• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Chiptuning

sprzedawca potwierdzil? im akurat najmniej ufam bo juz slyszalem np o utwardzajacym sie zawieszeniu w Giulietcie lub wykładali sie na ogolnej znajomisci pakietów czy opcji aut ktore sprzedają od dawna. tylko na samym poczatku pridukcji silniki byly identyczne, z czasem zaczeto 200hp troche obcinac/zmieniac i w watku jest kilka roznic wymienionych. sa bardzo podobne ake nie identyczne.

z gwarancja po zrobieniu programu nie "moze bedzie problem" ale "na pewno bedzie problem", szczegolnie jak przyjedziesz z awaria silnika, skrzynii czy jakis innych elementow napedu. bajki Ci opowiada, nic z konkretem a Ty widze napalony i slyszysz co chcesz zeby bylo prawda - niech Ci to da na pismie
Ja osobiście mam 280km i trochę mi gul podskoczył jak czytam że to takie same są silniki i nie warto dopłacać. Nikt nie lubi być krojonym . Jak kupowałem myślałem też na początku by brać ten 200km ale suma summarum zdecydowałem się na mocniejszy i jestem zadowolony.

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Ja osobiście mam 280km i trochę mi gul podskoczył jak czytam że to takie same są silniki i nie warto dopłacać. Nikt nie lubi być krojonym . Jak kupowałem myślałem też na początku by brać ten 200km ale suma summarum zdecydowałem się na mocniejszy i jestem zadowolony.

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka
Ale przecież nie tylko silnikiem się róznia wersję 200 i 280...

Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj oglądałem w salonie Stelvio z aktualnej oferty z GPF. Potwierdziło się że wersje 200KM nie mają już bocznych intercoolerów ale mają nadal dwa zbiorniki płynu chłodzącego.
Zapytałem sprzedawcę, kiedy nastąpiła zmiana i to pytanie oczywiście go zabiło.

Mnie trochę dziwi to że nasi chiptunerzy w Pl nic nie oferują w temacie. Tylko ta holenderska firma grzebie sama w sofcie i można u nich wybrać jakiś ciekawy Soft. A nasi Co? Nie potrafią? Czy czekają na zgranie mapy po modach i wtedy będą ja powielać wciskając kit że mapa robiona pod jego egzemplarz na hamowi bla bla bla. Za 3 lata będą dostępne te modyfikacje za 500-1000zl.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Chyba robią tylko marketing słaby. Kolega ma Stelvio, z boxem na 280 KM z V-techu (chociaż w ich katalogu chyba jeszcze nie ma).

Napęd, wnętrze, zderzaki... To nie jest tylko różnica w mocy przecież.

W Stelvio możesz mieć dokładnie takie samo wyposażenie i do wyboru silnik 200 i 280. Nie ma różnicy w napędzie, wnętrzu i zderzakach. Różnice są w Giulii.

Robią program i to fajnie. Fakt jest problem z hamownia ale są inne sposoby na zbadanie przebiegu. Dzisiaj testowałem z sq5 2018 i do 120km zostało z tyłu. Wystarczy do normalnego przemieszczania sie:-D

Robią program i to fajnie. Fakt jest problem z hamownia ale są inne sposoby na zbadanie przebiegu. Dzisiaj testowałem z sq5 2018 i do 120km zostało z tyłu. Wystarczy do normalnego przemieszczania sie:-D
Wystarczy hamownia 4x4 i nie trzeba trybu dyno włączać.

Wow skąd taka wiedza próbowałeś? Niestety ale 4x4 to nie wszystko. Wrzuć dyno z sgw to niejeden zapłaci za tą wiedzę..

Wow skąd taka wiedza próbowałeś? Niestety ale 4x4 to nie wszystko. Wrzuć dyno z sgw to niejeden zapłaci za tą wiedzę..
Bo hamowalem na takiej [emoji3] i żadne dyno mode itp niepotrzebne. Wystarczy że 4 kółka się kręcą...

Mnie trochę dziwi to że nasi chiptunerzy w Pl nic nie oferują w temacie

Bo ile jest Giulii/Stelvio w Polsce i ile % z tego potencjalnie będzie chciało grzebać w samochodzie jak większość z tych samochodów jest na gwarancji. To czysta ekonomia. Hajs na badania trzeba wyłożyć a zwrot będzie mizerny.

Powiedz jaki masz czas 0-200.

Powiedz jaki masz czas 0-200.

Nie sprawdzałem nie ma warunków narazie ale też jestem ciekawy.

Co to za hamownia? I czy masz już auto z sgw? Masters mają Maha 4x4 robią fury na 1500km z 4x4 ale mojej nie mogli shamowac. Dyno rozlacza się po chwili a bez tego wyniki są nie miarodajne. Giulia 2017 wchodziła bez problemów. Więc jak ktoś to ogarnął to jadę tam nawet jutro:-)

Nie sprawdzałem nie ma warunków narazie ale też jestem ciekawy.

Co to za hamownia? I czy masz już auto z sgw? Masters mają Maha 4x4 robią fury na 1500km z 4x4 ale mojej nie mogli shamowac. Dyno rozlacza się po chwili a bez tego wyniki są nie miarodajne. Giulia 2017 wchodziła bez problemów. Więc jak ktoś to ogarnął to jadę tam nawet jutro:-)
Ja nie mam sgw, ale co ma sgw do hamowania? Przecież jak hamujeszw 4x4 to masz jak na drodze...

E tam warunków [emoji3] śnieg nie pada [emoji6]

Ja dostałem info, żeby na MAHA nie hamować, bo można uszkodzić napęd. Zdarzały się takie uszkodzenia w BMW z napędem 4x4 (tył z dołączanym przodem). Należy hamować na hamowni z pasem. W Warszawie np. STW Center.

Przez sgw jest problem z włączeniem dynomode to po pierwsze. Komputer nie przyjmuje wszystkiego. Program też tylko na stole wchodzi. Jeżeli chodzi o hamownie to upewnię się ale z tego co mi powiedziano żadna w pl tego esc nie przejdzie. Jak tylko ktoś mi da pewność na wlasciwy pomiar to jadę. Jutro obdzwonię.

Jak u ciebie 0 200? Mnie 20sek interesuje ale raczej nie osiągalne. Ale do 120 jest git czuć lepszy moment. Na wiosnę testy na torze wtedy zobaczymy jak to jeździ.

Wracają jeszcze do tego, że niby tyle samo idzie wbić KM do wersji 200 i 280 KM, to tutaj sugerują jednak róznice:
https://www.racechip.com/shop/alfa-romeo/stelvio-949-from-2016/2-0t-1995ccm-280hp-206kw-400nm.html

To jest ciekawy trop. Fajnie by było zobaczyć wykres z pomiaru tej wersji. Nie udało mi się niestety nic znaleźć.

Squadra, która specjalizuje się w koncernie FCA twardo trzyma się wersji, że oba silniki da się zrobić na niecałe 310KM.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót