[Brera] Brera - wybór silnika

A zmienic w RX wankla na zwykly silnik to bez sensu.
W ten sposob pozbywa sie jednej z niewielu rzeczy wyrozniajacych ja od innych dosc podobnych samochodow sportowych.
RX kupuje sie wlasnie dla wankla.
A jak komus wankel nie pasuje to niech nie kupuje RX
Taaaak, a Alfe Romeo kupuje się dla brzmienia silnika, najlepiej V6, a jak komuś nie pasuje... Uwielbiam te kategoryczne opinie z tego forum.
Niektórzy jednak chcą mieć fajny samochód, który nie zabija eksploatacją. W wypadku ww. RX całkowity koszt samochodu z bezawaryjnym silnikiem hondy był sporo mniejszy niż zadbany egzemplarz Brery.

Też mi się wydaje, że silnik rotacyjny to jedyna wyjątkowa rzecz w tym aucie. Chociaż całkiem zgrabne jak na japońca :).

akurat Alfa Romeo z V6 to idealny wybór ;) wiem z doświadczenia :) a tak przy okazji...coś tam temat się rozjechał EOT

Taaaak, a Alfe Romeo kupuje się dla brzmienia silnika, najlepiej V6, a jak komuś nie pasuje... Uwielbiam te kategoryczne opinie z tego forum.
Niektórzy jednak chcą mieć fajny samochód, który nie zabija eksploatacją. W wypadku ww. RX całkowity koszt samochodu z bezawaryjnym silnikiem hondy był sporo mniejszy niż zadbany egzemplarz Brery.

Dokładnie - dla mnie wankel w RX8 to wada (dobre osiągi okupowane niską trwałością silnika i jego nadmierną paliwożernościa), natomiast design, RWD, dobre rozłożenie masy czy prawdziwe małe 4-os coupe to zalety. Żeby było na temat, to wsadziłbym tam Busso 2.0T V6 z GTV i miałbym wszystko (łącznie z brzmieniem) :-)

Anka Cyganka, dla mnie RX8 wanklem wyróżnia sie na minus, wnętrzem (przestronnością jak na tak małe auto) oraz układem drzwi i całą resztą, wymienioną w akapicie wyżej na plus. To jest moje zdanie i mam do niego prawo :o

PS: z lektury wątku swapa na silnik hondy pokazał, że silnik hondy jest cięższy od renesisa o parenaście kg, stąd swap niewiele zaburzył rozłożenie masy przod/tył. Do tego auto dostało kopa już od niskich obrotów silnika, gdzie silnik wankla jest w tych zakresach po prostu cienki.

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
Ale jesli nie chcesz Wankla to nie kupuj wankla - proste.
A cało to swapowanie , przerabianie i robienie z zielonego czerwony to ogolnie bez sensu- nie tylko w wypadku rx i wankla ale w calosci aut.
Chcesz auto o jakiejs budowie i parametrach to kup takie ktore tak zostalo zaprojektowane

Nieraz to prowadzi do zakładania świni siodła , ale arab za diabła z niej nie bedzie

Ale jesli nie chcesz Wankla to nie kupuj wankla - proste.
A cało to swapowanie , przerabianie i robienie z zielonego czerwony to ogolnie bez sensu- nie tylko w wypadku rx i wankla ale w calosci aut.
Chcesz auto o jakiejs budowie i parametrach to kup takie ktore tak zostalo zaprojektowane

Nic na to nie poradzisz, że podoba mi się RX8 bez wankla. Malujesz się? jeżeli tak to po co? całe to przerabianie i robienie z zielonego czerwony .... itd :-) Sorki, ale trafniejszego porównania nie udało mi się znaleźć.

Jesteś/byłaś w jakiś sposób związana z lotnictwem, tak więc kojarzysz taką kategorię latadeł jak samoloty ultralekkie, czy motolotnie. Pewnie doskonale zdajesz sobie sprawę, że można zabudować tam silniki począwszy od Rotaxa 503 po 912 czy przerobiony na potrzeby lotnictwa BMW 1100 czy 1200. To też przerabianie z zielonego na czerwony?

Są ludzie, którzy chcą sprzęt dla swoich potrzeb i je realizują, często jest to udoskonalanie czy poprawianie błędów producenta (dla mnie w RX8 wankel w ich wydaniu to błąd - gdyby był trwały na 200-250tkm i odrobinę mniej palił, nie byłoby tu mojego posta).

Latam na sprzęcie, który sam zaprojektowałem (skrzydło jest fabryczne, trajka mojego projektu) i jestem z tego zadowolony. Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu - ja przy swoim pozostanę i tysiąc Twoich postów nie zmieni tego. Dla mnie EOT.

EDIT:
Do Brery jest jeszcze taka opcja (jakby komuś się za wolno odpychała)

http://www.autoevolution.com/news/romeo-ferraris-tunes-alfa-romeo-brera-to-358-hp-40884.html

--
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)

Ostatnia edycja:
nie do końca się zgodzę...np. do Brery swap by się przydał :) jak widać z powyższych postów. Przez to można by zrobić z tego dobrego auta bardzo dobre auto jakby silnik i skrzynia były lepsze. Jest to trochę "rzeźba", ale jak ktoś chce zrobić sobie mix najlepszych cech różnych aut to dlaczego nie?

cra3y;1063947Do Brery jest jeszcze taka opcja (jakby komuś się za wolno odpychała) [URL napisał:
http://www.autoevolution.com/news/romeo-ferraris-tunes-alfa-romeo-brera-to-358-hp-40884.html[/URL]

I to jest słuszna koncepcja , jak powiedział reżyser w Misiu

Taki podzial na piekne i nie istnieje czy ci sie to podoba czy nie.
Oczywiście, że istnieje... w każdej głowie :)
Są muzea, w których eksponatami są np. narzędzia rolnicze, są takie w których jako eksponaty występują Golfy, czy to je w jakikolwiek sposób nobilituje lub nie? - piszemy o poczuciu piękna i guście, czyli czymś absolutnie indywidualnym, a nie typu "a, pójdę na operę", bo tak wypada :) Wiele osób do muzeum idzie, żeby coś po prostu zobaczyć i samemu się przekonać, tak jak np. na film - to, że akurat na niego idziesz, nie znaczy, że Ci się podoba - to możesz powiedzieć dopiero po jego obejrzeniu, chyba, że lubisz postawę typu "wypada, żeby się podobał" ;) To mniej więcej tak, jak ze smakiem, jeden lubi na ostro, inna na łagodnie - i oboje oni mają swoje poczucie smaku.

Jeśli chodzi ma Magdę RX8 - znalazłem kiedyś zarąbistą o niej opinię, która brzmiała "petrolubna" :)

Ostatnia edycja:
Wlasnie leci Top Gear ( powtorka ) w sam raz w teamcie :Brera kontra TT kontra RX

" we wnetrzu Brery jest jak w kawiarni w Mediolanie a w TT jak na poczcie w Berlinie"

ja sie zgadzam , wnetrze Brery ( i 159 bo sa takie same ) sa szyte jak na mnie

- - - Updated - - -

Anka, a kto decyduje o tym, co jest ładne, a co nie? Jest jakaś komisja, jakieś gremium międzynarodowych autorytetów? Skąd mamy wiedzieć, że Golf jest be, a Alfa cool - są jakieś parametry, dekrety, zarządzenia w tych kwestiach? Czy to znaczy, że ma mi się podobać "Guernica", a "Jeleń na rykowisku" to już nie?

