Audi A6 C7 by Patryczos

Jak dla mnie te ksenony też wyglądały dobrze (jeśli nie lepiej ;)), ale masz no pewno rację, jeśli chodzi o różnicę w działaniu.
I przede wszystkim super, że konsekwentnie wprowadzasz kolejne modyfikacje!
Przez tych kilka lat audi zmieniło się nie do poznania!

Moim zdaniem różnica wizualna pomiędzy Full Ledem, a bi-xenonem jest taka jak pomiędzy bi-xenonem, a zwykłymi lampami na żarówki H1/H7.
A z modyfikacjami przy C7 to ogólnie tak: albo grubo albo wcale :D
Kiedyś poszukam zdjęć z 2019 i aktualnych i zrobię "przed i po" :D

A dla przykładu dobrze pokazane Full Ledy na innych zdjęciach:

mega, zawsze byłem pod wrażeniem tych lamp, aczkolwiek z wyglądu są straszne - jakby ktoś umiał tylko się linijką posługiwać.
plug and play było czy kodowania sporo?

mega, zawsze byłem pod wrażeniem tych lamp, aczkolwiek z wyglądu są straszne - jakby ktoś umiał tylko się linijką posługiwać.
plug and play było czy kodowania sporo?

Mnóstwo roboty, jak to w Audi. Przekonałem się o tym już przy okazji wymiany kierownicy. W przypadku reflektorów trzeba je mieć przede wszystkim z pewnego źródła, ze wszystkimi modułami, dodatkowo z BCM, z AFS i wtyczkami, które i tak trzeba przerabiać. Potem wymiana reflektorów, tych dwóch "kompów", kodowanie i co najważniejsze zdejmowanie komponentów. Żeby to ogarnąć do porządku i w przyzwoitych pieniądzach jechałem 150km za Kraków, 5h wymiany i voila :D

Wizualnie ksenon ładnie wyglądał. Natomiast na pewno jest różnica w świeceniu :)

Mnóstwo roboty, jak to w Audi. Przekonałem się o tym już przy okazji wymiany kierownicy. W przypadku reflektorów trzeba je mieć przede wszystkim z pewnego źródła, ze wszystkimi modułami, dodatkowo z BCM, z AFS i wtyczkami, które i tak trzeba przerabiać. Potem wymiana reflektorów, tych dwóch "kompów", kodowanie i co najważniejsze zdejmowanie komponentów. Żeby to ogarnąć do porządku i w przyzwoitych pieniądzach jechałem 150km za Kraków, 5h wymiany i voila

o masakra :O

Chociaż pogoda nie rozpieszcza to udało się cyknąć jakąś fotkę czystej fury, na której ładnie widać czarne wnętrze nowych reflektorów, które komponują się z "budą":

33.jpg

Z dziennika pokładowego - wczoraj Audi miało mały, wiosenny serwis:

- wymiana oleju silnikowego Motul,
- wymiana wszystkich filtrów,
- serwis klimatyzacji + ozonowanie,
- wymiana osłon tylnych amortyzatorów.

Samochód idzie jak burza, praktycznie 4 lata bezawaryjnej jazdy. Postaram się kiedyś pokusić o podsumowanie wydatków z tych lat na naprawy, eksploatację i modyfikację. Powinno wyjść całkiem przystępnie cenowo.

Ja za to miałem o wiele gorsze doświadczenia ale z aktualną generacją

Sent from my iPhone using Tapatalk

Fakt, pod względem bezawaryjności to inny świat w porównaniu do Alfy. Miałem kilka lat Golfa mk5 1.9 TDI, i przez cztety lata użytkowania wymieniłem tylko tarcze i klocki z przodu, i co roku olej + filtry.

To kup nowego Golfa 8 to zobaczysz co to awaryjność

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A propos kwietniowego postu dotyczącego serwisu znajomy mechanik wskazał mi żeby profilaktycznie za wczasu ogarnąć drobne tematy i tak jeszcze w maju:

- została wymieniona uszczelka pokrywy zaworów, która minimalnie się pociła,
- przy okazji wymienione wszystkie gumki, podkładki i inne związane z wtryskami,
- wymieniony przewód z EGR, który miał minimalne pęknięcie,
- czyszczenie EGR,
- wymiana na ori zaworu chłodzenia skrzyni biegów, inaczej zwanego też "drugim" termostatem.

Dodatkowo wczoraj odebrałem Audi od lakiernika - oddałem do ponownego przemalowania przedni zderzak. Od ostatniego malowania minęły chyba ze 3 lata i miał mnóstwo odprysków od kamieni, aż w paru miejscach odchodził klar. Teraz ponownie wygląda jak nowy.

No i tak jak pisałem w kwietniu, chciałem zrobić małe podsumowanie jakie są koszty utrzymania takiego A6 C7 2.0 TDI z multitronikiem. I tak to wygląda (nie jest to chronologicznie), ale każda pozycja zawiera koszty materiału i robocizny:

- tuleje dolnych przednich wahaczy Lemforder (440zł)
- zestaw naprawczy zacisków (150zł)
- wahacze górne przednie po prawej stronie (500zł)
- napinacz paska alternatora z rolką (215zł)
- wymiana rozrządu (1600zł)
- regeneracja alternatora i wymiana pozostały rolek osprzętu (600zł)
- osłony tylnych amortyzatorów (255zł)
- i ostatni serwis tj. zawór płynu chłodzącego, uszczelka pokrywy zaworów, przewód EGR, czyszczenie EGR, uszczelki i podkładki pod wtryskami (1735zł).

Nie biorę pod uwagę oczywiście samej czystej eksploatacji typu tarcze i klocki hamulcowe, olej z filtrami czy opony. Same "naprawy". Przez 4 lata i póki co 3 miesiące sumarycznie wyszło: 5495zł. Wychodzi średniomiesięcznie ok 108zł. Uważam, że to bardzo dobry wynik!

Ile w tym czasie kilometrów zrobiłeś? :)

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

spryskiwacze mgłowe to fantastyczna rzecz

W A6 zrobiłem kompletny przegląd zawieszenia, w końcu samochód przebiegiem nadaje się już tylko na złom - przekroczył magiczną barierę 200k km :D Okazało się, że do wymiany były:
- drążek kierowniczy prawa strona,
- gałka kierownicza prawa strona.

Szybka i sprawa wymiana, a przy okazji długo oczekiwany przeze mnie mod - wyciągnięcie tzw. zielonych podkładek z tylnego zawieszenia, dzięki czemu buda poszła o ok 1 - 1,5cm w dół, tworząc większe zrównanie z mocno obniżonym przodem. Oczywiście nie mogło też zabraknąć geometrii, która przez ostatnie 3 lata praktycznie niewiele się zmieniła:

mega wygląda :D dobrze że nie ma dymionych szyb, strasznie mi się to opatrzyło

Amortyzatory
Powrót