• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Audi A6 C7 by Patryczos

Patryczos

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM
Witam!

W kwietniu zeszłego roku pożegnałem swoją bellę Black 159 by Patryczos https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/99599-black_159_patryczos-167.html#post2162895 . Jej miejsce zastąpiło auto większe, w kombi (dokładnie avant), młodsze, z bogatszym wyposażeniem, no i przede wszystkim z zupełnie przeciwstawnym kolorze - biały Ibis. Mowa tutaj o Audi A6 typ C7 4GO z 2012r., z polskiego salonu, w ciekawym zestawieniu kolorystycznym, którego raczej nie uświadczy się wśród nudnych, niemieckich konfiguracji najczęściej czarno-czarnych lub czarno-szarych. Z wyposażenia, o którym pisałem wcześniej moja C7 posiada m.in.:
- reflektory bi-xenonowe,
- doświetlania zakrętów,
- funkcje Coming/Leaving Home,
- pakiet oświetlenie (podświetlane klamki, wnętrze od dołu, ambiente),
- tylne światła full LED,
- automatyczna skrzynia biegów (8-mio biegowa),
- sportowe, w pełni skórzane fotele z pełną elektryczną regulacją, dzieloną kanapą, dwoma podłokietnikami, 4x Isofix,
- pamięć fotela kierowcy,
- standardowo elektrycznie sterowane i podgrzewane szyby, lusterka fotochromatyczne, fotele,
- składane lusterka boczne,
- duży wyświetlacz pomiędzy zegarami i największy wyświetlacz nawigacji/multimediów,
- czytnik DVD, 2x karty SD, Bluetooth, dysk HDD 20GB,
- nagłośnienie opcjonalne Bose,
- climatronic 2 strefowy,
- zmienne ustawienia napinania pasów, układu kierowniczego, pracy skrzyni biegów,
- pakiet black line.
A także mnóstwo innych mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów. Oczywiście lista wyposażenia przy samochodach marki Audi praktycznie nie ma końca tzw "sky is the limit". Natomiast celowo nie szukałem auta z silnikiem 3.0 i więcej, z quattro i pneumatycznym zawieszeniem. Fajnie to wygląda na papierze, w rozmowach z kumplami, ale ani nie mam gdzie tego wykorzystać, a z drugiej strony zawsze trzeba osiągną kompromis pomiędzy "szpanem" a ekologią. I tym samym unikałem bajerów typu ACC (aktywny tempomat) czy reflektory full LED Matrix. Dla nie wtajemniczonych - jeden, dwa większe lub mniejsze kamyczki uderzające sprawnie w przód samochodu i wydatek rzędu 10-15k zł (!) ot tak wskakuje. Jedynie czego szukałem, a nie mam w swoim zestawieniu to panoramiczny dach, który w A6 C7 jest cały szklany (bez belki dzielącej go pośrodku), i jest dodatkowo otwierany. No cóż, może w następnej ... :P

W planach na 2019r. miałem tylko i wyłącznie zakup samochodu i zrobienie pakietu startowego:
- olej, 4x filtry, 2x górne wahacze do wymiany
i nic więcej...
Taa jasne!

Więc na początek:
- udało się odblokować parę ukrytych opcji w samochodzie: m.in. oglądanie DVD podczas jazdy, procedura startowa wskaźników liczników przy uruchamianiu itp,
- koła 20" z oponkami Pirelli P Zero Nero 255/35/20, a na zimę zostawiłem 17" z oponami Michelin Alpine 5 225/55/17,
- progi zewnętrzne z poliftowego Audi S6 C7,
- a ponieważ nie mam pakietu s-line zewnętrznego, a mody starać się będę robić na zasadzie "albo grubo albo wcale" to po długich poszukiwaniach (ze względu na astronomiczne ceny) zakupiłem nowy przedni zderzak wraz z grillem również w pakiecie black line natomiast o wzorze RS6 look (aktualnie - styczeń 2020r. jest u lakiernika).

