• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Gtv Cup no.038

No i są zrobione 2 felgi :/ Niestety - regenerowałem je w firmie "Doktor Felga". Serdecznie nie polecam - lakier pokryty pyłami, nawarstwiony klar, mimo prostowania widać, że było robione to po macoszemu. Poza tym spiłowane narożniki - nie wiadomo dlaczego, zamiast uzupełnionych ubytków. Na dodatek dodam - nie ten kolor... I jeszcze: felgi odebrałem z miękkim klarem i odciskami paluchów. Nie chciałem sie kłócić, bo była to przysłowiowa "banda łysych". Tak więc Panom już podziękujemy - lakier do zdarcia i próbujemy szczęscia dalej gdzie indziej.
DSC_0586.jpg
A tu fotka "auta na styropianie" ;)

DSC_0588.jpg
Oprócz tego na sezon zostały przygotowane opony 225/45R17 W94: przód - Michelin SportPilot3 - na przód - miekkie i delikatniejsze. Tył - twarde Nexen N3000.

Został mi oprócz tego miesiąc na uporanie sie z elektryką, przełącznikiem kierunków (chyba kupiłem go od cumy, tyle, że przez allegro ;) ) i co najistotniejsze - ustawieniem geometrii 3D.

Załączniki

• DSC_0590.jpg
    DSC_0590.jpg
    81.6 KB · Wyświetleń: 133
Ostatnia edycja:
czyli wychodzi na to że jednak nie zawsze zakład profesjonalny zrobi profesjonalnie ;/ a ktoś na forum podobno polecał ich.

szkoda. powodzenia w dalszych poszukiwaniach:)

p.s.
zdjecia cos nie chodza,

Bardzo fajna gtv :)

A Kolega jest z Warszawy, czy samochod ma tylko blachy po poprzednim wlascicielu? Bo w Warszawie moge z czystym sumieniem polecic - http://renowacjafelg.pl/ - w moim przypadku odnowienie + zmiana koloru 17' - mucha nie siada :)

Tak to jest.. z tą regeneracją felg.. ja na szczęście za każdym razem miałem dobry zakład.. nawet chyba Ci polecałem profil-felgi.. dobra cena i jakość tyle że pod wawą.. i ogółem ja dlatego robię zawsze 4 felgi.. bo to jest bardzo trudne dobrać identyczny lakier do fabrycznego.. ale powodzenia w szukaniu..

Ps. chlapnij lakierem czujniki :P

Felgi będą zrobione 4. Tylko mam ten problem, że musze wtedy postawić jakoś sam samochód. Więc w tym celu kupiłem za grosze 2 15-tki i wrzuciłem na tył, a felgi oddałem do regeneracji. Teraz te już zregenerowane wrzuce na przód, a te poprzednie z przodu oddam do regeneracji ;) Dzięki za polecenie zakładów - ale musze znaleźć cośz wlkpl-ski ;)

Nie ma mowy o chlapaniu :P Po pierwsze - czujniki wyglądają na tanie i niewarte tego zabiegu, obawiam sie, że wtedy przestałyby całkiem działać. Po drugie - w przyszłym sezonie zawita nowy zderzak na tył bez dziur na takie "kobiece" ułatwienia ;)

Poza tym Panowie - Wesołych Świąt! :)

To, że nie pisze nie znaczy, że nic sie nie dzieje ;) Efekty są niewidoczne więc teoretycznie mniej ciekawe...
Auto ostatnimi czasy odwiedziło P. Kotowicza. Efekty: zmieniona plecionka w tłumku, wymieniony przełącznik kierunków i wycieraczek oraz naprawiona instalacja elektryczna.
Przybyły także nowe górne uszczelki drzwi, uzyskane przez szczęśliwy zbieg okoliczności ;) Oprócz tego bella dostała żarówki Philips Blue Vision - które są białe i dają naprawdę więcej światła.
Poza tym dziś zostały w końcu odpowiednio założone opony zimowe i profesjonalnie wyprostowane felgi w serwisie Novax.
Na dniach spodziewam się zderzaka od 3.0 V6 (oczywiście do malowania) i gałki od kolegi Belfer (popsuje troche wizje oryginalnej Gtv Cup, ale nie mam zamiaru patrzeć jak zdzieram nienajlepszą, oryginalną gałkę :)
No i jutro czeka ustawianie geometrii 3D - zobaczymy jakie będą efekty.

