• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Audi A6 C7 by Patryczos

Czarno białe zestawienie jest tak uniwersalne, że chyba zawsze będzie dobre :)

To kiedy zmieniasz fele? ;)

Wszystko pięknie i ładnie ale to co ją położyłeś na ziemi...kosmos, o ile pamiętam tam siedzi eibach -35 ? Zdarza Ci się gdzieś przytrzeć? Wygląda świetnie ale jak z jazdą? na fotkach air ride jak nic :)

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Na to nie wpadłem :D
Po czym poznałeś?

Lata praktyki :)
A tak serio Maciej często to robi szczególnie przy zdjęciach reklamowych felg. Raczej nie ma opcji wyszukać tyle aut na Air Ride do sesji.

Twoje 166 na szybko obniżone :)
50579469006_32fecd9fc2_o22.jpg

Ostatnia edycja:
Haha, niezły kocur :)
Już widzę co i jak. Nigdy nie robiłem, ale muszę kiedyś popróbować ;)

Czarno białe zestawienie jest tak uniwersalne, że chyba zawsze będzie dobre :)

To kiedy zmieniasz fele? ;)

Oj nie tak prędko hehe
Te, które mam aktualnie dokładnie wpasowują się w moje gusta. No może jakiś dystans na przód, a jak się porysują to odświeżę je Plasti-Dipem, może na złoto :confused: ;);)

Wszystko pięknie i ładnie ale to co ją położyłeś na ziemi...kosmos, o ile pamiętam tam siedzi eibach -35 ? Zdarza Ci się gdzieś przytrzeć? Wygląda świetnie ale jak z jazdą? na fotkach air ride jak nic :)

Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka

Tak to fakt, że na zdjęciach dla Japan Racing, Maciek (fotograf) trochę podziałał z Photoshopem. Aleee...przód faktycznie siadł u mnie niemiłosiernie, dużo bardziej niż na Eibachu w 159. Nie spodziewałem się, aż tak mocnej gleby z przodu. Dlatego zastanawiam się jeszcze, bo z tyłu mam fabryczne dystanse/odboje podnoszące tylną oś, czy ich nie wyrzucić :confused: To samo było w GTV-ce, tylko tam...je dokładałem z Fiata Grande Punto bo z kolei było za nisko :cool:

Przy okazji w grudniu mały serwis:
- olej silnikowy (przejście z Castrola na Motul),
- 3x filtry (olej, paliwo, powietrze).

A na nowy sezon nowe fanty się szykują - lotka z poliftowej S6:

117.jpg

118.jpg

Pozostając w tematyce Audi, postanowiłem rozpocząć nowy rok z przytupem i wypożyczyć coś mocniejszego dla fun'u. Wybór padł na Audi RS3 z 2020r. w budzie limousine. Wszechobecne zakazy, nakazy, kwarantanny itd. sprawiały, że nawet w ferie nie było co robić w tym nudnym jak pi*** mieście (cytując klasyka ;) ). W wielkim skrócie - samochód praktycznie nowy z salonu ok 33k km przebiegu, napęd quatrro, 400KM i 4,1 sek do 100km/h. Totalny przekot !!! Na dodatek wszystkiego przy spokojniejszej jeździe spalanie w granicach 9-10l/100km, a przy ostrych startach i mocnych przyśpieszaniach ok 13,5l/100km <wow> Muszę przyznać, że zrobił na mnie większe wrażenie niż Maserati Ghibli SQ4 (do zwykłego Q4 nie ma w ogóle podejścia). Już chyba wiem w co będę celował w przyszłości, tylko ta cena ... 330 000zł w tej specyfikacji, za miejski kompakt z budzie sedana :rolleyes:

Super, że się podobało! Od ekipy Speedy przekazuję podziękowania za wynajem ;)

Jechałem tą RS3 przez chwilę, 5 cylindrów gada pięknie :)

Domyślam się, że wrażenia piękne! :D
Ciekawe, że porównałeś do Ghibli SQ4, ja też porównywałem sobie moje S5 do identycznego Ghibli i faktycznie ciekawie to wypada. U mnie stosunek moc/masa jest oczywiście gorszy niż w RS3, ale mimo wszystko:
- wnętrze: oczywiście wygrywa Ghibli
- zawieszenie: tutaj przy prędkościach niskich i średnich wygrywa Ghibli
- trakcja przy ostrej jeździe i przy wysokich prędkościach: S5
- odczucia przy przyspieszaniu: S5 pomimo katalogowo gorszego czasu do 100 (nie kumam, nie pytajcie)
- dźwięk: tutaj S5 miażdży Ghibli, ale ja mam aktywny wydech z nierdzewki

Cena nowego Ghibli to jakieś 100tys. więcej niż S5. Używki to już inna sprawa.