Poniżej parę fotek, zapraszam do śledzenia tematu.
PS - Alfa Romeo GTV nadal została ze mną, więc nie zlinczujcie mnie, że zostałem VAgeniarzem, bo w sercu nadal włoszczyzna. Gdyby była Giulia SW to wiecie sami co by było zamiast 159 :)

Dzień zakupu:
65.jpg

Nowe koła 20":
66.jpg

Progi S6 polift:
67.jpg

Wnętrze:
68.jpg

Wstępny projekt pakietu zewnętrznego - przód:
69.jpg

65.jpg

Fajne auto, gratsy. Ale to podobne do tego, które już miałeś, prawda? :P

Fajnie byłoby kierownice na s-line wymienić, jeżeli masz możliwość.
Poza tym, powodzenia w modach i przyjemności z posiadania!

Mnie się rozjaśniła przy okazji opisu sprawa niektórych elektronicznych "bajerów", z którymi jeszcze nie miałem do czynienia. Jest jak myślałem, z większości z nich niewielki pożytek i niewielka straty gdy auto ich nie ma.

C7 fajna maszyna,mnie akurat podobają się tylko te topowe,fajnie zmodzone wersje których jest jak na lekarstwo ale znając Ciebie :) to Twoja zapewne dołączy do tego grona.
Pozdrawiam.

Gratulacje! Wyglada fajnie
czyli co - masz 2.0 177 koni?

Pokaż załącznik 265406

Fajne auto, gratsy. Ale to podobne do tego, które już miałeś, prawda? :P

Dzięki. Nawet bardzo, a powiem to dokładnie to, które miałem :P

- - - Updated - - -

Fajnie byłoby kierownice na s-line wymienić, jeżeli masz możliwość.
Poza tym, powodzenia w modach i przyjemności z posiadania!

Dzięki bardzo. Przyjemność jazdy nią jest b. duża. Na kierownice już patrzyłem, ale to kolejny element, który w 159 na gotowo kosztował powiedzmy 500-650zł, to tutaj kwota x3 a nawet x4 plus w moim przypadku nowe skóry. Prawie wszystkie kierownice s-line, s, rs są czarne, a u mnie te elementy mają brązową skórę :)

- - - Updated - - -

Mnie się rozjaśniła przy okazji opisu sprawa niektórych elektronicznych "bajerów", z którymi jeszcze nie miałem do czynienia. Jest jak myślałem, z większości z nich niewielki pożytek i niewielka straty gdy auto ich nie ma.

Dokładnie tak. Na początku też się napaliłem na jedną A6 głównie dlatego, że miała reflektory full LED Matrix. Bajer nie z tej ziemi. Ale ja sprawdziłem ich ceny, koszty napraw, ceny samych kloszy (miały fabryczne wady i lubiały się rozszczelniać) to ciesze się, że mam bi-xenon i za 600zł wymieniam komplet żarników i po sprawie :)

- - - Updated - - -

C7 fajna maszyna,mnie akurat podobają się tylko te topowe,fajnie zmodzone wersje których jest jak na lekarstwo ale znając Ciebie :) to Twoja zapewne dołączy do tego grona.
Pozdrawiam.

Hehe dzięki i też mam taką nadzieję, że duużo bardziej będzie cieszyła oko. Mnie C7 zawsze się podobały, takie 110% samochodu. A co do modyfikacyjny tych aut to rynek jest na prawdę niesamowicie rozwinięty. Bywają egzemplarze A6/S6 albo np A7/S7 lepiej pomodzone od ori RS-ów :) Byle by tylko nie przekroczyć dobrego smaku i gustu :)

- - - Updated - - -

Gratulacje! Wyglada fajnie
czyli co - masz 2.0 177 koni?

Dzięki. Powoli dopiero zacznie wyglądać fajnie. A przynajmniej taką mam nadzieję :) Tak 2.0 177KM z połączeniu z szybkim automatem to duży przeskok w stosunku do 159 ze 164KM i skrzynią M32

- - - Updated - - -

FilipoInzhagi tutaj masz dla przykładu pierwszą, lepszą A6 Allroad od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, która na wstępie modyfikacji wyglądała już tak:

PS - czarne i połyskujące logo OOOO na grill i tylną klapę już zamówione i czekam na przesyłkę :D

4d1b449s-960.jpg8d48b89s-960.jpg9948b89s-960.jpga4AAAgG7X2A-960.jpg

Ostatnia edycja:
A6 C7 bardzo zacne auto pod warunkiem że nie wyposażone w Multitronic, który po przebiegu 150 000 km lubi klękać...