No i kolejny wpis do dziennika :)
Alfa kilka dni temu wróciła ze słynnej Nordschleife. Sprawiła sie nieźle - 2100 km pokonane bez zająknięcia w 5 dni. Oczywiście nie wliczając w to ponad 40 km po torze... No właśnie - Alfa pojechała na nim tylko 2 razy. Dlaczego? Po 1 - kierowca chciał wrócić do domu. Po 2 - przy pierwszym kółku "zgubiłem" 3-ke i "5-ke". Skrzynia nadaje sie do wymiany... Oprócz tego Alfa spala ok 1l/1000 km, więc wolałem uważać. Po drodze odwiedziliśmy oczywiście Meilenwerk w Berlinie. Co do zdjęć - będą ;)
A w ostatnim czasie:
- Gtv-ka otrzymała naklejke z logiem toru na boczną szybkę
- otrzymała piękny wydech Engstlera - to chyba najpoważniejsza zmiana i jedyne już odejście od oryginału
W planie - większy tłumik środkowy, bo dźwięk jest głośny i drażni mnie przy jeździe miejskiej. W trasie - cisza jest niemal zupełna.

P5050894.jpgP5060895.jpg

Zanim zmienisz tłumik środkowy wrzuć jakiś filmik dźwięku.. jestem ciekaw co masz na myśli przez za głośny.. ;) jak chcesz coś na zamówienie to polecam RM Motors.. ja zamówiłem u nich środkowy i zgodnie z podanymi wymiarami zrobiony, kwasówka, komorowy i wyciszył u mnie jak trzeba ;)

Namawiacie mnie do złego :P Wg. mnie te końcówki też nie są za piękne, nie mogłem sie do nich przekonać... Szczerze mówiąc chciałem je pociąć po założeniu. Ale w końcu nie ma to jak dedykowany, markowy wydech - o który obecnie ciężko do Gtv-ki. W sumie - za niewygórowaną cenę mam końcowy z kwasówki o całkiem przyzwoitym dźwięku ;)
Co do głośności - dla mnie dźwięk zwyczajnie bywa irytujący. Szczególnie przy 2000 obrotów, kiedy auto wpada w jakiś dziwny rezonans.

To mowię zrób jakiś filmik to może zlokalizujemy co jest przyczyną tego irytującego rezonansu :P

Co do estetyki nie jestem fanem DTM look zagiętych do góry.. ale rzeczywiście jakoś kojarze że zwykle Gtv Cup jak mają zmieniony wydech to zazwyczaj na taki..

No i kolejny wpis do dziennika :)
Alfa kilka dni temu wróciła ze słynnej Nordschleife. Sprawiła sie nieźle - 2100 km pokonane bez zająknięcia w 5 dni. Oczywiście nie wliczając w to ponad 40 km po torze... No właśnie - Alfa pojechała na nim tylko 2 razy. Dlaczego? Po 1 - kierowca chciał wrócić do domu. Po 2 - przy pierwszym kółku "zgubiłem" 3-ke i "5-ke". Skrzynia nadaje sie do wymiany... Oprócz tego Alfa spala ok 1l/1000 km, więc wolałem uważać. Po drodze odwiedziliśmy oczywiście Meilenwerk w Berlinie. Co do zdjęć - będą ;)
A w ostatnim czasie:
- Gtv-ka otrzymała naklejke z logiem toru na boczną szybkę
- otrzymała piękny wydech Engstlera - to chyba najpoważniejsza zmiana i jedyne już odejście od oryginału
W planie - większy tłumik środkowy, bo dźwięk jest głośny i drażni mnie przy jeździe miejskiej. W trasie - cisza jest niemal zupełna.

Pokaż załącznik 55104Pokaż załącznik 55105

Co śmieszne, w moim Cupie też skończyła się w tym samym okresie skrzynia biegów. Po remoncie głównym silnika kolejna rzecz. Czekam na naprawę mojego Kubka. Drogie dzieciaczki w utrzymaniu mamy.

rezonans w przypadku takiego wydechu wydaje sie byc nieunikniony, tez mam podobnego raggazona i tez mam rezonans tyle ze u mnie przy 3tys obr, ciesze sie ze zadowolony jestes z wydechu, mysle ze nie zawiodłem

Oczywiście, że sie nie zawiodłem - wydech wygląda dużo lepiej niż oryginalna 1 rurka, jest naprawde w dobrym stanie, troche go tylko przepolerowałem. Fajnie, że w ogóle udało sie coś takiego dostać.
Co do rezonansu - najbardziej denerwujące jest to, że pojawia sie właśnie tak szybko - przy 2000. Musze spróbować jakoś przesunąć tą granice na wyżesze obroty, bo jazda w mieście potrafi być naprawdę męcząca.

sugeruje zaczac od drugiej strony calej ukladanki a mianowicie od dolotu, postarac sie go troche uwolnic co powinno przeniesc rezonans w wyzsze partie obrotowe lub bardziej go splaszczyc tak aby byl w calym zakresie usredniony

No wg. mnie brzmi bardzo przyjemnie.. przynajmniej to co słyszę na postoju.. aż ciężko mi uwierzyć że on może mieć jakiś nieprzyjemny odgłos w czasie jazdy :P ale co kto lubi.. pewnie jakbyś się moim TS przejechał to byś nie wytrzymał.. bo się domyślam jaki ten dźwięk rezonansu Ci przeszkadza.. ;D

Amortyzatory
Powrót