• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Gtv Cup no.038

Nie powiedziałbym ;) Po prostu chciałem zawsze autko wyjątkowe. A jak zobaczyłem tą edycje limitowaną to od razu wiedziałem, że musi być moja i dwa dni póżniej byłem już w Warszawie :)
Ta czerwona z czarnymi światłami i felgami ze 147 rzeczywiście stała jak kupowałem swoją, bardzo mi sie nawet nie podobała... Ale niestety - mogłem kupić jedynie auto nie starsze niż 10 lat, czyli od 2001 roku wzwyż.
Ogólnie to nie narzekam na stan mojej Gtv. Zawieszenie - normalna rzecz w Polsce - co 20 tys do poprawki. Silnik ma zrobione 108000 REALNIE, więc mógłby tak jeszcze troche pojeździć, ale wole dmuchać na zimne, skoro już zmieniam rozrząd to zrobie wszystko po drodze. Po prostu narzekam na konstrukcje Twin Sparka, który przy niezniszczalnym 3.0 V6 wypada dość blado jeśli chodzi o eksloatacje...

Czas na maly update, bo prace ciągle trwają...
W międzyczasie w aucie zostało zrobione:
- kompletny rozrząd z wariatorem
- Selenia Racing 10w60
- Tutela ZC 75 Synth
- spawanie kolektorów
- wszystkie tuleje tył POWERFLEX
- wymiana sworznia wahacza
- regeneracja wałków rozrządu
- naprawa otwierania klapki baku
- a dzisiaj wieczorem zmiana znaczka z przodu

Swoją drogą nie wiem czy gdzieś widziałem gorsze mocowanie znaczka... Nadal nie mam pomysłu jak uporać się z tymi zatyczkami trzymającymi od tyłu :/

Selenia Racing 10w60

No nie wiem czy to jest dobry wybór do T.S.-a, tym bardziej użytkowanego "cywilnie". Pełen syntetyk nie jest chyba wskazany do Twin Sparka. A i są lepsze oleje niż Selenia.

Powiem tak - ten T.S. nie jest używany cywilnie - stoi w garażu i czeka na lato - najpeirw Ułęż, potem Tor Poznań a na deser Pętla Północna - kilka rekreacyjnych rundek tak dla wprawy ;)
A dlaczego ten olej? Bo taki jest podawany przez producenta. Myślałem o Valvo, ale... Po lekturze tego forum - jasno widze, że tak naprawde wybór oleju zależy głównie od gustu :) Prawdziwa różnica to tylko mineralny/syntetyk/półsyntetyk. A auto wcześniej było zalane syntetykiem, więc wybór był prosty.

Ja tu już nie raz czytałem o obracających się panewka w T.S.-ach, które jeździły na syntetyku. Zarówno Valvo, jak i motul zalecają 10w40 i ja osobiście na ten drugi bym stawiał (6100 SYNERGIE+) :)
Jeśli to fura do funu to dlaczego nie 300V? :D

Powiem Ci, że troche mnie zmartwiłeś. Myślałem, że jak zaleje go Selenią, to będzie ok - a przynajmniej nie gorzej, niż jak zalałbym czym innym.
Hm, dlaczego nie 3.0 V6? Bo trafił mi sie taki rarytas, jakim jest Cup ;) Po prostu sie zakochałem w tym modelu - chyba nie ma lepszego wytłumaczenia.

A tak w ogóle to udało mi sie jakimś cudem założyć nowy znaczek na Scudetto przy użyciu oryginalnych "blaszek" - starczy troche samozaparcia, pilnik i nie trzeba robić żadnych cudów z klejem, który potem by trzeba jakoś usunąć ;)

Ostatnia edycja:
nie miałem na myśli 3.0 V6, tylko 300V, wyczynowy olej Motula :)

dokladeczki brakuje tylko do przodu;p

Dokładeczki brakuje rzeczywiście: ale niestety brakuje też środków na takie przyjemności :P Jak ktoś przygarnie Astre, to zaczniemy sie zastanawiać nad takimi dodatkami ;)

