• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Alfa Romeo Giulia Super Nuova 1600, by Stefan.

No klimat jest właśnie niesamowity, a to śródziemnomorskie otoczenie, te winnice, ciepłe słoneczko, morze... Ech, zobaczcie w sumie osiągi tego auta dzisiaj są ok, a jakie wrażenie to robiło w latach 60-ych. Dużo bym dał, by się tak moc cofnąć w czasie i sobie tak właśnie pojeździć gdzieś w słonecznej Italii takim wózkiem

Zajebiste wnętrze w tym aucie!
Do tego auto wydaje się... szybkie :)

Do tego auto wydaje się... szybkie :)
Dobrze, że dodałeś, wydaje się :).
To tylko 1,6 i to ponad 40 letnia konstrukcja, więc nie spodziewajmy się osiągów nawet na poziomie współczesnego dwulitrowego turbo diesla.
Aczkolwiek tutaj faktycznie osiągi odbiera się inaczej.
Wszystko, trzeszczy, warczy, skrzeczy, trzęsie. Więc wrażenia nawet z przejazdu po osiedlowej drodze są porównywalne z OES-em podczas KJS-ów :), choć często prędkości wcale nie są zawrotne :)

To właśnie tworzy klimat :) Jakie to może mieć przyspieszenie, powiedzmy, do setki? Chociaż nie spodziewam się, że kiedykolwiek mierzyleś :)

Jeszcze nie mierzyłem, bo dopiero raz nią jechałem :), a jak pisałem wcześniej, ciągle niewyregulowana i na dotarciu.
Nie mniej, gdy auto będzie skończone to mam zamiar nakręcić kilka ujęć prezentujących realne osiągi auta.
Katalogowo wygląda to następująco:
Moc 102KM,
Prędkość maksymalna: 175 km/h,
Przyspieszenie do setki: 10,9 s,
Waga auta: 1040kg,
Średnie spalanie: 10,4 l/100km.

Nie jednokrtonie jednak czytałem, że realnie, auto dobrze złożone potrafi być szybsze, a z własnego doświadczenia wiem, że dwu-gardzielowe gaźniki z 4 przepustnicami, potrafią przy ostrym traktowaniu spalić wielokrotność wartości podawanej przez producenta :) Tu najważniejsze to odpowiednia regulacja, bo inaczej auto nie jedzie, a co do spalania, to jak to mawiają sky is the limit :)

noooo parametry takie, że nawet dzis nie byłoby wstydu...no może poza spalaniem :)

No nie da się ukryć, że auta rosną.
Patrząc na jedną linię modelową, produkowaną przez wiele lat, widać to najbardziej.
Najpierw Giulietta tipo 101 również była dość masywnym pojazdem, ale wbrew temu jak wygląda na zdjęciach, dosyć małym, jak na dzisiejsze standardy.
Potem przyszła moda, na tak zwane sport sedan, gdzie prekursorem tej generacji obok Forda Cortiny i BMW E10 była właśnie Giulia.
Następnie Giulietta typ 116, wyznaczyła trendy do projektowania sedanów o klinowej sylwetce, co przetrwało aż do drugiej połowy lat 90tych w modelu 155 ( choć 156, 159 a zwłaszcza aktualna Giulia, również mają w sobie ten styl ).
BMW taką sylwetkę w swoich pojazdach zaprezentowało dopiero w roku 1991 ( 12 lat po tym jak zrobiła to Alfa ) w modelu E36 i w pewnym sensie trzyma się tego do dziś.
Jak byśmy obok siebie postawili Golfa mk1 i np mk7, to widać jak auto urosło. Dzisiejsze Polo jest praktycznie większe od pierwszego Golfa.
Plus jest taki, że łatwiej się będzie parkowało :), a gdy stoi w garażu o standardowych wymiarach, jest możliwość zrobienia czegokolwiek przy aucie bo zostawia trochę miejsca.

A nie myślałeś aby przełożyć przód i klapę bagażnika od starszej Giulii?

Czas odświeżyć temat.
Z Alfą trochę się działo, ale nie było okazji ku temu aby to wszystko opisać i tu powrzucać.
Teraz mogę śmiało powiedzieć, że po wielu trudach i zmaganiach widać światełko w tunelu.

Remont blacharski zakończony.

Niestety, z tego etapu gdzieś zapodziałem więcej zdjęć.
Potem był czas lakierowania:

Zdjęcia przy sztucznym świetle, całkowicie nie oddają koloru auta.
Następnie było składanie wszystkiego do kupy:

Ostatecznie Alfina odpaliła i znów powróciła do żywych:

Na koniec, w miniony wtorek, przeszła pozytywnie pierwsze badanie techniczne w kraju:

Na chwilę obecną ze względu na zimę prace stanęły. Alfa zaparkowana czeka do wiosny a wtedy dalsze etapy prac.

Co dalej zostało:
Montaż ogroma pierdółek kupowanych przez ostatni rok, które ku 'uciesze' mojej rodziny, czekają w kartonach, w sypialni na swój moment :).
Nowe uszczelki drzwi, bagażnika, jakieś naklejki pod maskę, trąbki na gaźniki, klamki, osłona miski olejowej i innego rodzaju bajery.
Na wiosnę po zmontowaniu wszystkiego, zakładamy Alfinie nowe felgi po renowacji i opony które już czekają na założenie.
Dalej wymiana kilku elementów zawieszenia, które również czekają od kilku miesięcy.
Następnie uszczelnienie tylniego dyfra i zajęcie się gaźnikami. Mam do nich komplet uszczelek do regeneracji, nowe elastyczne łączenia z głowicą, do tego trąbi z filtrami a na koniec regulacja wszystkiego.
Wiadomo, w tego typu projektach, zawsze jest coś do zrobienia, ale mam szczerą nadzieję, żę w sezonie 2020, Alfa powinna wreszcie wyjechać na jego rozpoczęcie i dzielnie pokonywać kolejne kilometry odwiedzając różnego rodzaju zloty.

Jako, ze widzę, że zdjęcia nie działają, a ja nie mam ani chęci ani czasu wnikać w to co poszło nie tak, to dla zainteresowanych link do całej galerii: http://www.garnek.pl/sevennn/a

Ostatnia edycja:
Swietne auto, gratuluje postepu prac i oby do wiosny!

Marzenie :) Super robota!

Amortyzatory
Powrót