[Giulia] Alfa Romeo Giulia Super Nuova 1600, by Stefan.

GT Junior to śliczne auto. Jak najbardziej polecam zakup.
Na co bym zwrócił uwagę:
- olać silnik, 1,3 mimo wszystko moim zdaniem jest za słaby, 1,6 już jakoś tam się porusza, jednak ja w takie nadwozie bym pakował i tak 2,0. Oryginalny silnik zostaw sobie w garażu, gdybyś chciał kiedyś odsprzedać, to mimo wszystko największą wartość mają pojazdy które mają zgodność numerów silnika i ramy, a na co dzień dużo więcej frajdy daje większa pojemność. Zresztą, często taki swap wcale nie obniża wartości auta, bo ludzie dobrze wiedzą jak te auta się poruszają
- szukając konkretnego egzemplarza, patrzył bym na jego kompletność. W modelach Bertone, czyli coupe 105, ceny galaterii są tak samo wysokie jak całego auta. Jak się okaże, że nie ma zderzaka, jakiś klamek, listew, to potem może się okazać, że uzupełnienie braków w aucie będzie kosztowało albo kupę kasy, albo będziesz polował na używkę w dobrym stanie przez kolejne dwa lata, gdzie i te ani nie dają gwarancji, że będą ładne, ani tanie
- Czy GT Junior, czy GTV200 lub GTV 1750 ? Są różnice w wyglądzie pomiędzy tymi autami i ilości wyprodukowanych sztuk. GT Junior to była tańsza przejściówka pomiędzy Scalino a późniejszymi mocniejszymi wersjami. Pojedyńcza przednia lampa, do tego tylnia mała. Najdroższe są modele GTV 1750, maja najładniejsze wnętrze, takie jak Junior pierwszej serii, tylnie małe lampy, a na przodzie podwójne. To ten model był też protoplastą dla stworzenia wersji GTAm. Jednak jego ceny, realnie są dwu krotnie większe niżeli za takiego Juniora, więc ja bym sobie odpuścił ten model, no chyba, że jesteś w nim zakochany.
Szukaj GT Junior, lub GTV2000. Junior będzie tańszy, ale za to moim zdaniem ma ładniejsze wnętrze i tylnie lampy ( mówię tu o pierwszej generacji Juniora ), lub GTV2000. GTV2000, ma tył brzydszy, na przodzie już kwadratową atrapę, deskę już nie tak dizajnerską jak wcześniejsze modele ale seryjnie już silnik o mocy ponad 130km, przez co jeździ się nim naprawdę przyjemnie.
Co do cen, to ciężko się wypowiedzieć. Swojego czasu zaczęły one tak rosnąć, że już samo handlarze zgłupieli po ile mają wystawiać swoje auta, a co dopiero normalni ludzie :). Z jednej strony możesz kupić GT 1300 Junior, czyli coś najtańszego za 20 tyś euro, a z drugiej GT Scalino za 28 tyś. Inną sprawą jest to, że często można negocjować ceny, bo tak naprawdę nie są to ceny, a pobożna lista życzeń sprzedających :).
Moim skromnym zdaniem realny koszt zakupu auta kompletnego, jeźdzącego, może nie wychuchanego na konkursy 0-10 points, ale takiego w którym po zrobieniu pierwszego serwisu da się jeździć i czerpać radość są mniej więcej takie:
- GT 1300 Junior, pierwszej serii - okolice 17 tyś euro
- GT 1600 Junior, pierwszej serii - okolice 18-19 tyś euro
- GTV 2000 - okolice 25 tyś euro
- GTV 1750 - okolice 30 tyś euro
- GT 1300 Scalino - okolice 28 tyś euro
Warto też dobrze poszperać na rynku krajowym, bo czasem się takie auta trafiają. Szukaj w archiwum allegro, zabytkowe Włoskie, jeszcze kilka miesięcy temu był wystawiony czerowny Junior 1600 po kompleksowej odbudowie, za kwotę w okolicy 90tyś zł.
Co do aut po renowacji w Italii, to był bym ostrożny. Widziałem już pojazdy sprowadzone z Włoch, które miały niby tam kompleksowy remont. Hmm, jak by to powiedzieć, aby nikogo nie urazić, chyba jednak u nas w kraju jest inny pogląd na temat pracy przy renowacji auta. Ja bynajmniej bym się nie zdecydował na takie auto, chyba, że cena była by atrakcyjna i mógł bym go wcześniej zobaczyć :)

