Zużycie paliwa

Nie jest sztuką wykręcić średnią 140km/h na trasie 100 km - sztuką jest wykręcić taką średnia na trasie 1000 km :D

P.S. W załączeniu fotka wykonana rok wcześniej (w czasach pandemii), gdy podobną trasę musiałem wykonywać przez Niemcy, bo Czesi mnie nie wpuścili. Nadłożyłem wtedy ok. 600 km po pustych niemieckich drogach z prędkością 180-200km/h (tam gdzie się dało), co widać w wynikach spalania. Pamiętam, że pod Ratyzboną (w połowie drogi) miałem średnią 138km/h i spalanie 9,8l/100km.

Załączniki

• IMG_20200613_135729.jpg
    IMG_20200613_135729.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 73
Ostatnia edycja:
Stelvio ma gabaryt kiosku.
Darek kiosku ,,ruchu,, czy takiego z hot-dogiem:cool:
A na poważnie zużycie powinno się podawać -na jakim paliwie 98 czy 95.
Mi na kompie na 98 zdecydowanie spadła średnia.
Pytanie czy 2.0 Tbi reaguje podobnie.

Ja jeżdżę na V-Power 95.
Zamiast się licytować, jakie paliwo, jakie miasto, jaki kapelusz, to wrzućcie swoje fotki ze spalaniem, przejechanym dystansem i średnią prędkością i wszystko stanie się jasne bez dorabiania teorii spiskowych, że "spalanie tego silnika należy uznać za żenujące w porównaniu do osiągów" :P

Już podawałem - jakieś 4650 km, średnia 48 km/h, spalanie 8,3.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Decydując się na kupno Giulii 280 KM byłem przygotowany na średnie spalanie 12l/100km. Rzeczywistość okazała się dużo bardziej łaskawa, co widać na fotkach zrobionych podczas ostatniego wakacyjnego wyjazdu gdzieś na parkingu przed Słowenią.

Trip B to wynik od wyjazdu z domu, Trip A nie kasowany przez ponad rok (prawie 20 tys. km). Średnia prędkość na Trip B też dużo mówi o stylu jazdy, jeśli ktoś robił dłuższe trasy przez różne kraje, gdzie nie zawsze jest autostrada i na autostradzie trzeba trochę podgonić średnią :D

Przy sredniej 58 km/h to auto miasta raczej nie widzialo tak? :) U mnie w miescie 150k mieszkancow (Bielsko) i dojazdach codziennych do pracy z wioski obok (lacznie 15km) mam srednia moze z 30 km/h... A kto jezdzi po Bielsku ten wie, ze tutejsze korki sa niczym. I tak chyba rozwiewa sie tajemnica "niskiego spalania". Pewnie te 9-10 litrow "w miescie" (15 tyś mieszkancow) jest osiagalne, ale w takim miescie gdzie podrozowanie ze srednia predkoscia 60 km/h jest mozliwe natomiast w innym "miescie" 13l to bedzie malo.

Takze finalnie wszystko zalezy co, gdzie, kiedy i kto i stad roznice w wynikach i w ocenie spalania. Robiac trase z Lodzi do BB mimo remonotow i dosc czestego depniecia tez mialem jakies smieszne 9-10 litrow. Tyle, ze ja na przyklad robie takie trasy srednio 2x w roku. :D

U mnie jest 13.1l z ostatnich 3kkm i 13.4l z ostatnich 2kkm przy sredniej 34km/h (mniej wiecej, nie chce mi sie robic teraz fot). :) Trip A nizsza wartosc bo sporo z tego 1kkm bylo robione po trasach poza miastem.
W Giuliettcie 2.0 jtdm 170 na tej samej codziennej trasie mialem 6.8 - 7.1 totalnie nie zwracajac uwagi na operowanie gazem. W Giulii glaskam gaz. :D

Ostatnia edycja:
Już podawałem - jakieś 4650 km, średnia 48 km/h, spalanie 8,3.
Średnia prędkość 48km/h przy takim przebiegu oznacza, że czasem wyjeżdżasz z miasta :D
Znam takich, co mają spalanie 15l/100km i średnią 35km/h, bo podobno jeżdżą dynamicznie :P

Przy sredniej 58 km/h to auto miasta raczej nie widzialo tak? :)
I tak i nie :D

Mieszkam w centrum 100 tys. miasta, ale nie jeżdżę autem dookoła komina. Do wyjazdu na S1 w stronę Katowic i do wyjazdu na A4 w stronę Krakowa mam po 10km miejskiej drogi z licznymi światłami. Z innych kierunków wyjazdowych rzadko korzystam, a jak jadę się napić, to biorę taksówkę :P

Dlatego podtrzymuję swoje poprzednie zdanie: "spalenie Giulii w mieście zależy od ... miasta" ;)

- - - Updated - - -

To my się znamy???
O Tobie nie wiedziałem? Mogę Cię dodać do znajomych? ;)

Dlatego podtrzymuję swoje poprzednie zdanie: "spalenie Giulii w mieście zależy od ... miasta" ;)
I to jest najmadrzejsze podejscie. :)
Aczkolwiek sam zaobserwowalem, ze na "trasie" spalanie drastycznie maleje. Zapewne aero ma na to wplyw. I stad pewnie tak drastyczne roznice w spalaniu roznych uzytkownikow. :)

Ja jeszcze może dodam, że mam fabryczne kute 17-tki. Waga jednej felgi poniżej 8 kg. To też ma znaczenie.