Pozostając w tematyce Audi, postanowiłem rozpocząć nowy rok z przytupem i wypożyczyć coś mocniejszego dla fun'u. Wybór padł na Audi RS3 z 2020r. w budzie limousine. Wszechobecne zakazy, nakazy, kwarantanny itd. sprawiały, że nawet w ferie nie było co robić w tym nudnym jak pi*** mieście (cytując klasyka ;) ). W wielkim skrócie - samochód praktycznie nowy z salonu ok 33k km przebiegu, napęd quatrro, 400KM i 4,1 sek do 100km/h. Totalny przekot !!! Na dodatek wszystkiego przy spokojniejszej jeździe spalanie w granicach 9-10l/100km, a przy ostrych startach i mocnych przyśpieszaniach ok 13,5l/100km <wow> Muszę przyznać, że zrobił na mnie większe wrażenie niż Maserati Ghibli SQ4 (do zwykłego Q4 nie ma w ogóle podejścia). Już chyba wiem w co będę celował w przyszłości, tylko ta cena ... 330 000zł w tej specyfikacji, za miejski kompakt z budzie sedana :rolleyes:

RS3 - petarda, widzę, że nawet fotelik dla dziecka się z tyłu zmieścił :)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Super, że się podobało! Od ekipy Speedy przekazuję podziękowania za wynajem ;)

Jechałem tą RS3 przez chwilę, 5 cylindrów gada pięknie :)

A dziękuję pięknie, świat jest jednak mały :cool: Na pewno jeszcze się spotkamy, bo myślę nad ich Giulią Q :dancingcat3:

- - - Updated - - -

Domyślam się, że wrażenia piękne! :D
Ciekawe, że porównałeś do Ghibli SQ4, ja też porównywałem sobie moje S5 do identycznego Ghibli i faktycznie ciekawie to wypada. U mnie stosunek moc/masa jest oczywiście gorszy niż w RS3, ale mimo wszystko:
- wnętrze: oczywiście wygrywa Ghibli
- zawieszenie: tutaj przy prędkościach niskich i średnich wygrywa Ghibli
- trakcja przy ostrej jeździe i przy wysokich prędkościach: S5
- odczucia przy przyspieszaniu: S5 pomimo katalogowo gorszego czasu do 100 (nie kumam, nie pytajcie)
- dźwięk: tutaj S5 miażdży Ghibli, ale ja mam aktywny wydech z nierdzewki

Cena nowego Ghibli to jakieś 100tys. więcej niż S5. Używki to już inna sprawa.

Wnętrze w Ghibli nieco przypomina mi wnętrze 159, z większą ilością luksusu
Zawieszenie faktycznie bardziej praktyczne w Ghibli, w RS3 jest mocno sztywno, ale sprężyście
Trakcja bez porównania lepsza w Audi - w RS3 przez prawie 400km ani razu nie zaświeciła się kontrola trakcji
Wbijanie w fotel porównywalne w RS3 i Ghibli SQ4, choć większe wow robi RS
Dźwięk każdego Maserati to poezja, ale RS3 sprawiało dźwiękiem jakby było większe, mocniejsze, a przede wszystkim odpalało pazura, czego po samej budzie nie można się spodziewać

- - - Updated - - -

RS3 - petarda, widzę, że nawet fotelik dla dziecka się z tyłu zmieścił

Znajomi też to zauważyli hehe tak i na dodatek były tam dwa foteliki :P

Dźwięk każdego Maserati to poezja, ale RS3 sprawiało dźwiękiem jakby było większe, mocniejsze, a przede wszystkim odpalało pazura, czego po samej budzie nie można się spodziewać