auto świetne, ale ten wolant zmień bo aż odstrasza.
tutaj masz fajny zestaw od S6:
https://allegro.pl/oferta/audi-s6-c7-a6-s7-a7-rs6-grzana-kierownica-galka-8842634360
Dzięki. Fajny zestaw, pewnie kwestia czasu. I tutaj znowu przeskok cenowy x4 - x5 w stosunku do 159: kiera i gałka 2,5k zł, a dopiero trzeba ją obszyć brązowa skóra...
Przy okazji dowiedzialem się, że zmieniając kierownicę mogę dołożyć p&p grzanie kierownicy i łopatki :D
Sprawdziłem też co oferują tunerzy:
132.jpg

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

A6 C7 bardzo zacne auto pod warunkiem że nie wyposażone w Multitronic, który po przebiegu 150 000 km lubi klękać...
Wyposażone w multitronic najnowszej generacji, 8mio biegowy :D
W brew pozorom na forum to najmniej awaryjna skrzynia, a znacznie częściej padają stronici i qtronici. Ale dzisiaj niestety nic nie jest pewne i kupkę kasy trzeba mieć odlozona na boku...

tak, ta kierownica którą Ci wrzuciłem jest podgrzewana. Wizualnie od RS6 różni się tylko znaczkiem, który możesz sobie zmienić. W RS6 była chyba jeszcze kiera obszyta alcantarą, ale nie jestem pewien.

tak, ta kierownica którą Ci wrzuciłem jest podgrzewana. Wizualnie od RS6 różni się tylko znaczkiem, który możesz sobie zmienić. W RS6 była chyba jeszcze kiera obszyta alcantarą, ale nie jestem pewien.

Osobiście to wolałbym, żeby nie miała żadnego znaczka typu S6, RS6 itp. A co do kierownic to na pewno RS6 C7 miała opcję obszytej alcantarą i bodajże z paskiem niebieskim lub czerwonym. Tak samo kolor pasów można było wybrać. Z tego co kojarzę to za czerwone pasy bezpieczeństwa była dopłata ok. 8000-9000zł haha

Wyposażone w multitronic najnowszej generacji, 8mio biegowy :D
W brew pozorom na forum to najmniej awaryjna skrzynia, a znacznie częściej padają stronici i qtronici. Ale dzisiaj niestety nic nie jest pewne i kupkę kasy trzeba mieć odlozona na boku...

Ja pracuje w ASO Audi piszę to co wiem z doświadczenia. W S-Tronic pada mechatronika i sprzęgła najczęściej. Tiptronic jest nie zniszczalny. Multitronic klęknie wcześniej czy później, pierwsze zacznie hałasować koło zamachowe.
Rada częściej zmieniać ATF niż zaleca producent i absolutnie nie podnosić mocy silnika bo większy moment zabija tą skrzynię. No i powstrzymać się od sportowych zapędów.

2.0 TDI ultra w C7 ma 190 KM ale FWD tylko w S-Tronic.

Po za tym C7 to rewelacyjny sprzęt, komfort jazdy, wyciszenie nieporównywalne z 159-tką.

Do brazowej deski, moim zdaniem czarna kiera pasuje bez problemu. W wielu autach masz deski w kolorze, a wolant czarny.

Ta bazowa z C7 jest na prawdę słaba. Taka trójramienna, nawet nie żadna z S czy RS, wygląda o niebo lepiej i nie kosztuje tak wiele.

Ja pracuje w ASO Audi piszę to co wiem z doświadczenia. W S-Tronic pada mechatronika i sprzęgła najczęściej. Tiptronic jest nie zniszczalny. Multitronic klęknie wcześniej czy później, pierwsze zacznie hałasować koło zamachowe.
Rada częściej zmieniać ATF niż zaleca producent i absolutnie nie podnosić mocy silnika bo większy moment zabija tą skrzynię. No i powstrzymać się od sportowych zapędów.

2.0 TDI ultra w C7 ma 190 KM ale FWD tylko w S-Tronic.

Po za tym C7 to rewelacyjny sprzęt, komfort jazdy, wyciszenie nieporównywalne z 159-tką.

O jak fajnie mieć wejścia w ASO :D W którym ASO pracujesz, w Warszawie ? Bo moja była kupowana w Audi Rowiński-Wajdemajer w Warszawie. Jesteś na forum A6 klub ?

Ja pracuje w Audi Krotoski Wolica pod Warszawą. Jestem na forum A6 klub, ale dawno tam nie zaglądałem ;)

Amortyzatory
Powrót