[Giulia] Alfa Romeo Giulia Super Nuova 1600, by Stefan.

Czas odkopać temat.
Przyszła wiosna, chwila majowego wolnego czasu więc i coś z autem się ruszyło.
Alfina właściwie w 99% skończona. Są jeszcze jakieś chochliki w elektryce ( brak niektórych wskazań na desce i podświetlania ), problemy z czyms ocierającym w kole po założeniu nowych felg ( podejrzewam, że odważniki w złym miejscu ocierają o zacisk ), a na koniec dnia uszkodziła się klamka i zamykanie jednej szyby - czyli nadszedł czas aby zaczęły wychodzić różne kwiat jak to bywa w aucie któro długo stało :).
Poza tym, auto zakonserwowane, lakier przeszedł pierwsza polerkę, pod miskę olejową wskoczyła osłona, gaźniki przeszłym kompletny przegląd, nowe uszczelnienia, regulację, do tego założone trąbki wraz z filtrami, więc mogę śmiało powiedzieć, że alfina ruszyła z miejsca i to dość żwawo. Kilka dni temu, np odbyty kill z Mercem W123 280 coupe, automat i Alfa choć dopiero na dotarciu i z silnikiem jedynie 1,6, poradziła sobie z ciężkim Mercedesem.
Poniżej kilka fotek jak to wygląda aktualnie. Zdjęcia słabej jakości, więc lakier różnie się mieni. Jak ogarnę resztę, to zrobię porządne zdjęcia i je pokaże, ale nim to nastąpi to jeszcze kilka rzeczy trzeba ogarnąć a na koniec dobrze auto umyć, bo chromy i środek są zapuszczone.
Co do modyfikacji, to auto 100% seria, poza: obniżonym zawieszeniem o 40mm, zmienionym układem dolotowym, innymi felgami, dodatkowa osłoną pod miskę olejową, zmianą przednich kierunków na białe, usuniętymi odbojnikami zderzaków. Choć po tych ostatnich zostały małe otwory w zderzaku, to uważam, że dzięki temu auto wygląda trochę lepiej, jak by delikatniej. Cała reszta to, żadne modyfikacje, bo wszystko można wrócić do serii w jedno popołudnie :).
Oto kilka fotek aktualnego stanu:

Ostatnia edycja:
Piękna, uwielbiam serię 105/115 i liczę że i mi uda się w końcu wstawić do garażu któryś z tych modeli :)

Kupuj, to całkiem inna bajka niżeli 155 czy którykolwiek inny nowszy model.
Wcześniej ktoś pisał o tym jak auta rosnął z czasem.
Tu dla przykładu, Giulia obok Opla Corsy D i BMW E61 :)

Kupuj, to całkiem inna bajka niżeli 155 czy którykolwiek inny nowszy model.
Wiem, wiem, zupełnie inna epoka, to już prawdziwe klasyki ale za tym też idzie cena która jest najczęściej kilkunastokrotnie wyższa. 155 właśnie szykuję aby w razie potrzeby służyła na co dzień a wtedy z przyjemnością wstawię do garażu GT przy którym można będzie dłubać. Choć z racji cen przeglądam też oferty Giulii, też ma swój urok a kosztuje nieporównywalnie mniej.

No i osiągi - 50 lat temu z 1.6 było więcej mocy niż teraz:laugh:

Nie myślałeś by zderzaki całkiem usunąć?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Oj przerabiałem temat obu modeli. Coupe, ceny zarówno aut jak i części do nich dawno już poszybowały w górę, dlatego ja skupilem się na może najbrzydszym, ale zarazem najtanszym modelu. Plus jest taki, że są pewne różnice w konstrukcji względem starszych modeli dzięki czemu ponoć ta wersja prowadzi się najprzyjemniej z wszystkich sedanow z tej epoki :).

- - - Updated - - -

Bez zderzaków fajnie wyglądają tylko najstarsze serie na pojedyńczej lampie, dlatego wymyśliłem sobie usunięcie tych odbojnikow i zostawienie samych prostych zderzaków.

Nie zapomnę jak kilka ładnych lat temu była GT za 29 900 do kupienia, byłem pusty jak bęben Rolling Stones'ów ale cena nawet wtedy była atrakcyjna. Do tej pory żałuję że nie było mnie na nią stać bo ich ceny poszły co najmniej x2 a częściej x3.
Giulia jest brzydka dlatego że GT jest genialne, myślę że gdyby nie coupe to mało kto by uważał sedana za brzydkiego, po prostu dostał zbyt dużą konkurencję z własnej stajni :)

Bez zderzaków dobrze wyglądają auta przerobione do granic możliwości - gleba, felga itp, tutaj bez zderzaków było by słabo, wystarczy poszperać w zdjęciach gogli.

Coś w tym jest, choć tak naprawdę to sedan był krokiem milowym. Giulia Super 1600 ti ustanawiala rekordy prędkości aut seryjnych o pojemności 1,6. Wedle legendy to właśnie pościg dwóch mlodych policjantów ktorzy dogonili uciekiniera w Ferrari w latach 60tych w właśnie sedanie sprawiło, że Włoska policja związała się z tą marką na wiele lat.
Nie mniej, przyszedł Bertone i z zwyklego sedana zrobił piekne coupe i cabrio co w owym czasie pozamiatalo konkurencje :).
Co do braku zderzaków to również uważam, że są spoko ale tylko w mocniej zmodzonych egzemplarzach.