Tak ,s a takie gremia .
Polecam powtorke Top Gear , wlasnie leci , dali do oceny ekspertom z muzeum sztuki nowoczesnej Brere TT , i RX

Niestety ale Rx powinien fabrycznie wychodzic z silnikiem hondy. Slabsza odmiana wankla to calkowita porazka. Ilosci paliwa jakie pozera w stosunku do osiagow jest poprostu marna. Do tego dochodza ciagle problemy z utrzymaniem fabrycznej mocy!!! W zasadzie po 80tys/km trzeba wymienic 50%silnika a i tak nie mamy gwarancji, ze auto bedzie jechac.
Co do Silnika dla Alfy to nie widze innego niz 2.4jtd chociaz calym sercem jestem za V6. Osobiscie nie przeszkadza mi nawet wysokie spalanie bo przy moich rocznych przebiegach nie jest to najwiekszy problem. Ta jednostka jest na bezposrednim wtrysku paliwa a do tego nie jest specjalnie trwala. Nigdy nie trzymala fabrycznych parametrow a z kazdym km jest tylko gorzej przez osadzajacy sie szlam na zaworach. Poza tym znam 2 przypadki w 159 gdzie panewki zrobily kiszonke. W sumie to nic dziwnego bo ts-y przyzwyczaily nas do tego ale jak zobaczylem glowice to zwatpilem. Nie pamietam ile ale chlopaki dosc dlugo je czyscili. Uwielbiam wloski styl w polaczeniu z mocna wolnossaca benzyna ale poza "busso" nic dobrego nie znalazlem we fiacie czy alfie...

W pelni zgadzam sie z Toba w drugim akapicie
A co do RX - ja uazam ze chwała Mazdzie iż ten nietypowy silnik ocalila przez zagłada , mimo jego wielu wad.
Jako taka ciekawostka techniczna.
I wiele lat probowali ja rozwijac , ladowali kase.
Owszem , moze to i slepa uliczka , ale na pewno ciekawa technicznie rzecz , dla pasjonatow ktorzy mimo wielu wad chcieliby takie cos miec.

To tak jak de Lorean z nawoziem ze stali nierdzewnej - nieudany pomysl ale wlasnie dzieki takim projektantom , szukajacym nowych drog technika idzie do przodu
99 drog jest slepych po to aby odkryc tą jedną nowatorską

Tylko nie wiem dlaczego bylem w stanie wszysto wybaczyc w rx7 a w rx8 juz nie bardzo... wiem wiem jestem troche inny:)

Wlasnie leci Top Gear ( powtorka ) w sam raz w teamcie :Brera kontra TT kontra RX

" we wnetrzu Brery jest jak w kawiarni w Mediolanie a w TT jak na poczcie w Berlinie"

ja sie zgadzam , wnetrze Brery ( i 159 bo sa takie same ) sa szyte jak na mnie

- - - Updated - - -

Tak ,s a takie gremia .
Polecam powtorke Top Gear , wlasnie leci , dali do oceny ekspertom z muzeum sztuki nowoczesnej Brere TT , i RX

To jeszcze dorzucę w ramach uzupełnienia:

http://www.youtube.com/watch?v=xgYcPYNAd4w

Tak ,s a takie gremia .
Hmm, pomimo, że nie oglądałem programu, a więc nie znam zdania "ekspertów z muzeum sztuki nowoczesnej", stawiam "talary przeciwko orzechom", że inni "eksperci" z innego muzeum mieliby zdanie dokładnie odwrotne i mnóstwo argumentów na jego uzasadnienie :)

Hmm, pomimo, że nie oglądałem programu, a więc nie znam zdania "ekspertów z muzeum sztuki nowoczesnej", stawiam "talary przeciwko orzechom", że inni "eksperci" z innego muzeum mieliby zdanie dokładnie odwrotne i mnóstwo argumentów na jego uzasadnienie :)

"Eksperci" w reżyserowanej produkcji telewizyjnej.... Top Gear już od dawna jest programem ze scenariuszem i z trzema aktorami. Aczkolwiek mimo tego uważam, że AR Brera z tej trójki samochodów ma najwięcej dizajnerskich smaczków.

A ja uważam że kto jak kto, ale ta "Święta Trójca" czyli Pan Clarkson, May oraz Hammond, znają się na autach jak nikt inny :) Również oglądałem ten odcinek i boki zrywałem :D

Amortyzatory
Powrót