• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Romeo Gtv Cup no.038

Piękna i jest coraz wiecej gtv - na zlocie sie powymieniami opiniami:)

Bardzo ładne auto, właśnie zacząłem na podobne chorować :D
Jedna rzecz mnie zastanawia... Chłopaki z AlfaClubu TUTAJ wywnioskowali, że wersje CUP posiadały tylko dwa silniki - TS2.0 i V63.0. Dodatkowo wszystkie TS'y były srebrne, a V6 - czerwone. Jak to się stało, że masz czerwonego TS'a ? :D

Ta choroba jest niestety nieuleczalna... Ja chorowałem na nią prawie 2 lata - i skończyło sie na tym, że zmieniłem 100% sprawną Astre z 2003 właśnie na Gtv-kę :) Tak więc - im szybciej przejdziesz kuracje - tym bezpieczniej dla portfela ;)
Niestety, chłopaki z AlfaClubu nie są doinformowani... Auta na Europę zdarzały sie też srebrne w wersji V6 i czerwone z silnikiem 2.0 TS - oczywiście wyłącznie na indywidualne zamówienie. Jest o tym troche na forach angielskich, w tym jeden temat założony przeze mnie samego... Odsyłam do tematu: http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_gtv_spider/64501-gtv_cup_co_tak_naprawde_znaczy.html tu są linki :)

---------- Post added at 18:14 ---------- Previous post was at 17:58 ----------

Przy okazji zdam relacje z moich dzisiejszych walk z filtrem powietrza. Troche potrwało, zanim skompletowałem do niego części, ale w końcu mogłem sie za to wziąć:

Tak więc po pozbyciu się stożka postanowiłem nie ruszając częśći oklejonej taśmą założyć rezonator. Jednak nie chciał on pasować. Rozciąłem więc taśmę i... Byłem przygotowany, że jest jakieś rozszczelnienie - ale moim oczom ukazała sie cała masa pęknięć, na dodatek z wierzchu zalepiona silikonem, tak, że dało sie je zobaczyć...

Nie wiem co to za część, jeszcze tak dobrze na mechnice Alfy sie nie znam, ale wiem, że kosztuje koło 1000 zł w ASO. Tak więc niewiele myśląc też wziąłem silikon i tym razem dokładnie uszczelniłem wszystkie pęknięcia, które widziałem. Potem wszystko zakleiłem szczelnie taśmą, tak, jak było.
I teraz pytanie: mogą być tego jakieś negatywne skutki, czy powinienem sie mobilizować i szukać jakiejś używki?
Obecnie wygląda to wszystko tak:

kolego ta guma od przepustnic co idzie np do 2.0 156 w aso kosztuje cos koło 120zł,mysle ze ta sama guma co w gtv tmbardziej ze prawie te same silniki:))niewiem czy tel pytałes o to?moze zle zrozumieli chyba ze inna to guma niz umnie

Tak, pytałem telefonicznie - powiedzieli mi, że tam jest czujnik i chcą za to 949 zł bodajże. Ale skoro to tylko guma przepustnicy... To wielkie dzięki za podpowiedź, w poniedziałek zaraz pojade sie zapytać! ;)

Są auta praktyczne i... są samochody piękne... To auto pomimo swoich niedoskonałości potrafi cieszyć. Nie jest nudne, popularne, obojętne dla wzroku. Pobudza emocje, jednym zdaniem prawdziwa Alfa. To nie jest auto jako główne w rodzinie, nie po to jest stworzono. Piękne masz to GTV Mariusz.

---------- Post added at 19:45 ---------- Previous post was at 19:32 ----------

Mario, nie interesowałem się jeszcze malowaniem felg na chrom, będę miał pewnie takie same problemy jak Ty z tym związane. Jak coś się dowiem dam Tobie znać. Szukam dobrego mechanika na Śląsku, byłem z alfą na Chromika w Katowicach, totalna porażka. Syf, brud i ignorancja. A podobno specjaliści od Alfy.

Tak, pytałem telefonicznie - powiedzieli mi, że tam jest czujnik i chcą za to 949 zł bodajże. Ale skoro to tylko guma przepustnicy... To wielkie dzięki za podpowiedź, w poniedziałek zaraz pojade sie zapytać! ;)
to guma miedzy przepustnicą a przepływką:)))jakos dogóry nogami masz te gumy i prepływke:)ale moze tak gtvki mają,sam mało co rok temu gtvki niekupiłem:)tez czerwonej:)

to guma miedzy przepustnicą a przepływką:)))jakos dogóry nogami masz te gumy i prepływke:)ale moze tak gtvki mają,sam mało co rok temu gtvki niekupiłem:)tez czerwonej:)

Właśnie na to samo zwróciłem uwagę, przepływka nie powinna być bliżej filtra?