Przy okazji wrzuce (też częściowo tak dla siebie) zaktualizowaną liste planów:

- dokładka Cup
- malowanie alufelg
- schodzący lakier z maski, 2 duże odpryski
- przeklejenie znaczków Pininfariny (zakup nowych, ładniejszych?)
- znaczek przód wraz z malowaniem siatki w Sudetto (ZROBIONE)
- montaż znaczka z tyłu
- uporanie sie z korozja na słupku i lusterku (lusterko już zakupione)
- zrobienie "czegoś" z czarnymi czujnikami cofania które na czerwony zderzaku wyglądają dziwnie
- głośnik który wpadł do środka drzwi (kupić nakrętke i wyciągnąć go z drzwi)
-wyłamana popielniczka (ZROBIONE)
-stożkowy filtr powietrza przerobić na oryginalny dolot z filtrem (ZROBIONE)
-kupno osłon pod maskę
-demontaż alarmu z funkcją odciecia zapłonu który doprowadza mnie do furii
-kilka zaślepek które "uciekły" z miejsc i już nie wróciły
-uszczelki przy drzwiach z kształtownikami (już kupione)
-uszczelki przy oknach - przy 130 nie słyszałem już wcale radia
-synchronizator 2/3 biegu - przy szybkich zmianach strasznie zgrzyta (ZROBIONE)
-z tyłu coś stuka (ZROBIONE na tulejach POWERFLEX)
-wymiana oleju silnik/skrzynia (ZROBIONE Selenia RAcing 10W60/ Tutela ZC75SYNTH)
-regeneracja zacisków
-polerowanie lamp, bo są jakieś matowe i regeneracja odbłyśników
-uzupełnienie oświetlenia (ZROBIONE)
-wymiana zamka z tyłu (ZROBIONE)
-naprawienie klapki wlewu do której teraz trzeba dostawać sie z bagażnika i przy użyciu kluczyka (ZROBIONE)
-ogarnięcie szalejącej elektryki - np. nagle spadającej do 0 temp. silnika - już wiem, że to termostat
-kupno felg aluminiowych na zime
-zbadanie dźwięku silnika, który przy schodzenu z obrotów brzmi, jakby miał turbo (ZROBIONE - wariator, rozrząd, paski, napinacze, regeneracja wałków, nowe popychacze)
-naprawa popękanego kluczyka i gumki (ZROBIONE)
-wymiana osłony rozrządu
-nowe klocki, tarcze
-geometria do ustawienia
-ogranicznik drzwi (już kupione)
-nowy zbiornik i oryginalna pompka płynu do spryskiwaczy
-radio USB wraz z ramką
-podwójny wydech (przekonałem sie) ;)

Ostatnia edycja:
jak chcesz to mam lampy przednie wmiare czyste i ladne

Panowie, mam pewien problem - nie wiem jak wyczyścić mój emblemat w środku. Wygląda to tak:

To jasne, to właśnie zanieczyszczenia, które realnie są czarno-szare. Problem jest taki, że ta część jest wykonana ze srebra - próbowałem już cytryną, pastą do zebów - z tym, że są to inwazyjne środki i nie moge używać ich zbyt mocno. Zna ktoś może jakiś dobry preparat do srebra, który bez stesu usunie mi zabrudzenia?

Przy okazji wrzucam zdjęcie środka, którego przez ten cały czas brakowało.

Pamiętam jak moja babcia czyściła srebrną biżuterię sodą oczyszczoną.
Swoją drogą mała tabliczka a czyni to auto jeszcze bardziej wyjątkowym :)
Piękna Gtv !!
Szkoda, że w mojej nie ma czegoś takiego mimo, że to jedna z wyprodukowanych 788szt :D

widzę jednak że ma próbę 925 także śmiało możesz podchodzić na nią jakimś sonaxem do chromu i alu.

Dzięki wszystkim za rady! Już sama pasta działa - problem w tym, że niestety za dobrze. Razem z zanieczyszczeniami (tlenkami) schodzi wierzchnia, "szczotkowana" warstwa. Dziwny to materiał... I chyba tak będzie musiało zostać.

Amortyzatory
Powrót