoszech doznałem szok...co drugie auto to Audi !! I to nie jakieś tam stare trupy, tylko fury jak tralala ( najwięcej A5, S5, A7 ). Oczywiście Alfy, Lancie, Fiaty też jeździły, ale nie w takiej ilości co właśnie marki z Ingolstadt. Ja osobiście jakbym miał zmienić markę, to konkretnie na Mercedesa CLS w nowej budzie, albo właśnie wcześniej wspominaną A5.

Co do RX to wolałąbym te poprzednie modele , 2 drzwiowe.
Owszem ta 4 drzwiowa jest moze i praktyczna ale jakas dziwaczna przez to , przekombinowana jak napisal kolega wyzej.

A zmienic w RX wankla na zwykly silnik to bez sensu.
W ten sposob pozbywa sie jednej z niewielu rzeczy wyrozniajacych ja od innych dosc podobnych samochodow sportowych.
RX kupuje sie wlasnie dla wankla.
A jak komus wankel nie pasuje to niech nie kupuje RX

To jakby ktos chcial miec czerwony samochod a kupil specjalnie zielony aby go przemalowac i miec jednak czerwony

Amortyzatory
Powrót