Nawet na ostatnim zdjęciu? Fotka pierwsza jest przed naprawą, zaraz po zdjęciu stożka...
Możliwe, że cos pomyliłem - robiłem wsyzstko tylko na podstawie ePer-u i fotek użytkownika zarazek :)

Jutro pstryknę fotkę i wrzucę, będziesz miał porównanie :)

EDIT: chodzi mi o zdjęcie ostatnie na którym przepływomierz masz zaraz przy przepustnicy

Ostatnia edycja:
Uff...
Jak sie uważnie przyjrzysz, to zobaczysz,że przy przepustnicy jest rezonator :)
Ale dzieki za uwagi, to była moja pierwsza taka praca przy Alfie i pewnie jeszcze nie raz będe potrzebował pomocy :)

Pochwale sie, w końcu doszły dzisiaj do mnie prawie wszystkie paczki:
- Selenia Racing 10w60 w ilości 6l
- 2l Tutela ZC75synth
- filtr oleju firmy Mann
- filtr powietrza firmy Mann
- znaczek przód
- guma przepustnicy
- ogranicznik drzwi
- guma pod przepływkę
- przełącznik szyb w stanie idealnym
- lusterko lewe (na wymiane za to pordzewiałe)
No i najważniejsze:
-komplet gum zawieszenia tylnego Powerflex z poliamidu - ilość sztuk 14 - cena taka, że malowanie felg jednak odkładam :/
Jutro auto idzie do mechanika, plan:
- wymiana oleju
- wymiana rozrządu z wariatorem
- wymiana wszystkich gum z tyłu
- spawanie kolektora wydechowego i wymiany uszczelki pod nim
W drodze komplet uszczelek drzwi/szyb i nowy znaczek tył :)
Poza tym udało mi sie znależć prawie nowe opomy letnie za pol ceny: Pirelli P Zero Rosso na przód "directional" a na tył "assimetrico". Obecnie mam na przód Michelin Pilot Sport 3, a tył Nexen N3000. Czy ktoś może miał do czynienia z tymi o ponami i wie, czy poczuje jakąś róznicę?

Ostatnia edycja:
Pochwale sie, w końcu doszły dzisiaj do mnie prawie wszystkie paczki:
- Selenia Racing 10w60 w ilości 6l
- 2l Tutela ZC75synth
- filtr oleju firmy Mann
- filtr powietrza firmy Mann
- znaczek przód
- guma przepustnicy
- ogranicznik drzwi
- guma pod przepływkę
- przełącznik szyb w stanie idealnym
- lusterko lewe (na wymiane za to pordzewiałe)
No i najważniejsze:
-komplet gum zawieszenia tylnego Powerflex z poliamidu - ilość sztuk 14 - cena taka, że malowanie felg jednak odkładam :/
Jutro auto idzie do mechanika, plan:
- wymiana oleju
- wymiana rozrządu z wariatorem
- wymiana wszystkich gum z tyłu
- spawanie kolektora wydechowego i wymiany uszczelki pod nim
W drodze komplet uszczelek drzwi/szyb i nowy znaczek tył :)
Poza tym udało mi sie znależć prawie nowe opomy letnie za pol ceny: Pirelli P Zero Rosso na przód "directional" a na tył "assimetrico". Obecnie mam na przód Michelin Pilot Sport 3, a tył Nexen N3000. Czy ktoś może miał do czynienia z tymi o ponami i wie, czy poczuje jakąś róznicę?
cos normalnie niemoge odpowiadac,iile ta guma przepustnicy:)))??

Guma to używka - 75 zł.
Ale byłem w ASO, problem z nią jest taki, że występuje tylko w komplecie z rezonatorem i tą "skręcającą" do filtra rurą - cena tak jak mówiłem ponad 900 zł...

to dziwne,porównaj kiedys z kim od 156 te gumy:)))gtvka ładnie prezentuje sie tylko szkoda ze tyle do zrobienia:)

No i Alfa u mechanika... Odbiór: najwcześniej początek lutego :/
Generalnie zaczynam przeklinać Twin Sparki. Wywalać po kupnie 3000 zł na de facto wydawałoby sie zdrowy silnik to przesada. Ale rzeczywiście - kolektor porwany (może ktoś ma taki?) i do listy doszła też regeneracja wałków rozrządu, które sie zaostrzyły na krzywkach. W ogóle nie wspomne już o zawieszeniu. Trzeba było kupić to V6 :close_tema:

Amortyzatory
Powrót