- - - Updated - - -

Przykładowe ogłoszenia z Niemiec:
GTV 2000, fajny motor, już jeździ, słuszne połączenie kolorystyczne, cena 23,500
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s...t-veloce-bertone-oldtimer/1424697700-216-9462
GT 1600 Junior, sprowadzony z Italii, więc na pewno trzeba by go dobrze obejrzeć, przed kupnem, jednak cena kusi 17tyś euro
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/alfa-romeo-bertone-gt/1459364486-216-20470
GT 1300 Junior, który na zdjęciach wygląda bardzo dobrze i co ważne ma aktualny przegląd w Niemczech. Cena 19,5
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/alfa-romeo-gt-junior-1-3-tuev-neu-/1444799091-216-7437
Ogólnie jest tego trochę, nawet w naszym kraju, ale ludzie nie chętnie się tego pozbywają, bo ciągle idą w cenę.
A tu wspomniany wcześniej krajowy egzemplarz, co prawda wizualnie to najtańsza wersja, czyli Junior po lifcie, ale cena dobra, auto na miejscu, więc można dobrze obejrzeć jak została wykonana renowacja. Nie wiem tylko czy się sprzedał czy nie, musisz dzwonić do właściciela, na szczęście numer ciągle podany w ogłoszeniu :)
https://archiwum.allegro.pl/oferta/alfa-romeo-gt-junior-1600-i8614480806.html

Ostatnia edycja:
Jak się określa po polsku słowo "Scalino"?

Ciężko to przetłumaczyć, Scalino po Italiańsku, po angielsku to jest step nose, pochodzi to od zadartego noska, jaki powstał w wyniku zrobienia maski wyżej aniżeli pas przedni.
Chyba, że na forum jest jakiś znawca języka włoskiego, to niech się wypowie.

Ciężko to przetłumaczyć, Scalino po Italiańsku, po angielsku to jest step nose, pochodzi to od zadartego noska, jaki powstał w wyniku zrobienia maski wyżej aniżeli pas przedni.
Chyba, że na forum jest jakiś znawca języka włoskiego, to niech się wypowie.

ma sens, dziękuję :)

W miniony weekend odbyło się spotkanie właścicieli Alf tipo 105/115 w Kazimierzu Dolny. Było ono połączone z prezentacją najnowszych modeli Alfy, która jest sponsorem festiwalu Dwa Brzegi.
Alfa 155, pojawiła się jako auto zastępcze dla właściciela 105tki. Co ciekawe to wersja Q4, zachowana w idealnym stanie.
33 Gardinetta, pierwszej serii pojawiła się gościnnie.
Było miło, klimatycznie i co ważne pokazało to, że zabytkowe Alfy wcale nie są aż taką egzotyką jak by się można było spodziewać. Jednocześnie padł rekord zebrania krajowych Giulii w jednym miejscu, bo było ich aż 5 :).

Ostatnia edycja:
Fajne fotki i świetne auta! Zazdroszczę imprezy.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gdyby to było trochę chociaż bliżej ..... , ale następnym razem się zamelduję :)

W dupę palec, już bliżej nie mogło być, ale nie wiedziałem...

Info na temat spotkania było na stronie forzaitalia.pl, oficjalnym fb Alfy i festiwalu Dwa Brzegi.
Jak coś się znowu będzie szykowało to dam tu znać :)

Stefan orientujesz sie gdzie mozna dostac pokrowce na nasze alfy ?? Chodzi mi o PL

Ostatnia edycja:
Temat pokrowców przerabiałem wielokrotnie, w różnych Alfach.
Generalnie pokrowce dzieli się na te do użytku na zewnątrz i to jest 99% tego co jest dostępne w PL. Niestety one zazwyczaj są sztywne od spodu, co powoduje rysowanie lakieru na krawędziach, gdy się poruszy pokrowiec na aucie. Dodatkowo mają słabą przepustowość powietrza co również nie wpływa dobrze na trzymanie auta zwłaszcza zimą, gdy jest dużo wilgoci w powietrzu. Wtedy trzeba je co jakiś czas odkrywać i wietrzyć, co jest bez sensu zwłaszcza zimą, gdy autem nie jeździmy.
Druga grupa to pokrowce do użytku wewnątrz budynku. Te najczęściej są miękkie przez co bezpieczniejsze dla auta ale nie mogą one być narażone na działanie wody, bo wspomagają jedynie utrzymanie auta bez kurzu w garażu.
Ja po przetestowaniu kilku krajowych wyrobów, gdy już nawet chciałem kupić materiał w hurtowni i samemu zlecić uszycie czegoś, uznałem, że lepiej zapłacić za coś gotowego z rynku UE. Cenowo nie wyszło dużo więcej niż szycie samemu, a jakość jest super. Z Zewnątrz materiał śliski, dzięki czemu dobrze chroni przed kurzem, a od spodu miękki niczym polar, dzięki czemu chroni lakier przed zarysowaniami. Dodatkowo jeśli kupisz coś dedykowanego do danego modelu, to będzie idealnie pasowało, a na czas gdy auto jest w ruchu, mamy torbę do trzymania pokrowca w schludny sposób.

W temacie pokrowców do użytku wewnątrz pomieszczeń, polecam https://dasmobilwerk.de/shop/
Pokrowce szyte na miarę, materiał od wewnętrznej strony przypomina mięciutka mikrofibre, od zewnątrz gładki, oddychający.
W wątku o moim spiderze można zobaczyć jak to wyglada.

dzieki za informacje , faktycznie ceny sa przystepne i faktycznie lepiej dolozyc

GT Junior to śliczne auto. Jak najbardziej polecam zakup.
Dzięki za tą długą odpowiedź. Chwilę mnie nie było, byłem na kilku wyjazdach zagranicznych i nawet chciałem oglądnąć kilka egzemplarzy, ale jakby na złość nic nie było akurat wystawionych w okolicach. Teraz jadę w okolice Mediolanu wyszperałem kilka obiecujących egzemplarzy, może będę miał okazję zobaczyć.

- GT 1300 Junior, pierwszej serii - okolice 17 tyś euro
- GT 1600 Junior, pierwszej serii - okolice 18-19 tyś euro
- GTV 2000 - okolice 25 tyś euro
- GTV 1750 - okolice 30 tyś euro
- GT 1300 Scalino - okolice 28 tyś euro
Ceny wystawionych faktycznie są dużo większe, ale auta wiszę i mało co schodzi, szczególnie w trudnych obecnie czasach we Włoszech. Mimo słabości Juniora będę celował w 1300/1600, bo taki sobie założyłem budżet.

Warto też dobrze poszperać na rynku krajowym, bo czasem się takie auta trafiają. Szukaj w archiwum allegro, zabytkowe Włoskie, jeszcze kilka miesięcy temu był wystawiony czerowny Junior 1600 po kompleksowej odbudowie, za kwotę w okolicy 90tyś zł.
Ten czerwony junior jakoś mnie nie przekonał. Nowy lakier był spoza palety Alfy, dodatkowo zawieszenie do zmiany, bo Alfa stała bardzo wysoko. Koła też. A ja w zimie nie bardzo miałem czas jeździć i oglądać. Zakres remontu był duży, cena dobra, nawet biorąc pod uwagę to, że trzeba by coś tam poprawić. Wcześniej we Wrocławiu sprzedała się GTV 2000 z Hiszpanii za ok. 95 tys zł, też ładny egzemplarz, przeszedł mi koło nosa...

Co do aut po renowacji w Italii, to był bym ostrożny. Widziałem już pojazdy sprowadzone z Włoch, które miały niby tam kompleksowy remont. Hmm, jak by to powiedzieć, aby nikogo nie urazić, chyba jednak u nas w kraju jest inny pogląd na temat pracy przy renowacji auta. Ja bynajmniej bym się nie zdecydował na takie auto, chyba, że cena była by atrakcyjna i mógł bym go wcześniej zobaczyć :)
I to jest niestety duży problem. Z jednej strony chciałoby się kupić coś sensownie zrobionego, żeby nie siedzieć w garażu 3 lata. A z drugiej jakość napraw jest taka jak piszesz.

Jeszcze raz dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Patrzyłem i jak Junior tak Giulia na sprzedaż? :O

Tak.
Jest ochota zmiany.
Giulię najchętniej zamienię na GTV6.
Natomiast GT Juniora, z dopłatą na podobną bertonkę, ewentualnie GT Scalino w wersji LHD z dopłatą z naszej strony.
W zasadzie Giulia jest tak dopracowana, że w życiu bym jej nie wystawił na sprzedaż, gdyby nie pokusa i propozycja sprzedaży pięknej GTV6, którą dostałem z zachodniej europy.
Gdy propozycja GTV6 będzie nieaktualna, tym samym moje ogłoszenie dotyczące Giulii również wycofam.

Nie ma ciśnienia, a angole zaraz narzekają, że chcą aby to najlepiej przywieźć do UK i wtedy dopiero wystawić, więc na spokojnie, miejsce ma suche i dobre, na wartości nie traci, a w końcu ktoś się może trafi. Jak nie i odstoi swoje urzędowe w garażu, to po zakończeniu innych projektów weźmiemy się pewnie i za Juniora :)

Amortyzatory
Powrót