Maserati dźwiękowo kojarzy się z V8, niestety V6 turbo to już nie to samo. Jest pięknie, jest zachowany styl i charakter Maserati, ale brakuje mięsa w tym dźwięku, takiego wypełnienia w środkowym zakresie obrotów. Doskonale to czuć po przesiadce z Busso. Zapewne w wersji Trofeo jest już idealnie - mam nadzieję się kiedyś przejechać ;)

Jeździłem Ghibli Q4 i SQ4. Ten drugi w full pakiecie wychodził ok 600k zł... Za to Trofeo jest tak nieporównywalnie droższe, że nawet nasi zachodni sąsiedzi łapią się za głowę. Widziałem ostatnio nieco rozbite Lavante Trofeo, które jest dwa razy droższe od ww "zwykłego" suva Maserati, i gdyby nie znaczek z tyłu "Trofeo" to w życiu bym nie zgadł. Ostatnio taką wersję testował carwow i faktycznie jak pokazał różnice w cenie i w wyposażeniu to normalnie szok skąd oni wzięli pomysł na tą cenę :confused:

Sorki ale ta deska w RS3 to pierwsze skojarzenie - Twingo :blink:
Jest wręcz żenująca.

Na szczęście fotele wyglądają kasowo i ratują nieco sytuację...
No i szkoda, że w RS3 dźwięk jednak z głośników ;)

Sorki ale ta deska w RS3 to pierwsze skojarzenie - Twingo :blink:
Jest wręcz żenująca.

Na szczęście fotele wyglądają kasowo i ratują nieco sytuację...
No i szkoda, że w RS3 dźwięk jednak z głośników ;)

Tak, deska w niższych modelach Audi zawsze jest prosta, praktyczna, bez wodotrysków. Dopiero taki wirtualny kokpit czy wstawki karbonowe robią robotę (choć ja i tak należę do zwolenników deski rozdzielczej jednego "etapu rozwojowego" wstecz czyli dwa analogowe wskaźniki prędkościomierza i obrotomierza + duży, kolorowy wyświetlacz przed nimi, tak jak jest to w A6 C7:

50.jpg

Co do foteli - wypas. Choć w Audi popisywali się już bardziej, m.in. tutaj:

51.jpg

A dla mnie aktualnie nr jeden wyglądowo to te z RS6 C8 :o :

52.jpg

Wpadła długo oczekiwana lotka ;)

A tak poza tym C7 cieszy oko i sprawdza się na codzień, choć powoli myślę nad poniesieniem mocy w okolice 200KM :confused::D

Fajnie byłoby kierownice na s-line wymienić, jeżeli masz możliwość.
Poza tym, powodzenia w modach i przyjemności z posiadania!

Trochę to trwało, ale udało się zmienić kierownicę. Poszukiwania trwały długo bo chciałem koniecznie kierownicę w kolorze brązowym, a żeby to spasować to potrzeba też poduszki w kolorze brązowym, których jest jak na lekarstwo, a ceny są kosmiczne (sama poduszka między 1200-1400zł!), w porównaniu do nieco tańszych poduszek w kolorze czarnym, których jest sporo na rynku (ok 800-900zł sama poducha). Na szczęści udało się dorwać komplet - brązową kierownicę z brązowa poduszką, a dodatkowym plusem jest fakt, że kierownica ma łopatki dzięki którym można zmieniać biegi z ich pomocą. Super sprawa na trasy czy dynamiczne odcinki gdzie ma się większą kontrolę nad obrotami (w górę i dół) niż nawet w trybie dynamic. Po otrzymaniu kierownicy dodatkowo okazało się, że jest podgrzewana, ale niestety ktoś wpakował do niej wizualnie identyczne przyciski z Audi A1 i trzeba było ratować się szybkim zakupem przycisków pod kierę z A6, z łopatkami i do trójramiennej kierownicy (jedyne 400zł za przyciski bez ramki fuck! w AR wszystko było P&P; w Audi 3 rodzaje poduszek, 3 rodzaje kierownic, kilka rodzaji przycisków i łopatek...). A oto efekt finalny, jak dla mnie bomba:

72.jpg

73.jpg

Amortyzatory
Powrót