Jest piękna... ale, gdyby była w Rosso, i na felgach od Giuli Sprint GTA, to byłoby coś cudownego :) Miałem okazję widzieć prawdziwą Giulie Sprint GTA w Krakowie nie da się tego opisać co czułem

Dzięki za słowa uznania.
Fakt Junior ładniejszy, ale też i dużo, dużo droższy w odbudowie i zakupie.
Co do filmiku odnośnie policji i Alfy, to tam niestety są starsze modele.
Tutaj znajomy mi podesłał bo znalazł jakąś starą piosenkę, gdzie główny bohater jeździ takim samym autem jak moje, z zewnątrz tylko żółte taxi a od środka identyczne :)
Piosenka tak samo jak i uroda tego auta kontrowersyjne :)
https://www.youtube.com/watch?v=RS5boLWIVPM

Ogólnie tak, ale od 26:28 mamy Giulie, a Twoja to Giulia Nuova czyli właściwie lift tego modelu, chyba że się mylę to mnie poprawcie

Zgadza się, są tam pewne też zmiany nie widoczne gołym okiem, ale jest to jak by nie patrzeć lifting wcześniejszej generacji Giulii.
Platforma 105, była swego czasu powszechnie używana, a na jej podstawie powstała szeroka gama modeli.
- Giulia sedan, z wszystkimi jej generacjami, to od niej wszystko się zaczęło. Jako wersja 1600, ustanowiła rekord prędkości seryjnego auta z silnikiem o pojemności 1.6
- Spider, który zyskał olbrzymią popularność zwłaszcza w USA, dzięki reklamie, czy jak by to ktoś dziś powiedział: dzięki lokowaniu produktu :) w filmie Absolwent, w którym główną rolę odegrał Dustin Hoffman, którego szwagier był importerem Alfy do USA w tym czasie.
- Popularne wersje Coupe, zaprojektowane przez Bertone, począwszy od pierwszych modeli Scalino, po ostatnie generacje GTV, które skradały serca wszystkich swoją sylwetką i wyglądem
- Coupe wyższej kategorii, czyli np 2600 Sprint, które posiadały rzędowe sześcio-cylindrowe silniki zasilane trzema podwójnymi gaźnikami,
- duże limuzyny jak Berlina 1750 i 2000
- wiele odmian różnego rodzaju sedanów produkowanych na różne rynki jak Alfa 2600, czy Alfa 2300
- po wreszcie bardziej nam znane, często na europejskich pokazach aut zabytkowych prezentowane modele jak Junior Zagato czy Montreal.
To były czasy gdy Alfa naprawdę się wyróżniała i odstawała od konkurencji. Nie tylko wyglądem ale przede wszystkim osiągami. Stąd też w jej gamie tak liczne ilości różnorakich modeli produkowanych na platformie 105. Mam dobre porównanie, gdyż jakiś czas jeździłem BMW E10, 1802. Jedno auto a drugie. Jakość wykonania, wyposażenie, prowadzenie, osiągi, kultura pracy, to przepaść między BMW z tego okresu a Alfą, na korzyść oczywiście Alfy. Może kiedyś uda mi się bliżej pokazać, porównać te dwa auta to zrozumiecie o co chodzi z starymi Alfami :).

Ostatnia edycja:
którego szwagier był importerem Alfy do USA w tym czasie.
Tego nie wiedziałem, niezłe posunięcie, chyba nie spodziewali się efektu w najśmielszych oczekiwaniach.
Odnośnie lat świetności Alfy to powiem Wam, że jak byłem w tamtym roku na Sycylii i byłem w miejscach gdzie przez wiele lat odbywał się wyścig Targa Florio, to naprawdę auta Alfy w tamtych czasach to była najlepsza liga, jak byłem w tamtych miejscach, jak widziałem te zdjęcia, te archiwalne gazety z tytułami na pierwszą stronę na której była Alfa i Ferrari z podpisem Alfa nie odpuszcza, niesamowity klimat

Ostatnia edycja:
Oj tak, rajdy, włochy, stare auta, to klimat jeden jedyny w swoim rodzaju.
W 2015 roku, miałem możliwość obejrzeć na żywo rozpoczęcie rajdu Mille Miglia. Coś niesamowitego. Tam ludzie tym żyją. Ten zapach drogich cygar pomieszany w powietrzu z zapachem kawy, spalonych opon, rozgrzanego smaru. Tam nawet najstarsze osoby z przychylnością i nutka nostalgii spoglądają w stronę pędzących wąskimi uliczkami miasta bolidami.
Jak by kogoś interesowała relacja z odwiedzin tego rajdu, to można ją zobaczyć, wraz z mnóstwem zdjęć pod linkiem:
http://klasycznemotopulawy.pl/viewtopic.php?f=15&t=528&sid=1170c8247153414aa60a09989737e328

Amortyzatory
Powrót