W mojej firmie są różne samochody, kierowcy z ciężką nogą i znany jest mi tylko jeden przypadek, że samochód zalany pod korek nie był w stanie dojechać bez tankowania z Gdańska do Warszawy przy jeździe z gazem w podłodze - benzynowy Subaru Outback. Zawsze mieliśmy z tego ubaw, że auto upośledzone.
Giulia dałaby radę?

Ostatnio koledze się śpieszyło i giulia 280 tka 4x4 na trasie RJA - lotnisko Jasionka - RJA - czyli 95% autostrada pochłonął cały zbiornik ;-) wrócił na oparach.

- - - Updated - - -

Ja jeszcze może dodam, że mam fabryczne kute 17-tki. Waga jednej felgi poniżej 8 kg. To też ma znaczenie.

Twoja konfiguracja sprzyja oszczędzaniu - stosunkowo małe koło niski zawias niski opór powietrza.
btw- ostatnie 613 km poszło w Stelvio 66 litrów - średnia 41 km/h- z tego ok 500 km autostrada (60 km pokonane ponad 2 złote , pozostały dystans max 110 km/h) - reszta miasto RZ

Ostatnia edycja:
btw- ostatnie 613 km poszło w Stelvio 66 litrów - średnia 41 km/h- z tego ok 500 km autostrada (60 km pokonane ponad 2 złote , pozostały dystans max 110 km/h) - reszta miasto RZ
Jak można mieć średnią 41km/h na 500 km autostrady? Cały czas w korku jechałeś? :P

Bo średnia prędkość po wystąpieniu jakiejś przeszkody bardzo szybko spada ale rośnie już wolno. Średnie spalanie odwrotnie.

Ostatnio koledze się śpieszyło i giulia 280 tka 4x4 na trasie RJA - lotnisko Jasionka - RJA - czyli 95% autostrada pochłonął cały zbiornik ;-) wrócił na oparach.
Zastanawiam się jakim cudem, przecież to jest ledwo 120km w obie strony. Jechał ze spalaniem 45l/100km?
Nawet przy prędkości maksymalnej jest mało prawdopodobne, zeby takie srednie spalanie wyszło - chociaż w sumie nie wiem, tak szybko nie jeżdżę :D

Zauważyłem, ze na tempomacie ustawionym w trasie na 130 mam spalanie okolo 9l. Wolno, ale oszczednie. Jeszcze raz zapytam-o tryb "A". Daje cos w kwestii spalania na + ?
Macie jakies racjonalne sposoby na obnizenie paliwożerności?

Zastanawiam się jakim cudem, przecież to jest ledwo 120km w obie strony. Jechał ze spalaniem 45l/100km?
Nawet przy prędkości maksymalnej jest mało prawdopodobne, zeby takie srednie spalanie wyszło - chociaż w sumie nie wiem, tak szybko nie jeżdżę :D

Kolega wyżej pisał, że mu wyszło 17 litrów na setkę przy prędkości 200 km/h. Resztę sobie dopowiedz :).

- - - Updated - - -

Twoja konfiguracja sprzyja oszczędzaniu - stosunkowo małe koło niski zawias niski opór powietrza.

Na lato wpadną 18-tki z szerszym tyłem, to dam znać, jak to wpłynie na paliwożerność.

prekośc max giulii veloce to ok 240 - licznikowo 242 - przejedz na maxa odcinek pomiarowy np 20 km po zatankowaniu fo full i po tym odcinku dotankuj ponownie. Zobaczysz ile pali;-)

Stelvio ma gabaryt kiosku

Zgłoszę do Admina o ukaranie Cię za bluźnierstwa i rozpowszechnianie treści obrażających uczucia osób dotkniętych zaawansowanym alfaholizmem. :)

A tak serio: Stelvio 200kM, przebieg 3900km, lekka noga, trasa/miasto 300tys - 70%/30%, w trasie prędkości 120, 130km/h - spalanie średnie 10.1
I choćbym nie wiem jak się wytężał, to nie da rady. Taki to ciężar :)

Wykres spalania wyłączyłem, to pozytywnie wpływa na psychikę.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót