Dzięki, auto ciągle nie skończone, więc jak tylko będzie dopracowane, to zrobię porządne zdjęcia i nakręcę lepszy film.
Czy jest szybkie? Hmm, powiem tak. Jak na ponad 40letnie auto, to tak. Chcą je porównać z pojazdami z tego okresu to jest szybkie, a w kategorii pojemności 1,6 raczej sobie równych nie ma. Bez problemu rozpędza się do 170 ( pójdzie więcej, ale musi być jeszcze poprawione zawieszenie ), na zakrętach w lewo, mimo braku szpery, na drugim biegu chętnie idzie bokiem, reakcja na gaz wręcz niewiarygodnie szybka, jednak mimo wszystko to starowinka. Z dzisiejszymi autami nie ma podejścia. Układ kierowniczy dość archaiczny, zawieszenie mimo obniżających sprężyn i amortyzatorów praktycznie nowych dość miękkie, więc jadąc nim, czuć, że jest to leciwy już sedan, a nie żadne auto typu GT - choć za kierownicą, można się tak poczuć

.
Ciekawa jest dość elastyczność auta. Sądziłem, że tak mały silnik będzie potrzebował ciągłych redukcji aby jechać sprawnie. Nic bardziej mylnego, bez problemu od tych 3 tyś obrotów idzie śmiało do przodu. Wyprzedając tiry, jadące zazwyczaj z prędkościami w okolicy 90 km/h, nie ma sensu redukować na 4 bieg, bo bez problemu Alfina rozpędza się na 4tym podobnie jak i na 5tym biegu dość sprawnie od tych 90 do 130/140km/h.
Więcej doznań z obcowania z tym autem napiszę wkrótce, jak uda mi się zrobić więcej kilometrów. Na chwilę obecną, auto po wyjechaniu z warsztatu i zrobieniu około 40km, okazało się, że ma przedmuchy na jednym z cylindrów i gubi kompresję. Efektem było ponowne rozebranie motoru, zmiana głowicy na inną, wymiana dużo większej ilości części w silniku, ( zawory, prowadnice zaworowe, dwa łańcuchy rozrządu, ponownie panewki, wszystkie uszczelniacze i wiele wiele innych ). Aktualnie po drugim remoncie silnika w innym warsztacie, Giulia zrobiła 500km, bez problemów. Kompresja jest, ciśnienie olej trzyma, temperaturę też, a ten filmik był nie jakoby uhonorowaniem zakończenia prac nad silnikiem - a przynajmniej taką mam nadzieję

.
Teraz trzeba przejechać na spokojnie kolejne 500km, wymiana oleju, filtra, dokręcenie głowicy wedle instrukcji, poprawienie zawieszenia, utwardzenie go, przejrzenie hamulców, układu kierowniczego i innych podzespołów, aby sprawdzić czy wszystko po docieraniu gra i wtedy będzie można nagrać filmik jak naprawdę jeździ Giulia 1600

.